Choď na obsah Choď na menu
 


Lieky vs. prevencia

26. 1. 2011

Titul najnavštevovanejší produkt roka 2010 získal liek Lexaurin, tesne nasledovaný liekom Dorsiflex. O tesnom víťazstve hovorí rozdiel len 250 unikátnych videní v prospech lieku Lexaurin, čo je pri návštevnosti ADC ČÍSELNÍKa zanedbateľné množstvo. Zaujímavosťou je aj fakt, že z pohľadu počtu zobrazených stránok bol Dorsiflex úspešnejší ako Lexuarin. V Top 10 sa nachádzajú iba dva lieky dostupné bez lekárskeho predpisu - Bioparox (7. miesto) a Ascorutin (10. miesto). Viac na www.adcc.sk.


Top 10 podľa unikátnych videní za rok 2010:
  1. LEXAURIN (tbl 30x3 mg) antipsychotikum
  2. Dorsiflex 200 mg (tbl 30x200 mg) myorelaxant
  3. XANAX SR 1 mg (tbl plg 50x1 mg)
  4. DETRALEX (tbl flm 60)
  5. Entizol 250 mg tablety (tbl 20x250 mg)
  6. AUGMENTIN 1 g (tbl flm 14x1 g)
  7. BIOPAROX (aer orn 1x10 ml/400 dávok)
  8. DITHIADEN (tbl 20x2 mg)
  9. Flector EP Rapid 50 mg (gra 20x50 mg) antireumatikum, antiflogistikum
  10. ASCORUTIN (tbl flm 50 (blis.))
 
 
Po vzhliadnutí Top 10 najnavštevovanejších liekov mi napadla myšlienka, čo vyplýva z tejto hitparády. Ľudia pátrajú po liekoch, ktoré im najviac pomáhajú v ich problémoch/bolestiach.

 

Obrázok

Čo je lepšie? Užiť chemikáliu a získať úľavu alebo pracovať viac na údržbe organizmu.

Druhý variant nie je veľmi pohodlný a často aj výsledky prichádzajú neskôr, ale bývajú trvalejšie.

Prevencia je tiež často o odriekaní a zmene návykov ako aj výdajov spojených s návštevou posilňovne, fitnescentra, plavárne, čomu predchádza investície do vstupeniek, oblečenia, obuvi...

Zvýšená starostlivosť o svoj organizmus prostredníctvom preventívnych lekárskych prehliadok, dodržovaním racionálnej výživy, vyváženej fyzickej a psychickej záťaže, atď. atď. rôzne wellnes a fitnes služby (ale aj moje služby) nahradzujú resp. predchádzajú užívaniu Dorziflexu. Je to cesta systematická a dlhodobá. 

Lieky sú špeciálne chemikálie, ktoré sa vyrábajú za účelom potlačenia dôsledkov poruchy. O lieku sa dozviete z reklám, i keď sa k nemu dostanete v lekárni na predpis. Táto cesta riešenia bolesti je rýchla ako"fast food". Ale má aj svoje nevýhody/vedľajšie účinky. To je potrebné taktiež zahrnúť do konečnej ceny, ktorú platíme za tento spôsob liečby.

Myslíte si, že vaše zdravie je tovar, ktorý sa dá kúpiť? Zdá sa, že je.

Takže na naše zdravie!!!

 Obrázok