Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

CHRBTICA

(Mária, 24. 2. 2015 8:50)

Dobrý deň, vlani v lete ma "seklo v krížoch", ostala som v predklone.Obvodná pani doktorka ma preliečila aulinom... BOLESTI ustUPILI nachvilu: Bolesti začali znova, bola som narontgenologickom vyšetrení a ten napísal: L chrbnica - spondylolisthesa L 5 I.st., ostatné v norme. Bolesti má v pravej časti "krížov" a ide mi to do prevej nohy.Niekedy je to lepšie, inokedy strašná bolesť. Poradili mi cvičiť a naťahovať chrbticu. Je to správne? Alebo radšej kľud?

Re: CHRBTICA

(Ba3uM, 24. 2. 2015 22:17)

Pohyb je správny, ale len taký, pri ktorom necítiť bolesť. Spondylolistéza znamená, že posledný driekový stavec je mierne (I. stupeň) posunutý dopredu voči krížovej kosti. Obyčajne u tých čo majú túto diagnózu sa blokuje L/S segment tak, že pacient zostáva v predklone. Keďže bolesť cítite na pravej nohe, to znamená, že je utláčaný pravý koreňový nerv daného L/S segmentu.

Re: Re: CHRBTICA

(Mária, 25. 2. 2015 17:15)

Moc ďakujem, konečne viem o čo ide. Je vlastne možné vrátiť ten stavec na pôvodné miesto Alebo mám počítať s bolesťami. Je potrebné cvičiť, alebo radšej kľud? Pomohla by masáž? Viete mi poradiť čo by mi pomohlo
Ďakujem,

Re: Re: Re: CHRBTICA

(Ba3uM, 25. 2. 2015 22:53)

Jedna z vecí, ktorá u niektorých pacientov pomáha je aj inverzná terapia. Viac na https://ba3um.estranky.sk/clanky/inverzna-terapia/inverzna-terapia.html

ŠPECIFIKACIA NALEZU

(Potašová Anna, 25. 2. 2015 13:15)

Dobrý deň

od pondelka - 23.02.2015 mám veľké bolesti pravej nohy. Doslova mám pocit, že ma noha neunesie, že ma vôbec neudrží. Išla som na ortopédiu. Lekárka ma poslala na RTG a následne mi napísala správu pre obvodného lekára v ktorej je napísané nasledovné:
obj lumb chrbtica je rigidná-Lasegue poz 60 st uder na trochna bolestivý Thomayer 30 c m.
skolioza L chrbtice sa dá hodnotiť po LI-m m L5-SI mierne zužená

dop Volteren inj + Dorsiflex tbl Novalgin pri bolesti

chcem sa opýtať čo to vlastne znamená. Je to vážna diagnóza? budem veľmi rada a vďačná zároveň ak mi odpoviete........

S pozdravom Potašová

Re: ŠPECIFIKACIA NALEZU

(Ba3uM, 25. 2. 2015 22:51)

Uvedené nálezy nie sú vážne. Bolesti nohy môžu len čiastočne súvisieť s týmito nálezmi.

Osteochondroza

(Valika, 21. 2. 2015 16:51)

Poprosila by som o poludštenie...Na krycích plochách L5-S1 zmenená SI typu osteochondróza Modic ll. Chondróza diskov L1-2 a L5-S1. Konus modularis v úrovni L1-2. Známky diskrétnej osteochondrózy Modic ll ventrálne L2. V seg. L1-2 minim. bulging disku s presahom tela stavca do 1 mm, bez komprimácie kor.nervov.
V seg.L4-5 minim. bulging disku s predahom tela stavca do 1 mm, bez komprimácie kor.nervov.
V seg.L5-S1 dif. bulging disku s presahom tela stavca do 3 mm s jemnou deformáciou durálneho vaku, v neutrálnej polohe extraforaminálne kontakt na obe koreňové pošvy L5.....ďakujem

Re: Osteochondroza

(Ba3uM, 22. 2. 2015 21:54)

Najhoršie je na tom posledných driekový segment L5/S1 a jeho disk; štrbina medzi stavcami je zúžená a disk vydutý (3mm) tak, že jemne utláča miechový obal ako aj koreňové nervy na oboch stranách; krycie plochy týchto stavcov sú v dôsledku preťaženia stvrdnuté. Viac si o tom pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html

Re: Re: Osteochondroza

(Valika, 25. 2. 2015 18:54)

Ďakujem...

Re: Re: Osteochondroza

(Valika, 25. 2. 2015 18:55)

Ďakujem...

krcna chrbtica

(alzbeta, 8. 8. 2013 16:07)

Dobrý deň, mohla by som poprosiť o vyjadrenie k môjmu nálezu z MR..
Plocha C lordoza
Ventrálna spondylóza C4l5/6/7.
Schmorlov uzol v dolnej krycej platni C6
IVD - desikacia IVD v celom rozsahu zobrazenia s redukciou IV priestoru C 4/5/6/7
Axialna rovina :
V segm. C3/4 cirkularna protrúzia IVD, neuroforameny sú bez stenózy korene bez kompresie
Vsegm. C4/5 asymetricka protrúzia IVD paramediálne až subartikulo+foraminálne vľavo vvtesnenie predného
lokvorového priestoru + dorzálna marginálna osteoprodukcia na súhlasných plôškach tiel stavcov paramediálne až subartikulárne v bilaterálne neurálne forameny nestenotizované.
v segm. c5/6 cirkularna protrúzia lVD asymetricky paramedialne až subartikulo-foraminálne vľavo. vytesnenie predného likvorového priestoru a ľavého neuroforamenu , kombinácia s marginálnou osteoprodukciou foraminálne bilaterálne s ľavostrannou prevahou.
V segm. C 6/7 cirkulárna protrúzia lVD, mediálne hernia lVD. báza hernie 12 mm, hĺbka je 4 mm, vytesnenie predného likvorového priestoru s kompresiou durálneho vaku v kontate s prednými rohmi miechy.
Dorzálna marginálna osteoprodukcia na súhlasných plôškach tiel stavcov po dorzálnej cirkumferencii tiel stavcov.
Degeneralivne spondylodiskogenne zmeny v segmentoch C3- Th1 najextenzivnejsie v segmente C 6/7

ďakujem

Re: krcna chrbtica

(Ba3uM, 8. 8. 2013 21:49)

Ku každému nálezu je za znamienkom = popis.

Plocha C lordoza = Zhoršená nosnosť krčnej chrbtice
Ventrálna spondylóza C4/5/6/7. = Kostné výrastky
Schmorlov uzol v dolnej krycej platni C6 = zatlačený disk do tela stavca C6
IVD - desikacia IVD v celom rozsahu zobrazenia s redukciou IV priestoru C 4/5/6/7 = Stlačené všetky menované 3 disky, dehydratované, čo znamená ich zníženú funkciu
Axialna rovina :
V segm. C3/4 cirkularna protrúzia IVD, neuroforameny sú bez stenózy korene bez kompresie
V segm. C4/5 asymetricka protrúzia IVD paramediálne až subartikulo+foraminálne vľavo vvtesnenie predného likvorového priestoru + dorzálna marginálna osteoprodukcia na súhlasných plôškach tiel stavcov paramediálne až subartikulárne v bilaterálne neurálne forameny nestenotizované. = Výduť disku smerujúca do centra a vľavo zužujúca ľavý otvor koreňového nervu
V segm. c5/6 cirkularna protrúzia lVD asymetricky paramedialne až subartikulo-foraminálne vľavo. vytesnenie predného likvorového priestoru a ľavého neuroforamenu , kombinácia s marginálnou osteoprodukciou foraminálne bilaterálne s ľavostrannou prevahou. = Výduť disku smerujúca do centra a vľavo zužujúca ľavý otvor koreňového nervu
V segm. C 6/7 cirkulárna protrúzia lVD, mediálne hernia lVD. báza hernie 12mm, hĺbka je 4mm, vytesnenie predného likvorového priestoru s kompresiou durálneho vaku v kontate s prednými rohmi miechy. = Výduť disku o veľkosti 4mm smerujúca centrálne do miechového kanala s kontaktom obalu miechy
Dorzálna marginálna osteoprodukcia na súhlasných plôškach tiel stavcov po dorzálnej cirkumferencii tiel stavcov.
Degeneralivne spondylodiskogenne zmeny v segmentoch C3- Th1 najextenzivnejsie v segmente C 6/7 = Kostné výrastky na stavcov smerujúce do medzistavcového priestoru od tretieho krčného stavca (C3) až po prvý hrudný stavce (Th1), najviac na C6/7

Viac o výduti diskov si pozrite na stránke https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html
Záver: krčná chrbtica je preťažovaná dôsledkom čoho sú uvedené nálezy; pokiaľ sa nezmení toto preťažovanie je možné očakávať výrazne rýchlejší postup degeneratívnych zmien na diskoch aj stavcoch.

Re: Re: krcna chrbtica

(alzbeta, 8. 8. 2013 22:16)

srdečná vďaka za rýchlu a výstižnú odpoveď, s pozdravom alzbeta

Re: Re: Re: krcna chrbtica

(Potašová Anna, 25. 2. 2015 13:12)

Dobrý deň

od pondelka - 23.02.2015 mám veľké bolesti pravej nohy. Doslova mám pocit, že ma noha neunesie, že ma vôbec neudrží. Išla som na ortopédiu. Lekárka ma poslala na RTG a následne mi napísala správu pre obvodného lekára v ktorej je napísané nasledovné:
obj lumb chrbtica je rigidná-Lasegue poz 60 st uder na trochna bolestivý Thomayer 30 c m.
skolioza L chrbtice sa dá hodnotiť po LI-m m L5-SI mierne zužená

dop Volteren inj + Dorsiflex tbl Novalgin pri bolesti

chcem sa opýtať čo to vlastne znamená. Je to vážna diagnóza? budem veľmi rada a vďačná zároveň ak mi odpoviete........

S pozdravom Potašová

Re: Re: krcna chrbtica

(alzbeta, 20. 8. 2013 20:50)

Dobrý večer, prepáčte, že sa znovu ozývam, som Vám vďačná za odpoveď, no pomohla by mi ešte rada - pri mojej diagnóze, môžem sa zúčastňovať cvičenia jogy, príp. absolvovať masáže chrbtice ?
Ďakujem !

SSEP DK

(Gabika, 24. 2. 2015 15:41)

Prosím o vysvetlenie: Latencie jednotlivých vrcholov:N18vľ mierne predĺž., ostat.v norme Asym:N18 dlhšia vľ. Amplitúda A2vľ nepatrne zníž., A4 vľ výrazne zníž., ostat. norm. Bez stranového rozdielu.

Ďakujem.

Re: SSEP DK

(Ba3uM, 24. 2. 2015 22:19)

Neviem o čo ide.

Alif L5 S1

(Ľubica, 24. 2. 2015 19:47)

Som 5 rokov po operácií ,s pretrvávajúcimi bolesťami pri státí a sedení,bez vyžarovania do nôh,absiolvovala som FB L5 S1,ke´d budú pretrvávať moje bolesti,uvažuje sa o stimulátore,vysvetlíte mi to,´dakujem.

Re: Alif L5 S1

(Ba3uM, 24. 2. 2015 22:18)

Neviem o aký stimulátor ide, pravdepodobne elektrický...
Spýtajte sa neurológa alebo neurochirurga.

Alif L5 S1

(Ľubica, 24. 2. 2015 19:44)

Som 5 rokov po operácií ,s pretrvávajúcimi bolesťami pri státí a sedení,bez vyžarovania do nôh,absiolvovala som FB L5 S1,ke´d budú pretrvávať moje bolesti,uvažuje sa o stimulátore,vysvetlíte mi to,´dakujem.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »