Choď na obsah Choď na menu
 


Dlhodobý plán zníženia telesnej hmotnosti

30. 6. 2009
Dlhodobý plán zníženia telesnej hmotnosti
Pokiaľ sa ignoruje vyvážená strava a jednoducho sa zníži príjem potravy, potom zníženie hmotnosti môže spôsobiť úbytok svalovej a kostnej hmoty. Takto sa dosiahne zníženie hmotnosti, ale nie zníženie podielu tukov. Takže, aj keď sa vaša váha zníži, váš bazálny metabolizmus (BMR) sa zníži a telo má väčší sklon naberať tuky.
 
Redukcia hmotnosti hladovaním je rýchla, ale narušuje pomer kosti/svaly/tuk v prospech tuku, čo je nežiaduce.

Obrázok

Pri redukcii o 10 kg sa hladovaním napr. zníži tuk o 3 kg a svaly + kosti o 7 kg. Pri postupnej redukcii sa zníži tuk o 9 kg a svaly + kosti o 1 kg. 

Obrázok

Pri hladovaní sa podiel tuku nezmení resp. zvýši z 36% na 36,9%.
Pri postupnom znižovaní hmotnosti sa podiel tuku zníži na normálnu úroveň 28,3% z pôvodných 36%. Tento postup vyžaduje čas a je neporovnateľne trvalejší ako predchádzajúci.

Obrázok

Opakované hladovanie/diéta a opätované nabratie hmotnosti (jo-jo efekt) vedú ku zvýšenému podielu viscerálneho tuku v tele.
Je ľahké nabrať hmotnosť po rýchlej odtučňovacej kúre. Znovu nabratá hmotnosť má skôr tendenciu mať podobu viscerálneho tuku než podkožného. Zvýšený viscerálny tuk je však nežiaduci, keďže zvyšuje pravdepodobnosť metabolického syndrómu. 
 
Na to, aby ste mali po kontrolou redukciu hmotnosti je potrebné mať priebežne informáciu nie len o hmotnosti tela, ale aj podiele tuku v tele.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.