Choď na obsah Choď na menu
 


Ibalgin a ostatné NSAID_vedľajšie účinky

2. 9. 2011
Ibalgin - dnes uľaví, zajtra môže zabiť!
Siahnete trikrát štyrikrát denne po farebnej pilulke Ibalgin a príbuzných liekoch, len čo vás začne niečo bolieť?

Prestaňte, varujú lekári! Lekári varujú pred dlhodobým užívaním Ibalginu a ďalších liekov obsahujúcich látku ibuprofenum. Ak to takto budete praktizovať niekoľko mesiacov, či dokonca rokov, je to, ako by ste si vyplnili objednávku na mŕtvicu alebo infarkt. Lekári sa domnievajú, že vážne zdravotné komplikácie spôsobuje dlhodobé užívanie ibuprofénu, čo je účinná látka liekov tlmiacich bolesť - napríklad Ibalgin alebo Brufen. Ak si však liek vezmete jednorazovo, napríklad, na bolesť hlavy, žiadne riziko samozrejme nehrozí.
Výskumníci zo švajčiarskej Univerzity Bern sledovali 116 429 pacientov. Každý z nich užíval niekoľko mesiacov jeden zo siedmich druhov bežne užívaných tabletiek proti bolesti. Z následnej štúdie publikovanej magazínom British Medical Journal vyplýva, že u pacientov konzumujúcich často ibuprofén, hrozí trikrát väčšie nebezpečenstvo mŕtvice. Látka tlmiaca bolesť navyše zvyšuje možnosť infarktu a smrti spôsobenej srdcovými komplikáciami. Štúdia
tiež ukázala, že ibuprofén prináša rovnaké riziká mŕtvice a smrti spôsobenej chorobou srdca, ako látka rofecoxib, ktorá bola obsiahnutá v prípravkoch Ceeoxx a Vioxx. Tie boli stiahnuté z trhu práve kvôli tomu už v roku 2004. Ďalší liek proti bolesti Diclofenac zvyšuje rovnaké nebezpečenstvá ako ibuprofén až štyrikrát! V lekárňach sa v najslabšej verzii dá bežne k zohnať a navyše bez predpisu!
Riziká sú príliš veľké "Sledovali sme pacientov, ktorí lieky proti bolesti užívali trikrát až štyrikrát denne," hovorí profesor Peter Juni. "V prípade mŕtvice to nevyzerá s ibuprofenom dobre. Keby som trpel chronickou bolesťou, nebral by som ho,  pretože riziká sú príliš veľké. Porozhliadol by som sa po iných možnostiach," dodal. Výskumníci zdôrazňujú, že riziká sa týkajú ľudí, ktorí užívajú tri až štyri pilulky denne, teda dávku až 2000 mg po dobu niekoľkých mesiacov alebo rokov. Odporúčaná denná dávka je pritom maximálne 1200 mg.
Čo spôsobuje nadmerné užívanie ibuprofenu?
·         ničí žalúdočnú sliznicu (kŕčovitá bolesť brucha)
·         spôsobuje žalúdočné vredy (riziko prasknutia a vykrvácania)
·         ohrozuje črevá (dlhotrvajúce hnačky)
·         zvyšuje riziko infarktu o 50% (najmä ak má pacient vysoký tlak)
·         trikrát zvyšuje riziko mŕtvice.
Ibalgin na bolesť brucha a po opici? Nikdy! Pravidelní užívatelia Ibalginu po ňom často siahnu preventívne už pred chystaným žúrom, ale hlavne po ňom. Hlava bolieť prestane, ale žalúdok trpí. K podráždeniu alkoholom sa totiž pridáva silný chemický koktail. Z podobného dôvodu je tiež nevhodné užívať ibuprofén pri bolestiach brucha.
Ženská záležitosť
Až polovica žien nosí Ibalgin stále v kabelke. Dôvod? Bolesť vnímajú intenzívnejšie ako muži, a preto častejšie siahajú k rýchlemu riešeniu v podobe tabletiek. Často berú tieto lieky tiež športovci, zdravotné sestry, čašníci, predavačky a ľudia, ktorí pracujú na smeny alebo majú fyzicky namáhavú prácu.

Spracované podľa BBC News z 12.1.2011