Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

hemangiom na C3

(Slavka, 12. 1. 2015 17:12)

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu a o vysvetlenie mojho nalezu na stavci C3 a C chrbtice. Podla Rtg pipisu: lahko zuzeny medzistavcovy priestor C4-5 so statickym blokom - incip.chondroza disku?, preriednutie - skvrnita poroza tela stavca C3 a susp.minimalne i C4 - hemangiom? a MRI vysetrenie C chrbtice: minimalne degenerativne zmeny s incip. osteoproduktivnymi zmenami na telach stavcov. Napriamena lordoza s blokovym postavenim. Intervertebralne disky s primernou intenzitou signalu, bez znamok degeneracie. Spinalny kanal je volny primerane siroky, znamky hernie disku a inej expanzie nevidno. Znamky kompresivnej myelopatie nevidno, miecha s primeranou intenzitou signalu. Neuroforamina a lateralne recessy su bez vyznamnejsieho zuzenia. Stavec C3 s vysokym signalom v T2 aj T1 vazeni, na sekvenciach s potlacenim tuku je struktura stavca hypointenzivna - jedna sa o rozsiahly hemangiom. Chcela by som sa spytat aj na moznosti liecenia. Ake su postupy, hrozi operacia? Vybera sa to? Mam aj niekedy zvonenie v usiach, migreny a tahanie lica/2s miknutie tak raz do tyzdna/. Moze to s tym suvisiet? Hrozilo by mi aj ochrnutie alebo ine poskodenie? Velmi pekne dakujem za vasu odpoved.

Re: hemangiom na C3

(Ba3uM, 12. 1. 2015 21:33)

Na treťom a štvrtom krčnom stavci sú viditeľné štrukturálne zmeny v kostnej hmote, je podozrenie na hemangiom (zhluk ciev v tele stavca). Toľko vysvetlenie nálezu.
Prejavy, ktoré spomínate veľmi pravdepodobne súvisia s obmedzeným pohybom v segmentoch C3/4, C4/5. Ochrnutie Vám momentálne určite nehrozí.
Poradiť Vám neviem, pretože nie som lekár a mojou oblasťou je terapia kĺbových dysfunkcií pomocou manuálnej medicíny. Štrukturálne zmeny kostí, šliach, kĺbových púzdier je oblasťou ortopédov špecialistov. Pozrite si napr. http://www.achot.cz/detail.php?stat=357

CT chrbtice

(Nika, 12. 1. 2015 13:36)

Dobry deň, rada by som o vysvetlenie CT nálezu:
Primárne užší spinálny kanál. Výrazná centrálna hernia disku L4/5 charakteru extrúzie so stenozou spinálneho kanála. Paramediálna ľavostranná hernia disku L5/S1 charakteru protrúzie s kontaktom s koreňon S1 vľavo. Osteochondróza disku L4/5 a mierne L5/S1. Mám 24 rokov. Ďakujem za odpoveď

Re: CT chrbtice

(Ba3uM, 12. 1. 2015 21:32)

Medzi predposledným L4 a posledným driekovým stavcom L5 máte výrazne stlačený disk pričom časť jeho obsahu « vytiekol » do miechového kanálu a tým ho zúžil (stenóza). Viac na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html

MR LS chrbtice

(Jana , 12. 1. 2015 10:50)

Prosím o vysvetlenie nálezu MR.
LS chrbtica s plynule vyznačenou bedrovou lordózou, s norm. výškou tiel stavcov, bez zmeny signálu v kostnej štruktúre. Spinálny kanál primeranej výšky. Miecha, conus medularis bez zmeny signálu, bez expanzívnych zmien a bez myelopathie. Výrazne znížený signál disku L5/S1 na podklade desikácie s miernou redukciou jeho výšky. Tukové depozity v oblasti tiel stavcov sakrálnej chrbtice a kostrče
L4/5: mierne cirkulárne excentrické oploštenie disku, s miernym kontaktovaním DV, korene L4 voľné
L5/S1: výrazné cirkulárne oploštenie disku s mediálnou protrúziou disku s naliehaním na DV, s extraforaminálnym kantaktovaním koreňov L5, bez kontaktovania odstupov koreňov S1 bilat

Ak by ste mi vedeli poradiť aj niečo ohľadom ďalšej liečby bola by som Vám vďačná. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

Re: MR LS chrbtice

(Ba3uM, 12. 1. 2015 21:31)

Máte zúžené štrbiny medzi dolnými stavcami driekovej chrbtice, viac na segmente medzi posledným driekovým stavcom L5 a krížovou kosťou S1. Tu sú mierne utlačované koreňové nervy od vydutého disku. Viac si pozrite na : https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html
Vzhľadom k tomu, že disk zatiaľ nieje viac poškodený, tak máte možnosť ešte odľahčením drieku zvrátiť preťažovanie tohoto segmentu. K tomu je potrebné posilniť hlboký stabilizačný systém, čím by sa odľahčila drieková chrbtica.
Zároveň sú štrukturálne zmeny na krížovej kosti a kostrči, čo svedčí o ich dlhodobom preťažovaní.

