Choď na obsah Choď na menu
 


Cvičenie znižuje riziko vzniku nádoru maternice

7. 10. 2010
Podľa novej štúdie publikované časopisom British Journal of Cancer bolo zistené, že ženy, ktoré cvičia a sú aktívne majú asi o 30% nižšiu pravdepodobnosť vzniku nádoru maternice ako tie, čo necvičia.
Pri detailnom rozbore dostupných dôkazov, výskumníci potvrdili väzbu medzi fyzickou aktivitou žien a zníženým rizikom rozvoja rakoviny maternice.
V inej štúdii na vzorke 70 000 žien sa zistilo, že ženy so sedavým zamestnaním alebo spôsobom života mali vyššie riziko tohto ochorenia. Je to logické keďže pri sedení sa preťažuje panvové dno, a to nahráva nedokrvovanie orgánov uložených v panve, následkom čoho trpia. Pri sedení je taktiež najviac zaťažovaná drieková chrbtica, z ktorej sú inervované močovo-pohlavné orgány. Ich inervácia môže byť nedostatočná pri stlačených stavcoch driekovej chrbtice.
Sara Hiom, riaditeľka pre styk s verejnosťou Charity pre výskum rakoviny vo Veľkej Británii, predpokladá, že je to v dôsledku zníženej úrovne estrogénu u žien, ktoré cvičia. Zvýšená hladina estrogénu, môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny maternice.

 

Poznámka:

Estrogén - ženský pohlavný hormón, ktorý sa tvorí vo vaječníkoch, ale aj v kôre nadobličiek a v tukovom tkanive. Estrogén je zodpovedný za rast pohlavných orgánov (maternica, pošva) a pohlavných znakov (ochlpenie, prsia). Hladina estrogénu kolíše s menštruačným cyklom. Pri menštruačnom cykle spôsobujú estrogény zhrubnutie maternice a tím ju pripravujú na prijatie oplodneného vajíčka. Estrogén patrí k steroidným hormónom.