Choď na obsah Choď na menu
 


Nový tvar postavy

3. 4. 2012

Zázrak menom Barcelona

Hráči Barcelony, okrem "omieľania" herných modelov v enormnej rýchlosti a na malom priestore v krátkych časových úsekoch, pravideľne

  • cvičia hlboký stabilizačný systém (korzet pre chrbticu a panvu) individualizovaným systémom Pilates Medical, prepojenie hlbokého a povrchového svalového systému na strunovom prístroji Reformer a Gyrotronic 3D,
  • zlepšujú obratnostné schopnosti (ľahká gymnastika, cvičenia na fitlopte a BoSu),
  • kontrolujú vytrvalosť (najmä po dlhších pauzách, vynútených zranením či chorobou sa testuje na spirometri).
  • Silové cvičenia so závažím používajú minimálne, skôr sa venujú gumovým expanderom a kruhom.
  • Raz mesačne je biochemicka kontrola zameraná na schopnosti regeneračného odbúravania odpadových produktov v krvi po záťaži, zlepšovania kvality červených krviniek (obsah železa, hemoglobínu), merania hladín stopových prvkov, minerálov, hormónov a podobne s následným nastavením potrebného doplnenia chýbajúcich elementov.

Keď podrobne pozorujeme fyzický vývoj základného kádra, musíme si v ostatných rokoch všimnúť dosť výrazné zmeny, a to tiež u hráčov, ktorí boli "dokonalí" aj predtým. Najmarkantnejšie je viditeľný "nový tvar" postavy, zvýšený rozsah vytrvalostného potenciálu, impozantná kvalita odrazovej sily, schopnosti zbytočne "nepadať" pri fyzických atakoch a udržať svoju figuru vzpriamenú v akejkoľvek obtiažnej kľučke alebo výskoku - práve u Lionela Messiho. Futbaloví fanúškovia si nepochybne spomenú na jeho ukážkový gól hlavou vo finále Ligy majstrov 2009 Manchestru United v "krasokorčuliarskej polpiruete". To bol výsledok zlepšenej koordinácie a kvalitného tréningu s postavou, ktorý mu zároveň upravil hmotnosť (ručička ukazuje o 5 kíl menej). Predtým by takej akrobacie nebol asi schopný. Postavu si vypracovali a držanie tela si zlepšili napríklad aj Dani Alves, Pique, Xavi či Iniesta.


Komentár: V článku sa spomína nový tvar postavy. Nedá mi nedodať, ide o známy fenomén-prírodný zákon "cesta najmenšie odporu". Naše telo je formované gravitáciou, v ktorej sa pohybujeme celý život. Ak sa časti tela dostanú mimo fyziologickú os, tak sú energetické nároky na pohyb väčšie a prejavuje sa to aj vizuálne.

Vyšetriť, zistiť a následne upraviť tieto nerovnováhy je veda. V FCB to aplikujú na najvyššej úrovni a prináša to nemalé zisky.

V našich skromných pomeroch sa pokúšame o niečo podobné, centralizovať jednotlivé kĺby ako aj pohyb do osi tela. Je to prospešné nie len pre športovcov, ale aj pre kohoľvek, či už trpí alebo netrpí bolesťami pohybového aparátu.