Choď na obsah Choď na menu
 


Čo sa deja s nami, ak sa ponoríme do liečivého minerálneho kúpeľa

26. 2. 2011
Vo všeobecnosti, ak sme vo vode zruší sa gravitácia, v ktorej sa na súši permanentne pohybujeme. Podľa Archimeda sme vo vode nadľahčovaný objemom tekutiny, ktoré naše telo ponorom vytlačí. Prakticky to znamená, že ak sa ponoríme po krk, tak sa naša hmotnosť zníži na cca 1/10. 100-kilový človek bude zaťažený 10-timi kilami. Dobré, nie? Je to obrovská úľava pre váhonosné kĺby a chrbticu. Určite to najviac príjemne pocítia tí s boľavými artrotickými kĺbmi.

Hydrostatický tlak pôsobí aj na vnútrobrušný a vnútrohrudný tlak, takže ovplyvňuje aj obehový systém – srdce, cievy. Odľahčia sa orgány a ich závesné systémy v malej panve – močový mechúr, konečník, maternica, vaječníky, prostata.

Teplota vody má najdôležitejší vplyv na rozťažnosť tkanív, jednak kože a ich pórov, ale aj svalov a šliach. Roztiahnutými tkanivami prúdi viac krvi t.j. zvýši sa krvný obeh. Následne sa prehrejú aj hlbšie uložené orgány. Prekrvenie znamená prehriatie. Ak sa prekrvia predtým nedokrvené tkanivá, tak mizne bolesť! Na prekrvenie povrchových vrstiev stačí 10 minút pôsobenia termálnej vody, a na prekrvenie hlbších vrstiev je potrených 20-30 minút.
Chemické vplyvy kúpeľa závisia od celkovej mineralizácie vody a obsahu farmakologicky účinných látok. Tie vedú k resorbcii a k transmineralizácii kože (2,2 m2 je povrch priemerného človeka), a následne i ostaných vnútorných orgánov. Pre názornosť spomenieme tie najbežnejšie zložky:
·         Na, Ca2, Mg, K, Si – alkalické katióny,  
·         Cl – anióny,
·         H2S, SO4 - pohybové ústrojenstvo – chrupavka/kĺby, kožné choroby,
·         HCO, CO2 – obehový a nervový systém, žalúdok, tráviace ústrojenstvo,
·         Fe – choroby krvotvorných orgánov,
·         I, Br, Li – aj v stopovom množstve pôsobia liečivo.
Základom kúpeľnej liečby je komplexný účinok mechanických, fyzikálnych, chemických a biologických faktory prírodných liečivých vôd. Všetky tieto faktory pôsobia cez povrch tela/kožu a cez sliznicu buď kontaktným účinkom alebo resorbciou.  

P.S. Ponorte sa do vody, aj keď len na ½ hodiny!!!