Choď na obsah Choď na menu
 


ReBox porazí dnový záchvat

23. 12. 2010
Dna – choroba kráľov
V tele je veľa príčin zvýšenej hladiny kyseliny močovej a nie sú zatiaľ jednoznačne vyjasnené. K najznámejšej a najčastejšie rešpektovanej príčine patrí zvýšený príjem purinov v potrave sprevádzaný pitím alkoholických nápojov.
Zvýšenú hladinu kyseliny močovej môže vyvolať napr. ochorenie obličiek, nádor v tele, niektoré lieky ako napr. diuretiká (tzv. odvodňujúce) alebo v malých dávkach salicyláty, konzumácia alkoholu. Dna sa vyskytuje častejšie u ľudí so zvýšenou hmotnosťou.
Na Slovensku má zvýšenú hladinu kyseliny močovej asi 10 % populácie, čo ale ešte neznamená, že ide o dnu. Dna vzniká vtedy, keď dochádza k vyrážaniu kryštálikov kyseliny močovej v prostredí kĺbov a k vzniku zápalových kĺbových prejavov - alebo v obličkách.
Akútny záchvat dny je typický. Najčastejšie ide o postihnutie metatarsophalangeálneho kĺbu palca nohy. Záchvat môže postihnúť i koleno, zápästie alebo lakeť. Postihnutý je najčastejšie len jeden kĺb, ale môže byť postihnutých i viacej kĺbov naraz.
Celkové príznaky sú horúčka, zimnica, celková „skľúčenosť“ a leukocytóza. Popri jednoznačných lokálnych príznakoch dnavej artritídy najčastejším laboratórnym príznakom je hyperurikémia.
Záchvaty dny sa obyčajne objavujú v jesenných a zimných mesiacoch, keď na dedine začínajú zabíjačky, a k tomu patriace delikty voči bezpurinovej diéte ako aj zapíjanie úspešného zavŕšenia zabíjačky alkoholom.  V princípe sa záchvaty môžu objaviť v ktoromkoľvek ročnom období, ak človek preženie príjem aktivátorov dny. Príčinou môžu byť aj banálne infekcie, stres, väčšie fyzické vypätie.
Ochorenia sprevádzané lokálnou acidózou (kyselosťou) je vhodné ošetriť prístrojom Rebox. Rebox prúdy alkalizujú (neutralizujú) tkanivo, čo v prípade dny je sprevádzané uvoľnením aj znížením bolesti. Presnejšie alkalizácia má za následok uvoľnenie spazmu drobných arteriol, zvýšenie prietoku v postihnutej oblasti a odplavenie kyslých radikálov do veľkého obehu. Následne povolí spazmus a povolí i bolesť.
Tento mechanizmus účinku REBOXu je možné využiť i pri akútnom záchvate dny. Aplikácia na postihnutý kĺb asi po 5 minútach vedie k zmierneniu bolesti, zblednutiu začervenanej a edematóznej oblasti. Pacient ihneď po aplikácii REBOXu pociťuje úľavu. Liečbu je potrebné opakovať 2–3-krát v nasledujúcich dňoch.
Úspešnosť liečby je závislá na dobe, kedy sa aplikuje prvá liečba.
Pokiaľ príde pacient do 12 hodín od začatia obtiaží je pravdepodobnosť úspechu vysoká. Čím dlhšia doba uplynie od prvých príznakov, tým je úspešnosť liečby nižšia. Súvisí to pravdepodobne s vytvorením kryštálikov kyseliny močovej v kĺbe, ktoré už nedokáže mechanizmus korekcie lokálnej acidózy zlikvidovať.
Prídete si „zaReBoxovať“ do našej ambulancie.
 
P.S.
Podľa odborníkov pri žiadnom ochorení kĺbov nie je diéta taká dôležitá ako pri dne. Zakázané potraviny sú: vnútornosti, mladá hydina, údeniny, mäsové extrakty, silné vývary, morské ryby, predovšetkým sardinky a sardely, hrach, šošovica, fazuľa, špenát, zelený hrášok, figy, čokoláda, silné kakao aj ruský čaj, káva, alkoholické nápoje, čierne korenie, paprika, nové korenie, tymián, muškátový kvet aj oriešok, bobkový list, zázvor.
Z odporúčaných potravín sú to: tuky, olej, maslo, margarín, mlieko a všetky druhy mliečnych výrobkov okrem pikantných syrov, mäso iba výnimočne a nie mäso mladých zvierat, zelenina - okrem uvedených zakázaných druhov, z ovocia všetky druhy okrem fíg, ako korenie do jedál používať petržlenovú vňať, majoránku, pažítku, rascu, kôpor. Dvakrát týždenne sa odporúča iba zeleninová a ovocná strava. Pokiaľ ide o spôsob prípravy jedál, odporúča sa dusenie a varenie, ale vývary a šťavy by sa nemali používať.
Ako prevenciu treba dodržiavať určité zásady v stravovaní, neprejedať sa, obmedzovať alkohol, piť denne 1,5 - 2 l tekutín, aby sa mohla dobre vylúčiť kyselina močová, kontrolovať hmotnosť.