Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bowen-technika

A Bowen-technika (BT) egy Ausztráliából származó, gyengéd érintéseken alapuló masszázs, melynek nagy hatása van a szervezet működésére, mivel a kötőszövetek rendszerén keresztül hat. Érthetőbben szólva, a kötőszöveti rendszert sok más egyében kívül az izmok összes burkolószövete (fascia) alkotja, valamint az érfalak és a nyirokcsatornák. Ezért a terápia hatása a test minden pontján megjelenik, amelyik messzebb található a BT technika alkalmazásának helyétől. Alapjában véve ez a módszer a kötőszövet rostjaiban csökkenti a természetellenes feszültséget, ezzel segítve a vérkeringést és az érintett szervek funkcióját javítva. A hatása már már gyanúsan és csodával határos módon széleskörű:

 • Ellazítja az izmokat, ínakat, a csigolyák blokkszerű felállását, csontokat és ízületeket,
 • Szövetek vérellátásanak javítása,
 • Nyirokmasszázs,
 • Az energiablokkok feloldása és az energiaáramlás harmonizálása,
 • A máj, tüdő, vese és a nyirokrendszer méregtelenítése,
 • Az immunitás támogatása és hormonális szabályozás,
 • A természetes regenerációs- és gyógyítófolyamatok felgyorsítása.
A Bowen-technika enyhíti a szorongást, idegi feszültséget, javítja a koncentrálóképességet, nyugodtabb alvást biztosít, valamint vitalitás érzetet és szellemi megkönnyebbülést nyújt.
 

A folyamat

A BT folyamat az izmok, ínszalagok és ínak kellemes „dörgölése“ gyengéd, egyértelműen meghatározott mozdulatok segítségével úgy, hogy az befolyásolja az burkolószövetét (fascia) nem csak az érintés helyén, hanem az egész kötőszöveti rendszerben.
 
A BT hatását az elektromos vezetékek be- és kikapcsolásának aktivizálásához lehet hasonlítani. Bár a hatása a bőrön és a bőr alatti szöveteken keresztül hat az izmokra és az izomhártyára, mégis olyan bizonyos érzékeny pontokat (mechanoreceptorokat) ingerel, melyek gyakran azonosak az akupunktúrás pontokkal. Ezen pontok ingerlése következtében azon ideg- és energiacsatornák lépnek működésbe, melyek harmonizáják az izomhártya feszességét, vagyis a kötőszövetek rostjait.
 
A BT olyan vibrációt indít el, mely nagyon sok, az izomszövetben található idegreflexet szabadít fel. Ezek a reflexek pedig feloldják az ízületeket, izmokat, javítják a vér és a nyirok keringését. Kiegyenlíti a szervek funkcióját. Különösen hatékony stresszes életmódot élő emberek számára, feloldja a hátgerinc izmait, a merev vállat, térdet, javítja a vesék funkcióit, nyirokmasszázs-szerűen hat, segít csökkenteni a gyakori légúti fertőzéseket és a magas ASLO szintet. Enyhíti az álmatlanságot, az általános kimerültséget, hátfájást, teniszkönyök szindrómát. A testi funkciók harmonizálásával visszatér az égészség és vele együtt az életöröm is.
 
Érdekességként, a mechanikus impulzus átviteli sebessége a kötőszövetben 720 m/ó, összehasonlítva az idegrendszerben történő 150m/ó-hoz képest. Eme impulzus válasza viszont lassú lefolyású, napokban és hetekben mérhető. Ennek eredményeként hosszútávon a szervezet jobban viseli a túlterhelést, egyoldalú terhelést és elég ideje van az alkalmazkodáshoz is. Traumák esetében (törések, ínszakadás), melynek következtében a kötőszövet megsérült, a gyógyulás hosszabb ideig eltart, mint más szöveteknél.
 
A BT különlegessége a 2-5 percig tartó szünet egyes érintések sorozata közt. A szünet alatt eltűnnek az érintés által kiváltott impulzusok – a test feldolgozza azokat. A szünet hossza a kliens reakciójától függ. Egy BT körülbelül 40 percig tart.
 
Fontos, hogy az ügyfél a kezelés napján ne legyen dehidratált, épp ellenkezőleg, ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. A dehidratált kötőszövet helytelenül továbbítja az impulzusokat, minek következtében csökken az idegi kapcsolat, csakúgy, mint ezen szövetek ellátása, minek következménye a merev kötőszövet. Ezért a megfelelő folyadékpótlás nagyon fontos a megfeszült szövet helyes működésének helyreállításában.
 
