Choď na obsah Choď na menu
 


Ba3newS2

Pokusne zahajujem tento občasník, kde budem zdielať zaujímavosti, o ktoré sa s vami chcem podeliť.


 

28/2/2024

V súvislosti s užívaním Viagry som počul srandovnú poučku. "Ako povedal klasik: doma sa hrajú priateľské stretnutia a vonku majstráky..." 

 

15/2/2024

R. Feynman voľakedy povedal, že dôležitejšie je vedieť pýtať sa ako odpovedať. Dnes máme UI na odpovede. Ale čo, ak je nesprávna otázka? Kto bude vedieť položiť tú správnu otázku?

 

2/2/2024

Dnes mi pacient povedal výstižné prirovnanie ohľadne príjmu bielkovín. "Keď ješ kuracinu, máš silu ako kura; keď ješ hovädzinu máš silu ako býk." Príde mi to absolútne výstižné.

27/1/2024

Keď som čítal tento článok/odstavec, tak som si uvedomil, prečo som zvykol v mladosti piť. Citujem: "Strach a sociálna fóbia sú napríklad veľmi častými dôvodmi, prečo ľudia pijú alkohol. Sám som napríklad veľa pil, lebo som bol hanblivý. A zároveň som sa tváril, že do miestnosti prišiel frajer, napriek tomu, že som to tak vôbec necítil. Preto som si musel dať na guráž, aby sa tento môj kostým a vnútorné rozpoloženie dali dokopy." Viac: https://primar.sme.sk/c/23272675/ako-sa-starat-o-zdravu-pecen.html

Vy prečo pijete? Možno tiež ani presne neviete. Niekedy pomôže sa vrátiť na začiatok príbehu.

 

15/11/2023 Postreh dňa

Nebojte sa svojej mysle. Obráťte svoju pozornosť dovnútra.

Chcete zažívať skutočné dobrodružstvo? Nehľadajte ho na Netflixe, FB, UT a iných sociálnych sieťach. Skúmajte svoje nevedomie! Napríklad skúste analyzovať svoje sny. Hľadajte prieniky medzi nimi a tým, čo sa deje vo vašich vzťahoch, vo vašom okolí, čo sa deje s vaším telom...To je vzrúšo! :-)

 

24/10/2023

Myšlienky Gábora Mátého

"Keď sme sa z nejakého dôvodu nenaučili, ako povedať nie, naše telo to nakoniec môže začať robiť za nás.“

"Mám obavy o toho, kto sa stále usmieva."                          

 

12/10/2023

Výňatok z knihy Ičiró Kišimi a Fumitake Koga "Odvaha byť neobľúbený"

Tento odstavec je o mladých, ktorí sa hľadajú, chcú sa sebarealizovať, ale v detstve stratili väzbu so samým sebou.

"Všetci títo mladí chceli žiť úprimne, no mnohých z nich svetaskúsení a znavení dospelí radili, aby boli "realistickejší" a takmer sa svojich snov vzdali. Títo ľudia sa trápili v zamotaných vzťahoch, ktoré boli komplikované práve preto, že boli takí čistí.

Túžiť po opravdivom živote je jedna vec, no to samo nestačí. Adler nám hovorí, že všetky problémy sú problémy medziľudských vzťahov. No ak človek nevie, ako si vybudovať dobré vzťahy s ostatnými, môže dopadnúť tak, že bude napĺňať očakávania druhých. Keď sa však človek bojí presadiť, aby druhých nezranil, môže sa stať, že sa vzdá toho, čo chcel skutočne robiť.

Títo ľudia sú možno obľúbení a pravdepodobne nie je veľa ľudí, ktorí ich nemajú radi, no napokon nebudú schopný žiť svoj vlastný život."

 

13/9/2023

"Ľudia sa boja troch vecí - smrti, druhých ľudí a svojej mysle."  R.D. Laing

 

9/8/2023

"Medicína nám o zmysluplnom procese uzdravenia, utrpení a smrti prezradí asi toľko, ako chemická analýza o estetickej hodnote keramiky."                                                                                  Ivan Illich - Limity medicíny

 

7/2/2023

Je zima. Dá sa vrátiť sa do leta? Dá, napríklad farebnou ovocnou misou :-)

farebna-misa-ovocia.jpg

 

3/1/2023

"Napätie je to, čím si myslíte, že by ste mali byť. Uvoľnenie je to čím ste". Budhistické príslovie

 

21/11/22

Cez víkend ma zaujala odozva jedného priateľa, citujem: "Necítim sa starý, len moje telo je staré...". Nie je vám tento pocit povedomý? Keď mi niekto tvrdí, že sa vôbec necíti na svoj vek, tak zvyčajne odpoviem: "...len choď do záťaže, ihneď sa zaradíš...". Odteraz to už nebudem nikomu pripomínať, pretože pocity sú dôležitejšie ako výkonnosť.

 

3/11/22

Keby existovala tabletka pohyb, lekári by ju predpisovali na všetky diagnózy.

 

12/8/2022

Drvivá väčšina ľudí nevie počúvať. Máme sklon hodnotiť, pretože počúvať je nebezpečné. K tomu je potrebná predovšetkým odvaha a tá nám často chýba.

Pochopiť, čo druhý hovorí je jedno z najnáročnejších úloh, aký ste kedy vykonali. Pokiaľ druhému skutočne porozumiete, pokiaľ sa odhodláte vstúpiť do jeho vnútorného sveta a pozriete na svet jeho očami, riskujete, že vás tá skúsenosť poznamená.  Carl Rogers

 

12/8/2022

Tip na knihu https://obchod.portal.cz/detailsklk.aspx?sklk_id=5JVF100101&wt_mc=newsletter.news.2022_32

Z knihy Nezbytnými podmínkami modu bytí jsou nezávislost, svoboda a přítomnost kritického rozumu. Jeho základní charakteristikou je, že je to aktivní bytí (…) ve smyslu vnitřního, tvořivého používání našich lidských schopností. Být aktivní znamená dát výraz vlastním schopnostem, talentu, hojnosti darů, jimiž je každá lidská bytost – i když v odlišném stupni – vybavena. Znamená to obnovovat se, růst, rozkvétat, překračovat vězení vlastního izolovaného ega, mít zájem, naslouchat, dávat. (FROMM, Erich, 2020. Mít, nebo být? Praha: Portál, s. 98. ISBN 978-80-262-1646-9)

Poprvé v životě lidstva na Zemi je člověk žádán, aby upustil od toho, co dokáže; žádá se od něho, aby upustil od ekonomického a technologického rozvoje, nebo ho přinejmenším zaměřil jiným směrem než dosud; je žádán všemi budoucími generacemi na Zemi, aby se dělil o svůj majetek s nemajetnými – nikoliv v duchu charity, ale v duchu nutnosti. (Tamtéž, s. 171)

Z recenzií:

Jeho názor je založen na tom, že neomezené uspokojování všech našich tužeb rozhodně nevede k blahu, ke smysluplnému naplnění našeho života. Neboť ve chvíli, kdy je naše uspokojení závislé na materiálních zdrojích (v modu „mít“), dostáváme se do nekonečné smyčky, kdy naše přání nedojdou konce.

Určitě bychom si mohli vzít také příklad z Frommova tvrzení, že v průmyslové a politické reklamě musí být zakázány všechny metody “mytí mozků”. https://obchod.portal.cz/detailsklk.aspx?sklk_id=5JVF100101&wt_mc=newsletter.news.2022_32#ctenarske-recenze

Z reklamného sloganu Coca-Coly Enjoy it! sa stal univerzálny slogan používaný všetkými médiami - Uži si to! Užite si to! - ako by sme doteraz nežili :-(

 

28/7/2022

Kdyby byl mozek strom, pak by se agrese (spolu s hladem, žízní a sexuální touhou) nacházela v samotném kmeni.

Aktuálne medializované príklady: Rusko-UA; Čína-Taiwan;

 

29/5/2022

Nedávno mi někdo říkal jistou anekdotu. Zněla přibližně takto: Učitel se ptá žáka: „Jak se mění paradigma?“ Žák odvětí: „Změnou myšlení.“ A učitel na to: „Ne, to se obvykle nedaří. Nositelé starého myšlení musí vymřít.“

https://web.archive.org/web/20141105042141/http://jurajbarbaric.eu/vychodiska/akademicka-inkvizice

 

29/4/2022

Keď som bol dieťa, hovoril som ako dieťa, poznával som ako dieťa, rozmýšľal som ako dieťa. Keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby."                                                                                      List Korintským, 14:11

 

15/4/22

"V prvých 5-tich rokoch života je dieťa otcom človeka, ktorým sa raz stane."    Arnold Gesell (1984)

 

30/3/22

"Dieťa je požičané od Boha, zverené rodičom. Jeho čisté srdce je vzácny nevybrúsený drahokam, ktoré prijme vybrúsenie do akéhokoľvek tvaru a nasmeruje sa podľa vedenia, ktorého sa mu dostane od ostatných."            Al-Ghazali (1111)

 

21/3/22

Život je hľadanie opory a cesta od flexie cez extenziu až k definitívnej flexii.

Dylevského 1.kineziologický zákon

 

10/2/22

Prvé 3 týždne sú najrýchlejším rastom fetusu. Ak by sme takouto rýchlosťou rástli aj naďalej celých 9 mesiacov, tak by sme pri pôrode vážili 1,5 tony.

https://www.youtube.com/watch?v=fKyljukBE70

 

8/2/22