Choď na obsah Choď na menu
 


Prečo piť nalačno?

25. 2. 2011
Liečivé tekutiny môžeme rozdeliť na prírodné a syntetické. Medzi prírodné liečivé tekutiny sa zaraďujú pitné liečivé vody – minerálky a čaje/zápary z liečivých rastlín. Medzi syntetické patria napríklad ionizované nápoje. Tento príspevok sa bude venovať prírodným minerálnym vodám. V porovnaní s čajmi z liečivých rastlín sa jedná o anorganické roztoky, ktoré sú lepšie vedecky zmonitorované vďaka balneológii a mineralógii.
Prírodná liečivá voda je mikrobiologicky bezchybná podzemná voda, ktorá pre svoje chemické a fyzikálne vlastnosti má dokázané liečivé účinky využiteľné pre prevenciu, liečbu a rehabilitáciu.
Ako aj iné tekutiny transportované cez tráviacu sústavu, tak aj prírodné liečivé vody pôsobia na organizmus cez mimovoľné motorické reakcie. To začína hltacím reflexom (1), ktorým sa tekutina dostáva do pažeráku (2), potom však neuvedomene reflexne odteká do žalúdka (5).

Obrázok Schéma tráviacej sústavy (1 ústna dutina/hltan, 2 pažerák, 3 pečeň, 4 žlčník, 5 žalúdok, 6 pankreas, 7 tenké črevo, 8 hrubé črevo, 9 konečník/zvierač)

Transport a doba zotrvania tekutiny v jednotlivých častiach tráviacej sústavy závisí od fyzikálnych a chemických vlastností prijatej tekutiny. Napr. pri vertikálnej polohe trupu vypitá tekutina vtečie do pažeráku hltanom, a tam sa skôr oddelí od peristaltickej vlny traktu. Vlna dosiahne už do 1 sekundy nižší zvierač pažeráka a krátko na to zoslabne. Celá tekutina sa vyprázdni z pažeráku do žalúdka do 5 sekúnd. Následne sa žalúdočná stena prispôsobí prostredníctvom zvukových zmien vypitým objemov, pričom sa peristaltická aktivita prechodne zníži. Potom až nasleduje žalúdočná peristaltika a vyprázdňovanie do tenkého čreva rýchlosťou závislou od nasledovných vlastností tekutiny:
·         Objemu/množstva,
·         Osmotického tlaku (najrýchlejšie opustí žalúdok tekutina s osmotickým tlakom od 200mOsm/l),
·         pH,
·         Chemického zloženia (so stúpajúcou koncentráciou sa vyprázdňovanie žalúdka lineárne spomaľuje),
·         Teploty (vyššia teplota urýchli vyprázdnenie žalúdka) ,
·         Obsahu žalúdka (ak sa tekutina pije nalačno vyprázdni sa do tenkého čreva do 15 minút 50%, do 30 minút 80-90%objemu).
Žalúdok najrýchlejšie opustí mierny hypertonický Na-HCO3 roztok.
Pri hodnote pH 5,0-3,5 v dvanástniku sa žalúdočné vyprázdňovanie reflexne zastaví a dochádza k silnému reflexnému spomaľovanie motoriky/peristaltiky žalúdka, prípadne sa úplne zastaví. Liečivé vody s obsahom CO2 podporujú tonus, peristaltiku a vyprázdňovanie žalúdka. Motorická reakcia žalúdka sa zosilní pri raňajšom pití na lačno, čo okrem iného vyvoláva v hrubom čreve peristaltické vlny, čím dochádza k vyvolaniu podmieneného reflexu vedúceho k defekácii.
Niektoré látky (napr. sulfát) obsiahnuté v liečivých vodách, ak sa dostanú do dvanástnika spôsobujú roztiahnutie žlčníka, čo je možné sledovať sonograficky. Z toho sa dá usudzovať, že pri užití takýchto nápojov sa prostredníctvom zvýšeného žlčového prúdu odstraňujú malé konkrementy/piesok zo žlčníka.
Záver: Bylinné čaje pijeme ráno nalačno aspoň 30 minút pred raňajkami.