A BT az autonóm idegrendszert paraszimpatikus módba kapcsolja, amelyben a test valójában regenerálódik/gyógyul, mint amikor alszik. Általában a BT eljárás után a kliens jobban alszik, mégha a helyi fájdalom nem is enyhül azonnal.
 
A kliensnek nem szükséges levennie a ruháját, legmegfelelőbb viszont ha kényelmes pamutruhában jelenik meg. A BT hatása 7-10 napig tart, miközben a maximumhatás a terápia utáni 4. napon jelenik meg.
 • Akut állapotok hetente 1x,
 • Krónikus állapotok 3-5x egymás után, hetente 1x; a betegség stabilizálódása után rendszeres ismétlés ajánlott 1-2 hónapig tartó intervallumban a betegség visszatérésének megelőzésére.
A derék- és hátgerincfájdalommal küzdő páciensek esetében a fájdalom gyakran már három kezelés után enyhül, eltűnik a migrén és az ízületi fájdalom is. Léteznek olyan esetek is, melyeknél a kezelés után helyreállt a gerincferdülés. A BT után gyakran csökkennek a duzzanatok és a ciszták.
 
A BT után testsúlycsökkenés is megjelenhet, mivel csökken a készenléti igény azoknál, akiknek magas az adrenalinszintjük. A BT csökkenti a mellékvese aktivitását – mely adrenalint termel, ennek következtében lecsökkenti a koffein és a cukor (kalória) bevitelét a szervezetbe, ami bár lassítja az anyagcserét (csökkenti a koffeinbevitelt), de nagy részben csökkenti a kalóriabevitelt.
 

Indikációk

A Bowen-terápia minden korosztály számára alkalmas – csecsemők, terhes nők, idős emberek is korlátlanul részt vehetnek rajta a diagnózisukra tekintettel.
 
Gyermekek
 • Idegrendszeri és mozgásszervi megbetegedések
 • gyermekbénulás
 • légzőszervi betegségek, asztma
 • gyermeki hiperaktivitás szindróma
 • ágybavizelés
 • beszédproblémák
 
Nők
 • alsó végtagok duzzanatai, limfödéma
 • menstruációs fájdalom, szabálytalan ciklus
 • klimaxos nehézségek, hőhullámok
 
Sportolók
 • az inak különféle sérülései, izomrándulás, ízületi duzzanatok
 • izomláz
 • a váll, könyök, térd, boka fájdalma
 • hátfájás
 
Egyéb
 • beakadt derék, blokkolt gerinc
 • beakadt váll, teniszkönyök
 • reuma, ízületi gyulladás
 • arc- és facial neuralgia
 • krónikus fáradtság
 • migrének
 
A Bowen-terápia nemcsak terápiás, hanem megelőző jellegű. Serkenti a szervezet öngyógyítását.
 

Ellenjavallatok

Nem alkalmas akut gyulladással vagy rákkal küzdő betegek számára.
 

Egyéb javaslatok

 1. A terápiák között ajánlott langyos vízben való fürdés, ill. langyos vízzel való tusolás.
 2. Ajánlatos sok folyadékot inni, hogy a szervezet hidratált legyen.
 3. Nem ajánlott a terápia alatt a fizikai túlterhelés, főleg, ha fáradtnak érzi magát, vagy gyomorpanaszokkal küszködik. Ezek a panaszok fokozatosan eltűnnek.
 4. Fontos, hogy ne vegyen részt semmilyen más manuális terápián (masszázs) 4 nappal a BT előtt, és 5 napig a terápia után.

 

Érdekességek

Hogyan működik ez a technika? Maga Tom Bowen (1916-1982) is nagyon egyszerűen tudott csak erre a kérdésre válaszolni: "Ha tudnám, nem léteznének beteg emberek".
 
Ma már többet tudunk, mint 40 évvel ezelőtt, és azt is tudjuk, hogy a BT sikerének titka a kötőszövetben rejlik. A kötőszövet felépítésének könnyebb megértése érdekében tekintse meg a következő animációt: youtu.be/ewD5vxEpFdA
 
Végül még egy szép kép, mely a kötőszövet összeköttetését mutatja be – miofaszciális vonatok, amelyek nagyon hasonlóak a többi ismert energetikus csatornákhoz.
myofascialne-vlaky.jpg