Choď na obsah Choď na menu
 


Nie ste chorí, ste smädní

4. 2. 2011
"Nie ste chorí, ste smädní"
(http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/water-for-detoxification.htm z knihy Dr. F. Batmanghelidj)
 
Pálenie záhy
Pálenie záhy je signálom nedostatku vody v hornej časti gastro-intestinálneho traktu. Príčinou je smäd. Užívanie liekov (sodabykarbony) pri liečbe týchto ťažkostí nie je správne. Na vine je dehydratácia, telo trpí v dôsledku nedostatku vody.
Lieky proti páleniu záhy v stave dehydratácie spôsobujú po čase zápal žalúdka a dvanástnika, hiátovú herniu, vredy a nakoniec rakovinu v zažívacom trakte, vrátane pečene a pankreasu.
(Hiátová hernia je definovaná ako výstupok v hornej časti žalúdka do hrudníka cez slzy alebo svalovú slabosť bránice).
 
Voda prevenciou vzniku artritídy a napomáha pri jej liečbe
Reumatické bolesti kĺbov - artritída - sú signálom nedostatku vody v organizme. Môže sa prejaviť u mladých aj starších. Užívanie liekov (najmä liekov proti bolesti) nelieči ochorenie, ale vystavuje osobu, ktorá má tento problém, ďalším poškodeniam organizmu. Príjem dostatočného množstva vody s malým množstvom soli rieši tento problém.
 
Voda je prevenciou proti bolestiam chrbtice a napomáha pri ich liečbe
Bolesti drieku a ankylózna artritída chrbtice sú príznaky nedostatku vody v chrbtici, kde dochádza k vysychaniu platničiek (vodných vankúšov, ktoré tvoria oporu a nesú váhu tela). Tento problém by mal byť liečený so zvýšeným príjmom vody – nie liekmi. Zavodnenie je veľmi účinné.
Ak sa neodhalí dehydratácia, ktorej dôsledkom je artritída dolnej časti chrbta, a dehydratácia platničiek sa utlmuje akupunktúrou, mobilizáciou, fyzikálnymi terapiami, analgetikami a nakoniec chirurgicky, tak rozširujúca sa osteoartróza ničí nielen stavce, ale aj chrupavky na plochách stavcov, ktorých bunky postupne odumrú. Výsledkom je krivá chrbtica a končatiny. Lieky proti bolestiam spôsobujú špecifické život ohrozujúce komplikácie.
 
Voda je prevenciou proti vzniku angíny pectoris a napomáha pri jej liečbe
Bolesť srdca - angina pectoris (AP)- je známkou nedostatku vody v spojení srdce-pľúca. AP by mala byť liečená so zvýšeným príjmom vody, kým pacient nemá bolesti a nie je nezávislý na liekoch. Medical supervision is prudent. Lekársky dohľad je dôležitý. Avšak prirodzeným liekom na toto ochorenie je zvýšený príjem vody/tekutín.
 
Voda je preneciou vzniku migrény a napomáha pri jej liečbe
Migréna je známka nedostatku vody pre mozog a oči. Môže úplne vymiznúť ak je dostatok voľnej vody v tele. Typ dehydratácie, ktorá spôsobuje migrénu, by mohol napokon spôsobiť zápal zadnej časti oka a stratu zraku.
 
Voda je prevenciou vzniku kolitídy a napomáha pri jej liečbe
Kolitída - bolesť čriev - je signálom nedostatku vody v hrubom čreve. Je spojená so zápchou, pretože hrubé črevo sa snaží využiť do poslednej kvapky vodu zo stolice.
Ak sa prehliadne dehydratácia, potom kolitída spôsobuje trvalé zápchy. Tie môžu spôsobiť divertikulitídu, hemoroidy a polypy, a výrazne zvýšiť možnosť vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.
 
Voda a soľ je prevenciou proti astme a napomáha pri liečbe
Astmou trpí 14 miliónov detí a zabije ročne niekoľko tisíc z ich, je tiež zapríčinená dehydratáciou tela. Pri astme je bránený voľný priechod vzduchu a voda nemôže opustiť telo vo forme pár – tzv. „zimná para“. Zvýšený príjem vody zabráni astmatickým záchvatom. Astmatici musia tiež užívať viac soli a rozbiť hlienové zátky v pľúcach, ktoré bránia voľnému prúdeniu vzduchu do/zo vzdušných vakov.
 
Voda je prevenciou proti vysokému krvnému tlaku a napomáha pri jeho liečbe
Hypertenzia je stav adaptácie organizmu na všeobecné sucho. Keď je v tele nedostatok vody, všetky krvné cievy najprv zásobujú vodou životne dôležité bunky. V rámci mechanizmu reverznej osmózy, keď sa voda z krvného séra filtruje a vstrekuje do dôležitých buniek prostredníctvom mikro-otvorov v ich membránach, v „procese vstrekovania“ je potrebný vysoký tlak. Rovnako, ako my v nemocnici infúziou, tak telo naraz vstrekuje vodu do desiatok biliónov buniek. Voda a niektoré soli vrátia krvný tlak späť do normálu.
Hypertenzia je jedným z hlavných ukazovateľov dehydratácie ľudského tela. Liečenie diuretikami, zapríčiňuje ďalšiu dehydratáciu, čo spôsobuje cholesterizáciu srdcových tepien a tepien, ktoré idú do mozgu. To spôsobí infarkt a menšie alebo väčšie krvácanie do mozgu, ktoré paralyzujú telo. Často pri tom dochádza k ochoreniu obličiek. To spôsobí poškodenie mozgu a neurologické poruchy, ako je Alzheimerova choroba.
 
Voda  liečiť príznaky cukrovky v rannom štádiu ochorenia
Prvé príznaky diabetes melitus - cukrovky je ďalším štádiom prispôsobovania sa organizmu ťažkej dehydratácii. Ak nie je k dispozícii zodpovedajúci obsah vody v telovom obehu, mozog má prioritnú potrebu vody, uvoľňovanie inzulínu je blokované. Aby sa zabránilo zvýšenej produkcii inzulínu, je potrebné dodať vodu všetkým telesným bunkám. Pri cukrovke dostávajú bazálny prídel vody na prežitie len niektoré bunky. Voda s trochou soli zvráti cukrovku v jej rannom štádiu.
Ak sa pri nástupe cukrovky neuzná ako komplikácia dehydratácia organizmu, neskôr môže spôsobiť masívne poškodenie ciev celého tela. Následne môže dôjsť k strate prstov, chodidiel a nôh vplyvom gangrény. Dochádza aj k poškodeniu očí, dokonca k slepote.
 
Voda znižuje hladinu cholesterolu v krvi
Vysoká hladina cholesterolu je ukazovateľom začiatku vyschýnania organizmu. Cholesterol je ako „íl “ - materiál, ktorý obsahujú medzery niektorých bunkových membrán, ako ochranu proti strate základného obsahu vody a vplýva na osmoticky silnejšiu krv, ktorá koluje v ich blízkosti. Cholesterol, okrem toho, že sa používa pri stavbe membrán nervových buniek a hormónov, a tiež predstavuje akýsi "štít" proti výmene vody u ďalších životne dôležitých buniek, u ktorých by za normálnych okolností fungovala výmena vody cez ich bunkovej membrány.