LS chrbtica

(Ivana, 11. 1. 2015 17:44)

Dobry den, chcem sa spytat mam len 26 rokov a mam problemy s driekovou chrbticou. Bola som aj na MR a vysledky su:
v segmente L3/4 naznacena difuzna dorzalna protruzia disku. L4/5 mediolateralna plosna protruzia disku. Pritomna v.s. obojstranna spondylolyza obluka L5 a susp. minimalna ventralna protruzia stavca v zmysle incip. spondylolystezy L5 voci S1. Skelet L chrbtice bez presvedcivej loziskovej lezie, intervertebralne disky s artrotickymi zmenami s dominantnym nalezom L3/4 az L5/S1. Pritomne mierne tvarove zmeny tiel stavcov po m. Scheuermann. Paravertebralne priestory bez infiltracie.
Boli mi nasadene injekcie MD guna (kolagenky) ale nic mi nepomohlo (mozno preto ze mam fyzicky namahavu pracu). Mam problem dlhsie sediet a bolesti sa objavia aj pri lahsich domacich pracach, kde mi to vystreluje najma do pravej nohy (bedra). Bude potrebna operacia a ak ano co presne to bude obnasat? Alebo je aj nejaka ina liecba, ktora by pomohla? Za odpoved vam vopred Dakujem.

Re: LS chrbtica

(Ba3uM, 11. 1. 2015 22:52)

K operácii sa neviem vyjadriť, nie som lekár. Čo sa MR nálezu týka tie nie sú také, že by vyžadovali operáciu. Problémom sú tvarové zmeny tiel stavcov hrudnej chrbtice po m. Scheuermann, predpokladám, že máte zväčšenú hrudnú kyfózu. A tá vlastne asymetricky zaťažuje driekovú chrbticu, čoho následkom sú jednak bolesti ako aj posun posledného driekového stavca (L5) voči krížovej kosti.
Fyzicky namáhavá práca nie je pre Vás vhodná!
Pomohla by Vám rehabilitačná liečba pod odborným vedením zameraná na : 1) zmiernenie hrudnej kyfózy, napr. pomocou inverznej terapie a iných trakčných metód ; 2) posilnenie hlbokého stabilizačného systému alebo inak povedané stredu tela s dôrazom na brušné a zadkové svaly.

MRI

(Martin, 9. 1. 2015 21:57)

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie Mri: V Mr obraze dominuje paramediálne vľavo hernia disku v seg. L5-S1 s kompresiou S1 a L5 I.sin intraforamiálne. Bulding diskov v seg. L3/4 a L4/5 Difúzné známky spondylózy. Chondróza diskov v seg. L3/4 a L5/S1. Lumbalizácia S1, napriamená lordóza v ľahu. V r.2011 som absolvoval hemilaminectomiu L5/S1. Momentálne už asi 2 mesiace mám bolesti ľavej nohy , bolesť vystreľuje do slabin a konečníka. Už som absolvoval injekčnú , infúznu , a rehabilitačnú liečbu mam 33 rokov. Je operácia nevyhnutná? Za odpoveď ďakujem.

Re: MRI

(Ba3uM, 9. 1. 2015 23:33)

Na Vašu otázku neviem odpovedať pokiaľ nie známý rozsah hernie, t.j. či sa jedná o protrúziu alebo extrúziu. Pokiaľ by to bola protrúzia, tak nie je nutná operácia.

Operacia platnicky

(Slavkovsky Michal, 7. 1. 2015 21:05)

Dobry deň, prosím môžete mi preložiť tento ambulantný nález z neurochirugie:
MR LS 2014 - chondroza ID v segm. L3/L4 zvýraznená proti MR 2012, tiež prítomná HE ID L3/L4 1.dx. s kompresiou nerv koreňa a dural vaku
Excesivna chondroza ID s max L3/L4
HE ID L3/L4 1.dx.
RAdikul.s y L3,,L4 irit. -zánik.
dopor privedenej klinike, progresu na MR náleze indikovaný k operačnej ntervencii - dekompresii, ext seg. a náhrade ID sTPD fix.

Momentalne mam obrovske bolesti v pravej casti panvy a praveho bedroveho klbu, trpne mi prave predna strana stehna a mam merave koleno. Bez liekov proti bolesti, neviem stat, sediet a pomaly ani lezat. Da sa to riesit aj neoperativne?
Myslite, že operácia je nutná?
Ďakujem za skorú odpoved, Michal

Re: Operacia platnicky

(Ba3uM, 7. 1. 2015 22:24)

V náleze sa uvádza zúžená štrbina a výduť disku medzi tretím a štvrtých driekovým stavcom, ktorý tlačí na pravý koreňový nerv a obal miechy. Neuvádza sa veľkosť výdute, ale pravdepodobne ide o extrúziu, čo znamená strata nosnosti disku. Pri extrúzii sa len výnimočne môže predísť operácii, na to je potrebná systematická dlhodobá zmena zaužívaných návykov, ktoré viedli k súčasnému stavu.

