Choď na obsah Choď na menu
 


Pýtajte sa II.

Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás.

Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie, resp. nález poslať v predstihu pred návštevou.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Prosím o vysvetlenie

(Kovácsová, 27. 3. 2024 18:19)

Dobrý deň, poprosím Vás o vysvetlenie a akú liečbu by ste odporúčali.
V seg. L5/S1 zúžená štrbina, cirkulárna protruzia disku, platnička asymetricky, mediálne a dorzomediálne v pravo presahuje okraj stavca o 6 mm- hernia s tlakom na odstup pr. miech. koreňa, bez komprim. DV, platnička mierne zužuje neuroforameny.
Vopred ďakujem
Poprosím odpoveď na e-mail: ckovacsova@gmail.com

Re: Prosím o vysvetlenie

(Ba3uM, 28. 3. 2024 19:34)

Odpoveď odoslaná na email.

Prosím o vysvetlenie

(Ba3uM, 17. 2. 2024 22:17)

Odpoveď odoslaná na email.

Prosím o vysvetlenie

(Volnerová Mária, 17. 2. 2024 11:18)

Dobrý den! Prosím o bližšie definovanie z MR pre laika- V urovni TH10/11 malá hernia disku-max subartik.vpravo do 2,7mm. -incip.protruzie diskov v urovni L1/2/3 s ľahkou akcentáciou neuroforaminálne/ hlavne L2/3 bilat. - v urovni 4/5 výraznejší bulging disku s ľahkou prevahou paramediosubartik,pra- vo do 4,1 mm, aj s naznačenou kaud.propagáciou,t.č. s parc.regersiou hypersign. zložky subartik vpravo aj s naznačením zmenšenímsubartik.vpravo,len s okraj.kon- taktom zmien na koren L4 Idx pri výstupe z neuroforamenu. -v urovni L5/S1 znýženie výčky disku hernia disku plošne dorzálne s.parc.regersiou rozsah plošne vpravo ale s pretrvávaným fok.maxima mediálne do 5mm,zasahuje aj do neuroforamen bilat,užšie neuroforaminá,výraznejšie vpravo,s len okraj.kontaktom na korene L5 bilat.MODIC III zmeny v oblasti L5/SI vpravo. Presiaknutie podkožia LS oblasti a mierne aj medzi procc.spinosi perivertebrálne v okolí procc. spinosi L oddielu,vpravo v.s. aj dve cystoid zložky L4/5 a L5/S1 Baastrup fenomen s cystoid.zložkami popri interspin.liagmentách L4/S1- v dif.dg.najskôr degener.-korelovat s klin.a labor.obrazom. Prosím Vás môžem od toho nálezu mat silné bolesti v driek.oblasti a podbrušku? Odpoved prosím na e mail. volner.mami@gmail.com

vysledky MR

(Katarína Mikulová, 12. 1. 2024 20:49)

Dobrý deň akú by ste odporučili liečbu na zaklade magnetickej rezonancie?
Koleno ľavé:
ACL s primeraným priebehom, snopce edematózne, kontinuita zachovaná.
Kolaterálne ligg. a PCL intaktné. Šľacha a m. popliteus bez chorobných zmien.
MM normálne formovaný, horizontálna rupt. ZR gr. II..
LM normálne formovaný, bez ruptúry.
Patella v adekvátnej polohe, Wiberg II., chrupavky F-P skĺbenia s hladkým povrchom, minimálna efúzia retropatellárne.
Retinakula, lig. patellae prop. a šľacha MQF s primeraným priebehom a intenzitou signálu, kontinuita zachovaná.
Hoffovho teleso primeranej intenzity.
Diskrétna plochá Bakerova pseudocysta.
Skelet a chrupavky F-T skĺb. bez chorobných a traumat. zmien.
Záver:
Distenzia ACL.
Rupt. ZR MM gr. II.
Diskrétna plochá Bakerova pseudocysta.

Re: vysledky MR

(Ba3uM, 16. 1. 2024 7:34)

Otázka je skôr pre traumatológa alebo ortopéda. Vyzerá to na následky úrazu alebo traumy. Len stručne zhrniem nálezy - natiahnutý predný krížový väz a poškodený mediálny meniskus plus plochá Bakerova cysta. Predpokladám, že liečba bude vyžadovať invazívny zásah.

Lezia stavca Th12

(Kralova Andrea, 3. 1. 2024 20:07)

Prosim Vas co znamena z CT vysetrenia:
U 17rocneho dievcata
Skleroticka lezoa stavca th12?dakujem moc za info,lebo jej robili
Ct mocoveho mechura a v sprave napisali plus toto o stavci
A nikto mi nic o tom nepovedal,tak neviem.dakujem

Re: Lezia stavca Th12

(Ba3uM, 3. 1. 2024 21:25)

Sklerotická lézia je všeobecný pojem týkajúci sa nehomogenity v kostnej štruktúre; môže nepriaznivo ovplyvniť pevnosť stavca, resp. jeho váhonosnosť o to viac, že stavec Th12 je súčasť prechodového segmentu Th/L, ktorý je viac zaťažovaný ako jeho susedia.

RTG krčna a hrudná chrbtica

(MARTINA, 10. 10. 2023 14:43)

Dobrý deň, Pekne Prosím o zhodnotenie zo záverov RTG:

RTG C chrbtice
Destroskolioza C-Th chrbtice s rotáciou. Napriamena až negatívna C lordóza.

RTG TH chrbtice
Drobné ventralne zahrotenia tiel stavcov Th chrbtice. Dextroskolioza Th chrbtice.

Je potrebné to liečiť?????

ĎAKUJEM za vaše stanovisko.

Protrúzia a bolesti

(Zuzana Stupavská, 24. 7. 2023 8:06)

Dobrý deň. Od júna t.r. sa liečim na problem s chrbticou: v segmenteL4/5 a L5/S1 diskopatia- vyrazne znizenie iv disku, v segmL4/5vyklenutie disku dorzalne do SK s utlakom na duralny vak, later.recesy su zastrete- utlak na spin.korene, velkost vyklenutia 4,7 mm AP priemere SK. SK je v danej urovni znizeny na 8mm v AP pruemere. Redukcia IF otvoru bilat.v segmente L5/S1 paramediálne až intraforamin.vlavo vyklenutie disku dorzalne do SK s utlakom na spinalny koreň vľavo. Veľkosť vyklenutia 3.5mmv AP priemere. SK zuženy na 8,5mm. Protruzia i.v.disku v segmente L4/5, L5/S1, stenoza SK v urovni L4/5, L5/S1.
Liecim sa medikamentozne ( Tramal na tlmenie bolesti, magnezium, vitm.B), absolvovala som prvu ozonovo-kortikoidovu ijjekciu pod CT, cvicim ( zatial iba 1 cvik) smsystem, chodim 3-4krat po 10 az 15 minut/ denne s francuzskymi barlami. Bolesti mierne ustúpili. Tie prvotné boli extrémne. Mam od obvodneho lekara predpisany aj mix( Tramal, Mesokain, Novalgin, Dexamed, magnesium, guajacaran) na infuznu liecbu, ale podali mi ju iba jedenkrat, nakolko ju moj neurolog zakazal podavat pre velke mnozstvo lieciv obsiahnutych v mixe. Som dost zufala. Neviem, co ma s touto prognozou caka. Dakujem.

Re: Protrúzia a bolesti

(Ba3um, 24. 7. 2023 9:56)

Dobrý deň,
vyklenutia diskov nie sú veľké (4,7 a 3,5).
Medikamentózna liečba je ok.
Injekcia do disku ok.
Čo sa pohybu týka mala by ste sa hýbať čo najviac, ale nie cez bolesť.
Prognóza? Bolesť by mala postupne ustupovať.

Re: Sposba o informácie

(Ba3uM, 4. 1. 2023 10:52)

Áno, máte diskogénnu bolesť, ale je spôsobená koreňovým syndrómom, tnz. koreňové nervy na segmente L5/S1 sú utlačené prasknutou platničkou.
Otázkou je ako uvoľniť utlačené koreňové nervy. Zvyčajne sa to rieši operačne. Existujú aj neoperačné spôsoby, ktorými sa dá pokúsiť sa uvoľniť, na to je potrebná úzka spolupráca s pacientom a terapeutom. Spomenul by som autoreflexné metódy, pri ktorých pacient zaujme určitú polohu a čaká na reflexné zapojenie svalových reťazcov, napr. APPP.

Prosba o informácie

(Ján, 28. 12. 2022 0:18)

obrý večer. Chcel by som poradiť čo s mojou diagnózou nakoľko moja neurologička ma poslala bez vysvetlenia preč s tým že je na mne ako to budem liečiť. Kliniky ktoré operujú podobné veci mi po online konzultácii vysvetlili že zákroky ktoré robia by mi nepriniesli úľavu nakoľko sa u mňa jedná o diskogénnu bolesť ktorá mi nevyráža do nôh. Ale nedá sa stým žiť a už som zúfalý. Čokoľvek spravím tak mám bolesti. Stačí sa raz zohnúť a môžem si rovno ľahnúť. Ráno býva vcelku ok. Jemnejšia bolesť ktorá prichádza poobede aj bez námahy sa dá rozchodiť. Ale ak si to zasedím po miernej námahe tak je takmer nemožné sa postaviť kvôli šklbavej ostrej bolesti. Môj záver z MR.

Výrazná preforaminálna a stredne výrazná foraminálna stenóza v L5-S1 bilat. na podklade chronickej extrúzie disku a
spondylartrózy. Hraničná preforaminálna stenóza bilat. v L4-5 na podklade protrúzie a spondylartrózy. Difúzne
degeneratívne zmeny na axiálnom skelete, endplate disease. Primárne užší lumbálny SK.
Ďakujem za odpoveď.

Osteochondzóza

(Adriana, 24. 11. 2022 13:29)

Dobrý deň,mojej 10 ročnej dcére diagnostikovali osteochondrozu kĺbou,aktívne hrá hokej,je možné túto diagnozu vyliečiť,musí prestať úplne športovať?Ďakujem.

Re: Osteochondzóza

(Ba3uM, 24. 11. 2022 13:30)

Myslím, že u 10 ročnej dievčiny ide skôr o záležitosť spojenú s rastom, prípadne nástupom puberty resp. hormonálnymi zmenami, ktoré výrazne ovplyvňujú metabolizmus vápnika a tým aj tvorbu kostí. V žiadnom príde neprestať so športom, možno zmierniť záťaž a viac sa starať o pitný režim a výživu s dôrazom na dostatočný príjem enzýmov a minerálov. Jednoducho - pestrá strava. Určite monitorovať toto ochorenie ortopédom alebo dorastovým lekárom.