Choď na obsah Choď na menu
 


Drepovanie

9. 3. 2012

Drep je jeden zo siedmich základných pohybových vzorov, ktoré boli dôležité pre prežitie človeka v primitívnych dobách.

Zostávajúcich šesť je: skok vpred/výpad, ohýbanie/predklon, otáčanie sa, tlačenie, ťahanie a chôdza/behanie. Kvalita akou jednotlivec vykonával každý z týchto pohybov určovala jeho fyzickú kapacitu a schopnosť prežiť. Ešte aj dnes všetky pohyby, ktoré vykonávame sú kombináciou týchto siedmich základných pohybov. 
Pôvod drepenia siaha späť na počiatok existencie človeka. Bol to jeden z pohybov najdôležitejších pre každodenný život. V podstate všetko čo sa udialo na zemi bolo obyčajne vykonané z polohy drepu. Na základe myšlienky, formujúcej túto funkciu, je ľahké postrehnúť prečo mnoho ľudí stratilo schopnosť účinne drepovať. Zmeny spôsobili stoličky, autá a počítače, aby sme menovali len niečo, čo zmenilo drepiacu populáciu na sediacu. Drepy slúžia mnohým dôležitým funkciám pre ľudí. Bolo to rozšírené pred 10 000 rokmi, kedy sa väčšina bežných denných aktivít vykonávala na zemi. Neboli žiadne stoličky (aspoň nie vyrobené človekom), takže drepenie umožnilo človeku sedenie pohodlne a pritom mohol používať svoje ruky na výrobu nástrojov, jedla a varenie.
Drepenie udržiavalo človeka zakotveného na chodidlách, pripraveného na zodvihnutie sa, pohyb, skok alebo beh v zlomku sekundy. Mechanické výhody drepenia poslúžili pri stolici primitívneho človeka; pri drepe si pravým stehnom tlačíme na vzostupnú časť hrubého čreva, ktorý doslova tlačí obsah čreva hore a do priečnej časti hrubého čreva. Odtadiaľ môže ľahko opustiť telo cez konečník.
Stále v mnohých zaostalých i rozvojových krajinách vo svete ľudia využívajú drepenie denne pri svojich aktivitách. Nezávisle na tom, z akej krajiny ste, môžete si všimnúť, že bábätká a deti sú stále veľmi obratní pri drepení. Až keď prestávame drepieť, potom strácame túto schopnosť.
Tréning drepovania
Ak to robíme správne, tak drep je veľmi pohodlná poloha. Na konci drepu môže trup pohodlne oddychovať na nohách. Týmto sa odľahčí (od stlačenia) drieková chrbtica a zníži sa záťaž na extenzory/narovnávače drieku. Zároveň zadná časť stehna môže oddychovať opretím o lýtko, čím sa zminimalizuje napätosť pozdĺž m. quadriceps.  
Mnohí z nás sa musia vrátiť späť k tomu zvyku, aby si posilnili svaly stehien a zadku. Drepovaním môžeme predísť zažívacím problémom vedúcim k napätiam so stolicou, hemoroidom a iným ťažkostiam. Ťarchavé ženy môžu objaviť drepenie ako pohodlnú polohu a môže sa stať užitočnou aj pri pôrode.
Je mnoho spôsobov ako nesprávne drepovať, takže sa naučte správny spôsob. Inak povedané, môžete pri tom napínať svoj krk alebo chrbát alebo obzvlášť svoje kolená. Väčšine ľudí pri drepovaní smerujú kolená dovnútra, čím je zvýšená záťaž na stred kolena.
Ako správne drepovať:
1.      Postavte sa trochu širšie ako je šírka panvy s chodidlami vytočenými o cca 10°. Táto poloha umožní panve klesnúť nižšie ako sú kolená. Vaša váha je rovnomerne rozložená na chodidlách, prípadne trochu viac na pätách. Mali by ste vedieť pohybovať prstami na nohách pri drepe.
 
drepy2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2.      Váš trup by mal byť vystretý po celý čas, chrbát rovný a hlava priama. Kdekoľvek sa pozriete, telo má tendenciu ísť za pohľadom, takže, ak vaša hlava je na úrovni horizontu váš hrudník má lepšiu šancu zostať vzpriamený. Častými chybami sú dvíhanie päty od zeme, rotácia kolien dovnútra alebo nechať padnúť trup do predklonu.
 
drepy3.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
Pokiaľ nevykonávate drep správne s vlastným telom, nemali by ste drepovať so záťažou/činkou.
Niekoľko poznámok ku správnemu prevedeniu. Na obrázku nižšie sú dva spôsoby drepu v náväznosti na hamstringy a rotátory panvy. Ak sú tieto svaly skrátené, čo býva často, tak drep vyzerá ako na obrázku vpravo. Preto tí cvičenci by sa v prvom rade mali zamerať na strečing týchto svalov, aby drep mohli vykonávať správne a efektívne. Teda tak, ako je na obrázku vľavo.
 
drepy4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nesprávne vykonávané drepovanie môže spôsobiť preťaženie spojivového tkaniva kolien a ich zranenie.