Choď na obsah Choď na menu
 


Tekutiny a stravovacie doplnky

14. 9. 2009
TEKUTINY
Malo by byť bežným zvykom, že počas tréningu, tekutiny musia byť prijímané, aby sme predišli dehydratácii a zvýšenej telesnej teplote.
Práca, ktorú vykonávajú svaly, produkuje teplo, ktoré musí byť odvedené, hlavne prostredníctvom vyparovania potu, a tým sa predchádza prílišnému prehriatiu tela. Ak tekutiny nie sú nahradené, tým, že sa pot vyparuje, celkové množstvo vody v tele klesne a ostane menej vody na kontrolu telesnej teploty.
Navyše, ako klesá telesná váha, klesá tiež výkon. I tak malá strata ako 2% telesnej váhy potením môže viesť k zníženiu výkonu. Problémom je fakt, že mechanizmus smädu je slabý a väčšina ľudí dokonca necíti smäd pokiaľ nestratia 2% telesnej váhy. Takže, skôr ako sa hráči cítia smädní, môžu pocítiť zníženie výkonu vo fyzickej, technickej a taktickej oblasti. Vo vedeckej literatúre existujú recepty na pitnú vodu alebo tekutinu - elektrolyt ako náhrada nápojov. Odporúčané je piť asi 150-250 ml každých 15-20 minút počas tréningu/záťaže.
Počas tréningu môžu byť prestávky na pitie naplánované, ale cez zápas musia hráči piť, keď sa im naskytne možnosť, napr. keď je lopta vonku, alebo pri prerušení kvôli zraneniam. Lopta je v hre asi 60-65 minút z 90. Niektoré mládežnícke vývojové ligy majú 4 štvrtiny namiesto 2 polčasov, čo je dobré pre príjem tekutín a stručné inštrukcie trénera.
Po hre, hráč potrebuje doplniť stratené tekutiny. Typickým návodom je asi 1,5 l na kg stratenej váhy. Toto nemôže byť urobené jednou porciou, nakoľko zaťaženie žalúdka takým objemom môže vyvolať vracanie alebo hnačku. Úlohou je vrátiť sa späť na predzápasovú hmotnosť v priebehu 24 hodín. Množstvo klubov vyžaduje od hráčov váženie pred aj po cvičení alebo zápase len za týmto účelom.
DOPLNKY A PRÍLOHY
Vitamíny môžu byť úplne vymenené(obnovené) v dobre vyváženej strave a niektoré reklamné nápoje obsahujú antioxidačné vitamíny, ktoré pomáhajú urýchliť obnovu tkanív. Užitie multivitamínových elektrolytov môže byť na úžitok hráčom, ktorí nemajú dobre vyváženú stravu. Existuje odôvodnenie pre ženy v postpubertálnom veku na doplnenie ich stravy železom, ak je to lekársky odporučené.
Na trhu a v maloobchodnej sieti existuje ohromujúce množstvo doplnkov, ktoré sa špecializujú na tieto produkty. Plus, je mnoho kníh na túto tému, ktoré sa menia takmer každý deň. Citujem vedúceho výskumníka výživy a cvičení, Dr. Ronalda Maughana: „Ak to funguje, je to pravdepodobne zakázané. Ak to nie je zakázané, pravdepodobne to nefunguje.“ Športovci míňajú množstvo peňazí, aby získali nejakú výhodu počas súťaže. Je treba si povšimnúť, že sú obmedzene využívané postupy, ktoré by mohli zlepšiť výkon, a to príjem sacharidov (ako jedlo alebo nápoje s vysokým obsahom sacharidov) ako aj tekutiny / elektrolytické nápoje.
Doplnok, ktorý je veľmi rozšírený a úspešný v niektorých športoch je kreatín. Tento pomáha telu preniesť energiu počas veľmi intenzívnej krátkodobej práce, ale je mnoho športovcov, ktorí brali tieto doplnky, no bez akéhokoľvek účinku. Hlavný vedľajší efekt kreatínu je rýchle naberanie váhy a lekári sú znepokojení aj možnými dlhodobými zdravotnými problémami.
Ženské hráčky sú obzvlášť citlivé na naberanie váhy. Niektorí športovci kreatín používajú na tréningy, iní na zápasy, ale jeho účinnosť vo futbale stále nie je známa.
Ktorýkoľvek hráč, ktorý má potenciál reprezentovať svoju krajinu musí byť veľmi opatrný, pretože ako sa zdá, neškodné doplnky môžu obsahovať predchodcov zakázaných látok, čo vedie k pozitívnym výsledkom na dopingových testoch. Existuje málo (ak vôbec nejaký) štátny dozor nad priemyslom vyrábajúcim doplnky a žiadny športový orgán neakceptuje ignoráciu ako uspokojivú obhajobu. Väčšina národných orgánov športu tvrdo pracuje na vzdelávaní hráčov v ich národných klubových asociáciách.