Choď na obsah Choď na menu
 


 

Lunárny kalendár

Na obrázku vidieť bežný mesačný kalendár rozšírený o tri dodatočné stĺpce.
V prvom doplnenom stĺpci sú znázornené súhvezdia, v ktorých sa Mesiac pohybuje.
V druhom doplnenom stĺpci sú znázornené jednotlivé mesačné fázy – nov, prvá štvrť, spln, posledná štvrť. Zároveň sú v tomto stĺpci znázornené dni označené JP, čo znamená „jogínsky pôst“. V tieto dni sa doporučuje stravovať striedmo a šetriť sa. Zelená zvislá čiara vyznačuje tzv. detoxikačné obdobie. V týchto dňoch sa telo ľahko zbavuje nečistôt.

Modrá zvislá čiara v druhom stĺpci vyznačuje vzostupný alebo stúpajúci Mesiac, čo označuje čas, kedy Mesiac putuje znameniami od Strelca až po Blížencov. Vyjadruje pribúdanie, expanziu, kvitnutie. Úsek medzi modrými čiarami je obdobie zostupného alebo klesajúceho Mesiaca. Charakterizuje ju zrelosť, žatva, zánik, ukladanie na odpočinok.

V treťom stĺpci sú uvedené poradové dni mesačného cyklu, pričom nov je prvým dňom.
 
Vďaka tejto štruktúre kalendára budete vedieť hlavne, kedy je treba „ubrať plyn“ a viac sa šetriť ako aj obdobia vhodné na ľahšiu očistu tela.
LK vám pomôže orientovať sa v tom, aby ste „neplávali proti prúdu“ a využili prírodné zákonitosti vo svoj prospech.
 

zodiak.jpg

0304_24.jpg

Marec - Apríl

Citlivým orgánom v mesiaci marec je žlčník a v apríli pečeň. Na podporu činnosti žlčníka sa odporúča konzumovať zeleninu s vysokým obsahom horčín. Takými sú napr. púpava lekárska, čakanka, štrbák, rukola, čaj zo zemežlče. Cesnak medvedí žlčník prečisťuje.

Bylinné čaje je najvhodnejšie piť ráno na lačno. Prečo práve na lačno, o tom pojednávame na inom mieste. Pozri: www.ba3um.estranky.sk/clanky/prevencia/preco-pit-nalacno.html

Obzvlášť v marci sa vyhýbajte hnevu a situáciám, ktoré by vám mohli "speniť žlč".

Určite nevynechávať raňajky, keďže sa z pečene žlč celú noc uvoľňuje do žlčníka, a ten je preplnený. Je potrebné sa naraňajkovať – jedlo by malo obsahovať aj tuky (ideálne medzi 7-9 hodinou), aby sa žlč uvoľnila a nestagnovala ďalších niekoľko hodín v žlčníku. Týmto predídeme tvorbe usadením/piesku v žlčníku, ktoré sú základom žlčníkových kameňov.

Pri náznakoch tráviacich problémov sa stravujeme jednoducho a triezvo, prípadne diétne. Veď v tomto čase je pôstne obdobie, čo je dobrou príležitosťou ubrať plyn v požívaní tukov a alkoholu aspoň do Veľkej Noci.

Druhotne ohrozeným orgánom v marci a apríli sú svaly a šľachy a zo zmyslových orgánov sú to oči. Pre nás, čo trávime mnoho času pred monitormi je vhodné občas zmeniť zaostrenie z krátkej vzdialenosti na dlhú napr. pohľadmi cez okno alebo vychádzkami do prírody. Postupne raší nová tráva ako aj oziminy a zeleň ukľudňuje oči, avšak sa jej okrem prírody stránime. Zároveň oči chránime slnečnými okuliarmi.

Priaznivá dobe pre žlčník je od 11:00-13:00 a kritická je od 23:00-1:00. Priaznivá doba pre pečeň je od 13:00-15:00 a kritická od 1:00-3:00. V kritickú dobu nekonzumujeme ťažko stráviteľné potraviny ani alkohol.

Na podporu regenerácie pečene sa odporúča konzumovať tvaroh, horčicu a piť čaje z čerstvo zmletých semien bodliaka mariánskeho alebo vňate plavúňa obyčajného. Púpava lekárska podporuje činnosť pečene, keďže sa v pečeni tvorí žlč. Taktiež môžete vyskúšať pre zmenu aj artičokovu šťavu.

Pečeň nebolí. Alkohol zvyšuje pravdepodobnosť tvrdnutia pečene (cirhózy). Stukovatenie pečene (steatózu) spôsobuje zvýšený príjem fruktózy. Fruktóza, ktorá sa nespáli, teda nespotrebuje premení sa na tuk. Prejedať sa fruktózou je najhorší variant prejedania sa. Fruktóza = ovocný cukor sa nachádza samozrejme v ovocí, zelenine. V prirodzenej forme je neškodný, keďže ho prijímame s organickou vlákninou v pomerne nízkych koncentráciách. Škodlivý je v priemyselne vyrábaných potravinách, keďže je v nich vo vysokých koncentráciách a bez vlákniny. Najčastejšie ho prijímame skryto v sladených nápojoch všetkého druhu, ale aj v rôznych sladidlách, omáčkach, dressingoch, energetických nápojoch. Pred fruktózou uprednostňujeme sacharózu. Z medov tie, čo kryštalizujú.

V marci sa Slnko po väčšinou nachádza v súhvezdí Rýb a tie majú vplyv na lymfatický systém a chodidlá vrátane ich prstov. 20. marca je jarná rovnodennosť, čo znamená, že od tohto dňa budú dni dlhšie ako noci. V apríli je Slnko po väčšinou v súhvezdí Barana, ktorý má vplyv na zadnú časť hlavy a oči.

V týchto mesiacoch je aj mnoho náboženských sviatkov naviazaných na lunárny cyklus. Sú to Popolcová streda na 14.2., ktorou sa začína 40 dňový pôst pred Veľkonočnými sviatky  vychádzajúce po prvom jarnom splne na 30.3.-1.4.

Na 31.3. sa zhodou okolností opäť pretáčajú hodiny o hodinu späť na „letný čas“.

 

Citlivé orgány v danom období podľa východných zdrojov sú:

Pečeň a žlčník

1.3.-26.4

Žalúdok a pankreas

27.-30.4.

 


Cvičenie podľa Mesiaca

3/8/2020

Zhodou okolností dnes je Spln Mesiaca. V tejto fáze Mesiaca má naše „vnútorné more“ príliv v oblasti panvy. Naopak, v druhej polovici mesačného cyklu sa príliv postupne presúva do oblasti hlavy a maximum dosahuje vo fáze Novu. Takto celý mesačný cyklus rozdelíme na dve oblasti – na dolnú polovicu tvorenú 2. a 3. štvrťou s maximom v Splne a na hornú polovicu tvorenú 4. a 1. štvrťou s maximom v Nove.

V dolnej polovici mesačného cyklu cvičíme na odľahčenie oblasti panvy - centra tela. Príliv smeruje k panve, resp. hlava je pod vplyvom odlivu. Aby sme tieto tendencie vyrovnali cvičíme cviky na odľahčenie panvy/aktiváciu hlavy. Sú to napr. obrátené polohy z jogy, stoj na rukách, 1. 2. a 5.Tibeťan... posilňovanie (brušáky, z Pilatesa single leg stretch) a následný strečing ohýbača drieku (m.iliopsoas).

V hornej polovici mesačného cyklu cvičíme na odľahčenie oblasti hlavy. Sú to napr. cviky z jogy – bojovník 1, trikonasana, parivritta-trikonasana; naulí a iné; cviky z Piatich Tibeťanov – 1. 3. a 4. cvik.

Ideálne je cvičiť denne. Ale postačuje cvičiť aj každý druhý deň. Cvičenie by nemalo trvať dlhšie ako 5-10minút.

 

19/2/2021

Zhodou okolností je dnes 1.štvrť. Po nej nasleduje Spln, 2.štvrť a Nov. To sú štyri dni v mesačnom cykle, ktorým môžeme venovať cvičenie zvané Pozdrav Mesiaca. Môžete sa ho naučiť podľa rôznych odkazov na webe. Táto séria cvikov je veľmi elegantná a ak si ju zacvičíme aspoň v uvedených štyroch dňoch v mesiaci, tak si ich čoskoro osvojíme. Je to aj dobrý tréning pamäte na pohyby, ktoré robíme príležitostne. Inak samozrejme výborné cvičenie na mobilizáciu veľkých, tzv. koreňových kĺbov - ramenných a bedrových - ako aj chrbtice. Ideálne je to cvičiť večer, keď vidieť Mesiac. Ale nie je to podmienkou.

Je to obdobná séria cvikov ako tá známejšia - Pozdrav Slnku. To sa odporúča cvičiť ráno, na oslavu nového dňa.

Namasté.