Choď na obsah Choď na menu
 


Oplatí sa byť chorým? 2.diel

 

Ibuprofen či Ibalgin majú mať od apríla dvojnásobnú cenu. Zaplatíme za ne z vlastného.
19.3.2012
Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Ivana Uhliarika (KDH) pripravovalo ich zdraženie už v decembri minulého roku. Keď na to upozornili HN, ministerstvo tvrdilo, že to tak nie je. Lieky, po ktorých siaha takmer každý Slovák s bolesťou hlavy či brucha, však nakoniec predsa len rezort vyradil z kategorizácie, alebo im postupne zvyšoval cenu.

Dvojnásobná cena
Podľa novej kategorizácie liekov, ktorú rezort zverejnil na svojom webe, od apríla už nebudú kategorizované lieky proti bolesti ako Ibuprofen, Ibalgin, Iburion či Brufen v sile 400 mg. To znamená, že zdravotné poisťovne nám už na ich kúpu nebudú prispievať. Predtým stáli od 1,80 do 4,90 eura. Po novom to má byť takmer dvojnásobok od 4 do 7 eur za 100 kusové balenie. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová tvrdí, že v mnohých prípadoch ide o liečivá bez dostatočne preukázaných dôkazov o ich účinnosti, prípadne liečivá, ktoré nie sú nákladovo efektívne.
„Takto získaná úspora prostriedkov verejného zdravotného poistenia bude môcť byť alokovaná na úhradu liekov určených na terapiu závažných ochorení.“ Rezort rátal s úsporou asi 13 miliónov ročne, lekárnická komora hovorí o šestnástich, ktoré zaplatia pacienti priamo zo svojich vreciek.
Spomedzi kategorizovaných liekov existujú síce aj náhradné lieky s nižšími doplatkami, ale tieto ceny sú za oveľa menšie balenia po 20 alebo 30 kusov. „Tieto tablety mám bežne v kabelke a v domácej lekárničke. Sedem eur je prehnaná cena,“ povedala pre HN Ivana Králová, ktorá si ich práve kupovala v jednej z bratislavských lekární. Priznáva však, že si ich aj doteraz kupovala bez receptu za plnú cenu.
Oproti cenám z decembra citeľne majú zdražieť aj lieky na podporu imunity. Cena 5-kusového balenia Immodinu sa mala pôvodne zvýšiť z 5,94 až na 152,01 eura. Nakoniec si pacient bude priplácať „len“ 58,60, čo je aj tak 10-násobné zdraženie. Liek je navyše na našom trhu nedostupný. Dá sa kúpiť len jednokusové balenie, ktoré má od decembra zdražieť z 1,34 až na 18,09 eura.

Zdraženie len pre pacientov
Podobne aj ďalší liek na podporu imunity Polyoxidonium zdražie oproti decembru pre pacienta zo 14,25 na 23,75 eura. „Pritom jeho celková cena je rovnaká, takže nezdražie pre poisťovňu, ale len pre pacientov,“ vysvetľuje Ondrej Sukeľ zo Slovenskej lekárnickej komory. Podľa pôvodného návrhu Uhliarikovho rezortu mal stáť až 95 eur. „Mala som ťažký zápal pľúc, užívam dve balenia mesačne,“ sťažuje sa Viera Antalová z Bratislavy. Tvrdí, že odložiť takmer 50 eur zo skromného dôchodku, ktorý poberá, nie je pre ňu ľahké. Tento liek sa používa po chemoterapii alebo pooperačných komplikáciách.

Zdražieť má aj Bioparox, ktorý je jediným voľno predajným antibiotikom. Predpisuje sa hlavne tehotným ženám, ktorým lekári nechcú dávať bežné antibiotiká. Či sa tieto ceny do apríla ešte nezmenia, nevie zatiaľ presne povedať nikto. Minister má do poslednej chvíle možnosť do nich zasahovať. „Deň pred platnosťou poslednej kategorizácie štyrikrát menili tabuľku,“ vysvetľuje Sukeľ.