Rtg. snímok

(Ondrej , 1. 1. 2015 10:16)

Dobrý den, som aktívny sportovec-boxer a bolievala ma hlava, dali mi spraviť aj CT a všetko je v poriadku, zistili ze to pochadza z krcnej chrbice.
Možete mi prosím povedať čo znamená tento RTg. snímok? ci je tam nieco vážne? Krk mam stále stuhnutý. Ďakujem

Rtg snímka:
C chrbtica. V AP inklinácia doprava, pedikly čitatelné. V bočnej projekcií napriamene C lordrózy-blok, výška a štruktúra tiel stavcov zachovaná, výška medzistavcových štrbín zachovaná. Incip unkovertebrálna artŕoza bez prominencie do spinalného kanála.
Záver: Blok C chrbtie závažny, inklinácia doprava
C spondylartróza (unkovertebralna) lahsieho st.

Th chrbtica: V AP minimálna esovitá skolioza, pedikly citatelne, v bočnej projekcií zvýraznená Th kyfóza, minim predné spondyfyty, lahke klinovité znizenie tiel stavcov Th VI a VII najskor vyvojoveho povodu. Výška medzistavcových štrbín zachovaná, na intervertebralnych zhyboch zuzenie, subchondralne sklerotizacie a incip. Okrajová osteoprodukcia max. v úseku ThV-VIII.
Záver: Th lahká esovitá skolioza a spondyloza
Th spondylartroza II. St. v useku ThV-VIII
Lahke vyvojove znizenie tiel stavcov ThV a VI, zvyraznena Th kyfoza.

Re: Rtg. snímok

(Ba3uM, 6. 1. 2015 23:02)

Spomína sa blok krčnej chrbtice, ale neuvádza sa žiaden stavec ani segment, takže to je len všeobecné konštatovanie nevyplývajúce zo snímku, ale skôr z toho čo Ste uviedol lekárovi, prípadne z vyšetrenia rozsahu pohybov krku.
Na hrudnej chrbtici sú závažnejšie nálezy, ale momentálne Vás hrudník asi nezaujíma. Uvádza sa aj mierna skolióza, ale neuvádza sa smer bočného zakrivenia. Prvé tri hrudné rebrá majú priame prepojenie aj na funkciu krčnej chrbtice. Nálezy na týchto stavcoch sa neuvádzajú.

Takže podľa týchto nálezov sú Vaše obavy zbytočné. To však neznamená, že Váš stav je neopodstatnený

koxy

( Danuša , 30. 12. 2014 16:01)

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu.
Pri rýchlej chôdzi,ma bolí panvový kĺb z vonkajšej strany, čo ma niekedy núti až krívať.Čo mi doporučujete.
Pri rongenovom vyšetrení mi napísali tento záznam" klbna štrbina minimálne zúžená v nosnej časti, hlavica a krčok femuru 1.dx. primeranej konfigurácie, hladkých kontúr,acetabulum sklerotickejšie pri poroze skeletu bez supchondr. sklerotizácie, bez okrajových apozícii v oblasti pravejkxy- RTG známky incip. koxartrozy, kostná štruktúra prriednutá.
Ďakujem za odpoveď.

Re: koxy

(Ba3uM, 6. 1. 2015 22:59)

Rtg. nálezy nie sú vážne ani také, od ktorých by mal bolieť pravý bedrový kĺb.
Odporúčam vyšetriť rozsah pohybov v bedrovom kĺbe, a krížovobedrovom kĺbe, ako aj dĺžku dolných končatín a svaly, ktoré ovplyvňujú pohyb bedrového kĺbu. Podľa nálezov ošetriť...

platnicka

(Andrea, 28. 12. 2014 23:37)

Dobry den, chcem sa opytat, mam vysunutu platnicku C4 a bolesti krcnej chrbtice, moze mi bolest vystrelovat do ruky, ramena, prsnika, pazuchy? pripadne na tej istej strane tela do nohy?
dakujem

Re: platnicka

(Ba3uM, 29. 12. 2014 21:55)

Je to dosť nepravdepodobné. Musia tam byť aj iné súvislosti. Viac si o porušenej inervácii pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/dosledky-posunuteho-stavca.html

prosba o radu

(erika, 26. 12. 2014 10:49)

Dobry den,prosim moj 75 rocny ocko ma uz treti mesoac zapal v tele,reaktivny edem na chrbtici,ktory po druhom raze na magnetickej rezonancii ze je o nieco mensi,ale ma aj silny zapal mocovych ciest uz tiez druhy mesiac,berie antibiotiak tri mesiace,ale stav sa nezlepsuje,je z neho aj leziaci pacient,su obdbia ked len lezi,moci do flase ,nevladzre vstat ma veleke bolesti.
prosi mo radu co mame robit,lekari ze vraj to je dlhodobe,ale on nevladze chodit a ma veleke bolesti

Re: prosba o radu

(Ba3uM, 29. 12. 2014 21:55)

Nie som odborník na zápalové ochorenia, skúste sa poradiť s urologóm alebo nefrológom.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »