Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: prosim o vysvetlenie

(Ba3uM, 31. 1. 2015 21:13)

Je utláčaný a tým pravdepodobne bolesť spôsobujúci posledný driekový ľavý koreňový nerv.

LS chrbtica

(Tia, 30. 1. 2015 15:04)

Dobry den, prosim o blizsie definovanie vysledkov z MR pre laika:
V segmente L3/4 naznacena difuzna dorzalna protruzia disku. L4/5 mediolateralna plosna protruzia disku. Pritomna v.s. obojstranna spondylolyza obluka L5 a susp. minimalna ventralna protruzia stavca v zmysle incip. spondylolistezy L5 voci S1. Skelet L chrbtice bez presvedcivej loziskovej lezie, intervertebralne disky s artrotickymi zmenami s dominantnym nalezom L3/4 az L5/S1. Mam ukrutne bolesti, nedokazem dlhsie sediet, problemy mam aj pri lahsich domacich pracach, pri chodzi a bolesti mi vyzaruju aj do pravej nohy najma bedra. Boli mi nasadene injekcie MD guna(kolagenky), rehabilitacie(parafin, elektroliecba, masaz a cviky) ale nic mi nepomaha.
Doky povedal ze ak mi nezabere rehabilitacia tak uz len operacia, je to nutne? Mam 25 rokov. Dakujem

Re: LS chrbtica

(Ba3uM, 30. 1. 2015 21:52)

Nálezy vôbec nenasviečajú tomu, že by Ste mala byť operovaná. Na segmente tretieho a štvrtého driekového stavca (L3/4) je disk vydutý smerom do miechového kanála, ale nepíše sa veľkosť, takže ide len o niečo menšie.
Za vážnejšie považujem tendenciu posúvania posledného driekového stavca smerom dopredu voči krížovej kosti (spondylolistézu L5/S1). Možno by Vám na to pomohla inverzná terapia, viac na https://ba3um.estranky.sk/clanky/inverzna-terapia/

C chrbtica

(Iva, 30. 1. 2015 14:44)

Dobry den, chcela by som o vysvetlenie vysledkov z MR:
zuzenie intervertebr. priestorov C2-7, hlavne C3-4 s chondrozou diskov s alteraciou signalu. Protruzie diskov C3-6 mierneho st. so znamkami tlaku na duralny vak, bez utlaku medula spin. bez jej deviacie. Foramina maju zachovanu sirku, ligamenta nie su porusene. Znamky incip. def. spondylozy v C useku s napriamenim lordozy. Lahka spondylartroza v dist. oblasti C chrbtice. Bolesti su najma v ruke, mam problem drzat nieco tazsie alebo dlhsie volat a pod. Bude nutna operacia??? Mam 26 rokov a fyzicky narocnu a manualnu pracu.
za odpoved vopred dakujem.

Re: C chrbtica

(Ba3uM, 30. 1. 2015 21:51)

Máte narovnanú krčnú chrbticu a zúžené medzistavcové štrbiny na takmer celej krčnej chrbtici, čo znamená, že sú stláčané ich disky. Pravdepodobne máte predsunuté držanie hlavy, resp. mohlo by pomôcť zakláňanie hlavy so súčasnou trakciou. Skôr si myslím, že je to dôsledok zlého držania tela – hlavne hornej hrude, krku a hlavy. Určite to nie je na operáciu.

bolesti krčnej chrbtice

(Zuzka, 30. 1. 2015 11:01)

Mozem poprosit co znamena rtg snimka C-chrbtice
C-lordoza je aktualne mierne kyfotizovana,na AP proj.relat.osove postavenie:
vyska i.v. priestorov C3/4/5/6 je pri porovnani s priestorom C2/3 a najma C6/7 relat.užšia.
ventralne hrany tiel C4,5,6 su v.s. na vývojovom podklade oploštene.
v oblasti ventralnej kraniál.hrany tela C4 drobný miniosifikát,inak bez dalsich rtg.viditelných štrukturálných a morfologických zmien zobrazeneho skeletu.

Re: bolesti krčnej chrbtice

(Ba3uM, 30. 1. 2015 21:50)

Krčná lordóza, je mierne narovnaná. To znižuje jej váhy nosnosť. Tretí, štvrtý, piaty, šiesty krčný stavec sú vývojovo oploštené, teda klinovité, čo napomáha (možno aj spôsobuje) momentálny tvar krčnej chrbtice.

Nepríjemná, dlhotrvajúca bolesť...

(Viera, 29. 1. 2015 17:34)

Mám závažné autoimúnne ochorenie, Polyarteritis nodoza, som na kortiko terapii už viac ako 20 rokov...asi 8 rokov trpím nehoráznou bolestou chrbtice, už viac krát som absolvovala, rôzne protibolestivé liečby, vyskúšala som aj terapiu Osteopata...teraz som bola hosp. v nemocnici výsledky MR sú? Spondyloartrotické zmeny s maximom v seg. C4-7 so stenotizáciou NF, osteochondroza a dorzálna protrúzia diskov C4-6, paramed až preforaminálna ľavostranná protrúzia disku C6-7, sek stenoza spin.kanála v rozsahu C4-7, med.protruzia diskov Th1-4, osteochondroza Th 3-4 a ešte MR LS:Sinistroskolioza, hemangiom 24x25 mm, bulging disk L3-4 s kaudálnou herniou vľavo, asymet. cirkulárna protrúzia diskov L2-3 a L4-5, med. protrúzia diskov L1-2 a L5-S1....prosím o radu, ako ďalej žiť bez bolesti...alebo aspon zmiernenie každodenných bolestí...

Re: Nepríjemná, dlhotrvajúca bolesť...

(Ba3uM, 30. 1. 2015 21:49)

Z nálezov vyplýva, že najviac je preťažovaný dolný koniec krčnej chrbtice a spodok drieku.
Žiaľ nálezy na krčnej chrbtici – na jej dolnej časti svedčia o preťažovaní, za najvážnejšie považujem stenózu (zúženie) spinálneho kanála v rozsahu C4-7, t.j. od štvrtého po siedmy krčný stavec. Viac o stenóze pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html
Na drieku sú stlačené a vyduté disky, ktoré dráždia nervové korene.
Nie je možné radiť na základe jedného nálezu. Poradiť Vám je nad rozsah mojich možností. Úprimne povedané o Vašej chorobe počujem prvý raz, možno na našom webe nájdete nejaké rady ohľadne reumatoidnej artritíde, ktoré môžu byť užitočné aj pre Vašu diagnózu https://ba3um.estranky.sk/clanky/reumatoidna-artritida/

Vysvetlenie MR

(Maria108, 27. 1. 2015 10:54)

Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o laické vysvetlenie výsledku MR a tiež radu, ako postupovať ďalej:
MR vyš. Ls chrbtice: V priestore L4/5- erozívna osteochondroza, disk v paramediálnej rovine vľavo presahuje cez okraj stavcového tela na
5 mm s tlakom na durálny vak a odstup koreňa L5 vľavo.
V priestore L5/S1 – osteochondroza disku, disk difúzne presahuje cez okraj stavcového tela, s lokálnym vyklenovaním
medioparamediálne vľavo, dochádza k tlaku na korene L5 bilat. laterálne extraforaminálne a na durálny vak a odstup
koreňa S1 vľavo.
V priestore L3/4- chondroza disku.
Artrotické zmeny facet. klbov L4/5 a L5/S1 bilat.

Vopred ďakujem

Re: Vysvetlenie MR

(Ba3uM, 28. 1. 2015 18:35)

Na predposlednom driekovom segmente je zúžená štrbina a stlačený disk je vydutý , presahuje 5mm cez okraj stavca a tlačí na miechový obal a ľavý koreňový nerv L5.
Na predposlednom driekovom segmente je zúžená štrbina a stlačený disk je vydutý, presahuje cez okraj stavca a tlačí na miechový obal a ľavý koreňový nerv S1. Viac o diskopatiách na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html
Facetové medzistavcové kĺby na poslednom a predposlednom driekovom segmente sú degeneratívne opotrebené.
Nálezy svedčia o dlhodobom preťažovaní dolnej časti driekovej chrbtice. Potrebujete zmeniť/odľahčiť tento stav. Je na to niekoľko spôsobov, ale vyžaduje to zmenu existujúcich návykov. Je potrebné posilniť svalový korzet prostredníctvom hlbokého stabilizačného systému pod odborným dohľadom.

Re: Re: Vysvetlenie MR

(Mária108, 28. 1. 2015 18:55)

ďakujem pekne za vysvetlenie. Pre moju informáciu: je šanca na odstránenie problémov (rehabilitácia + zmena návykov ako píšete) alebo je to pravdepodobne stav trvalý (myslím tým bolesti).
Vopred ďakujem za Vašu reakciu.

Re: Re: Re: Vysvetlenie MR

(Ba3uM, 28. 1. 2015 22:09)

Je to ťažké predpovedať, u každého to je individuálne, avšak podľa daného nálezu by som povedal, že zmenou stereotypov určite významne odľahčíte preťažovaný driek a zároveň zmenšíte bolesti. Určite to nie je beznádejné.

Re: Re: Re: Re: Vysvetlenie MR

(Mária108, 29. 1. 2015 8:33)

Ďakujem pekne za odpoveď
Prajem pekný deň

CT vyšetrenie

(KatkaK, 28. 1. 2015 18:44)

Prosím o preloženie do laickej reči.
Na hornej krycej ploche L3 prítomný schmorlov uzol intervertebálne sklbenia s incipientnými degenerat. zmenami. V štruktúre disku L5-S1 areály vzduchu. Fokalna protrúzia disku L4-L5 v centrálnej zone s miernou imprimáciou duralneho vaku a kontaktom na nervove korene L5 bilat. v spin. kanáli. Vakuová degenerácia a globálne vyklenutie/bulging/ disku L5-S1 s naliehaním na durálny vak s kontaktom na nervový koreň S1 v spinálnom kanáli. Schmorlov uzol L3. Ďakujem za odpoveď a prípadne aká je prognóza zlepšenia stavu a odstránenie bolesti.

Re: CT vyšetrenie

(Ba3uM, 28. 1. 2015 22:20)

Nálezy sú známky preťaženia driekových segmentov, konkrétne – do hornej plochy tretieho driekového stavca L3 je zatlačený disk; na predposlednom driekovom segmente L4/5 je disk stlačený a vydutý tak, že tlačí na koreňové nervy L5; na poslednom driekovom segmente L5/S1 je taktiež disk stlačený a vydutý tak, že tlačí na koreňové nervy S1. Viac o tom si pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html
Prognóza je taká, že pokiaľ sa Vám podarí znížiť zaťaženie drieku tým, že si posilníte svalstvo, tak sa zníži bolesť.

MR - LS chrbtica.

(Marta D., 27. 1. 2015 13:12)

Multietážová degeneratívna vertebropatia a diskopatia s chondrózou IV diskov v kombinácii s deformačnou spondylózou a spondylartrózou.Mediálna protrúzia IV disku Th12/L1 s kompresiou durálneho vaku bez evidentnej kompresie nervových štruktúr.Osteochondróza IV diskov L 4/5 a L 5/S1 s miernymi kompresiami durálneho vaku a obojstrannými stenózami laterálnych recesov vertebrálneho kanála.Foraminálna stenóza L 4/5 vpravo.
Poprosím o preloženie pre laika
A či je potrebná operácia.
Ďakujem.

Re: MR - LS chrbtica.

(Ba3uM, 28. 1. 2015 18:36)

Na dôležitom prechodovom segmente medzi hrudnou a driekovou chrbticou je stlačený a vydutý disk tlačiaci na miechový obal. V jeho okolí sú aj kostné výrastky.
Na posledných dvoch driekových segmentoch sú taktiež stlačené disky tak, že zužujú vyústenia koreňových nervov na oboch stranách viac vpravo, kde zúžený aj medzistavcový otvor koreňového nervu. Viac o stenóze/zúžení na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html
To, či je potrebná operácia nie je možné posúdiť z daného nálezu a ja vôbec nie som kompetentný, o tom rozhodovať.

Re: Re: MR - LS chrbtica.

(Marta D., 28. 1. 2015 20:03)

Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie. Prajem pekný večer.

vysvetlenie problemu s chrbticou

(Mária M., 28. 1. 2015 14:14)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či tento problém ktorý ma syn 28 ročný dá sa liečiť konzervatívne alebo už len operatívne.
Výsledky z magnetickej rezonancie L5-S1 kraniálne smerujúca hernia disku centrálne až parasagitalne vľavo, splňa kritéria sekvenstra, komprimuje koreňovú pošvu L5 do stupňa kompresie 3-4.Rozmer hernie je 20mm. Neurochirurg navrhuje operáciu.
Ďakujem


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »