Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Vyšetrenie chrbtice

(Katarína, 9. 12. 2014 17:01)

Dobrý den.Chcela by som sa Vás opýtat čo si myslíte o mojej diagnoze,či je to vážne.Bolest chrbta v driekovokrížovej oblasti plus SI pain 1.dx s entezopatiou a pseudoradik.sympt. S1 1.dx.plus šikmá panva,dysbalancia LS.VAS TH s blokom pruženia costovertebr.spojenia dx.akt.stav.komp.CC sy s poruchou kinetiky C chrbtice ad 1.sin a dx.plus CB sy 1.dx. s irit.C4 akt.stav komp.Mám sa objednat na CT vyšetrenie spin.kanál L3/4,L4/5,L5/S1 a že či ide o protruziu s útlakom rad.štruktúr.Dakujem za odpoved

Re: Vyšetrenie chrbtice

(Ba3uM, 10. 12. 2014 20:43)

Ide o to, či tieto zistené asymetrie sa prejavili u Vás formou bolesti, potom je to nepríjemné; ale nemusí to bolieť, vo veľa prípadoch to nebolí a tak o tom dotyčný ani nevie. Bolesť je ochrana a teda, ak to bolí, tak je to vážnejšie, ako keď nebolí.
Podľa nálezov, ktoré sa ťahajú pozdĺž chrbtice od krížovej kosti až po krk by som odporučil zamerať sa na šikmú panvu, zistiť jej príčinu a urobiť všetko pre odstránenie tejto významnej asymetrie v blízkosti ťažiska tela.
CT je fajn, zistia sa ním ďalšie skutočnosti, resp. potvrdí alebo nepotvrdí koreňový syndróm.

vysetrenie chrbtice

(milan, 9. 12. 2014 15:18)

dobry den chcel by som sa opytat aky je postup liecby a ci si mam podat aj o dochodok bol som na MR a tu je moj popis na cervikalnej a thorakalnej mieche patol.sinistrokonvexna skolioza c-th incip.sondyloticke zmeny komresivnej frakture th7 s preliacenim hornej krycejlamely a znizenim jeho vysky ventarlne 1/4 a th 8 preliacenim hornej aj dolnej krycej lamely o cca1/2 mierne pretlacena aj horna krycia lamela th5-pp na podklade schmorlovho uzla dalej je c3/4 bulging disk zahrotena dorzalna hranac3 c5/6chondroza dorzalne osteofyty hlavne lateralne a foraminalne v lavo i sin vyklenuta predizarne do 3mm deformuju dualny vak bez kontaktu z miechov zuzeny lavy neuroforamen c6/7 zahrotena dorzalna hrana c6 bulging disk lateralna az okrajovo foraminalna protruzia/hermia i.sin vyklenuta do 1.5mm mierna impresia na dur.vak th4-6pokrocila spondylartroza s osteoproduktivnymi zmenami th 7/8chondroza protruzia disku mediolateralne v lavo prominujuca do 2mm s impresiov na mieche pokrocila spondylartroza s prevahou v lavo s vyraznymi osteoproduktivnymi zmenami ktore dorzalne deformuju duralny vak vak je zuzeny na 8mm mierne uzsie neurofrorameny th8/9 chondroza protruzia disku lateralne v lavo prominujuca do 2,5mm z naznacenou impresiou na mieche pokrocila spondylartroza s prevahou v lavo s vyraznymi osteoproduktivnymi zmenami ktore dorzalne deformuju dualny vak a v pravo su aj naznacene z miechou duarny vak je zuzeny na 8mm mierne zuzene neuroforameny dakujem velmi pekne za odpoved a ak sa da poslite mi Vas nazor na moj mail prajem pekny den

Re: vysetrenie chrbtice

(Ba3uM, 10. 12. 2014 20:40)

ok; najskôr mi pošlite svoj email na ba3um@hotmail.com

Ranné bolesti

(Adriana, 7. 12. 2014 12:24)

Dobrý deň, zaujímal by ma váš názor na moj problém.
Už dlhšiu dobu - asi 2 roky-ma bolieva chrbát, najvačšie bolesti mám nadránom a ráno. Bolesť cítim v krížoch a hlavne medzi lopatkami.
Absolvovala som rehabilitačnú liečbu - elektroliečba, parafín a cvičenia .
Bola som na Rentgene - radiológ napísal v popise diskopatia ale neurolog tvrdí že to mám v poriadku. Na MR ani CT ma neposlal. Mám 38 rokov . Brala som Mydocalm ale nepomohlo mi to. Prosím napíšte mi váš názor , ako mám dalej postupovať. Ďakujem za vašu odpoveď. ,,

Re: Ranné bolesti

(Ba3uM, 7. 12. 2014 16:36)

Je ťažké odpovedať na Vašu otázku podľa strohého popisu.
Tipujem, že na Vaše bolesti môže mať vplyv poloha pri spaní prípadne posteľ resp. matrac. Skúste urobiť zmenu v týchto zvyklostiach.

MR-chrbtica

(Ivana, 7. 12. 2014 0:40)

Dakujem velmi pekne za vysvetlenie.Prave ze nikto mi nehovori ani nepise aku maju cysty velkost.Mozete mi poradit kto by mi to mohol povedat ked ze ani na MR neni napisane?

Re: MR-chrbtica

(Ba3uM, 7. 12. 2014 16:33)

Na MR snímkoch to určite vidieť.Mal by ich znovu pozrieť odborník.

Posunutá platnička

(Nikoleta2011, 4. 12. 2014 17:37)

Dobrý deň, môžete mi prosím do laického jazyka previesť záver mojej MR?
chondróza IVD L5/S1+cirkulárna protrúzia disku s herniaciou medio-subartikulárne I.sin so subligamentóznou migráciou kaudálne do cca 1/2výšky tela stavca L, s kompresiou duálneho vaku a odstupu radixu S1 I.sin. Protruzia IVD L4/5 s prevahou vyklenovania foramino-extraforaminálne I.dx, synovitída IV skĺbenia I.sin. Protruzia IVD L3/4 s prevahou vyklenovania foramino-extraforaminálne I.dx, neuroforameny redukované, vľavo s kontaktom na radix L3 I.sin., vpravo s kompresiou radixu L I.dx. Bulging disc L2/3. Ďakujem, Sedláčková

Re: Posunutá platnička

(Ba3uM, 4. 12. 2014 22:30)

Zúžená medzistavcová štrbina a vydutý disk medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou L5/S1 ; výduť smeruje do stredu a doľava a mierne dolu ; stláča obal miechového kanála a ľavý koreňový nerv.
Vydutý disk medzi predposledným a posledným driekovým stavcom L5/4 smerom k medzistavcovému otvoru na pravej strane; zapálený medzistavcový kĺb na ľavej strane.
Vydutý disk medzi tretím a štvrtým driekovým stavcom L4/3 smerom k medzistavcovému otvoru na pravej strane; medzistavcové otvory zúžené, naľavo dotyk koreňového nervu vpravo útlak koreňového nervu.
Symetricky stlačený a vydutý disk medzi druhým a tretím driekovým stavcom L2/3.
Nálezy svedčia o preťažení driekovej chrbtice resp. o strate jej nosnosti.

Re: Re: Posunutá platnička

(Nikoleta2011, 5. 12. 2014 4:54)

Ďakujem krásne za odpoveď. Sedláčková

Re: Re: Posunutá platnička

(Nikoleta2011, 6. 12. 2014 23:36)

Rada by som počula Váš názor, či je podľa Vás šanca na to aby sa predišlo operácii v mojom prípade. Ďakujem.

Re: Re: Re: Posunutá platnička

(Ba3uM, 7. 12. 2014 16:29)

Podľa jedného nálezu nie je možné rozhodne povedať či je to stav, ktorý sa dá riešiť len operačne. Avšak v náleze sa spomínajú protrúzie diskov, čo znamená vyduté disky. Nie je zmienka o extrúzii, čo by znamenalo vytečený disk, v takomto prípade je operácia jediné riešenie. U Vás je v každom prípade potrebné zmeniť existujúci stav, pretože to vyzerá, že driek je extremne preťažovaný nezávisle od toho, či teraz pôjdete na operáciu alebo až neskôr, keď sa to ešte zhorší.

MR-chrbtica

(Ivana, 5. 12. 2014 18:05)

Dobry vecer,mohli by ste mi vysvetli MR-chrbtice?Conus medularis siaha do vysky Th12/L1,zachytene korene cauda equina nezhrubnute.V segmente L4/L5 obvodova protruzia disku typu bulging zasahujuca do predneho epiduralneho priestoru na cca 2mm,s miernym tlakom na duralny vak.V segmente L5/S1 obvodova protruzia disku typu bulging zasahujuca do predneho epiduralneho priestoru na cca 1mm,bez podstatnejsich tlakovych prejavov.Tartlovove cysty v sakralnom kanaly.Kostny spinalny kanal primeranej sirky,intervertebralne foramina nezuzene.Vopred dakujem

Re: MR-chrbtica

(Ba3uM, 6. 12. 2014 22:51)

Miecha končí na úrovni posledného hrudného a prvého driekového stavca Th12/L1, normálny nález; pokračujúcu koreňové nervy v miechovom kanály pozdĺž driekovej chrbtice sú bez patológie;
Symetricky stlačený disk medzi predposledným a posledným driekovým stavcom L5/4; disk mierne vydutý centrálne (2mm);
Symetricky stlačený disk medzi predposledným a posledným driekovým stavcom L5/4; disk mierne vydutý centrálne (1mm); medzistavcové otvory nezúžené – normálne;
Tarlove cysty sú v po väčšinou v oblasti miechového kanála prechádzajúceho cez kanál krížovej kosti, naplnené sú mozgomiešnou tekutinou; u Vás sa neuvádza ich veľkosť, preto k tomu len poznámka, pokiaľ nie sú väčšie ako 13-15 mm, tak obvykle nespôsobujú bolesť.
Miechový kanál normálny – nezúžený.
Odporučil by som kraniosakrálne ošetrenie, pri ktorom je cieľ ovplyvniť napätosť miechového obalu a jeho membrán, ktorými je uchytený do miechového kanála.

MR-chrbtica

(Ivana, 5. 12. 2014 14:56)

Conus medularis siaha do vysky Th12/L1,zachytene korene cauda equina nezhrubnute.V segmente L4/L5 obvodova protruzia disku typu bulging,zasahujuca do predneho epiduralneho priestoru na cca 2mm,s miernym tlakom na duralny vak.V segmente L5/S1 obvodova protruzia disku typu bulgin, zasahujuca do predneho epiduralneho priestoru na cca 1mm, bez podstatnejsich tlakovych prejavov. Tartlovove cysty v sakralnom kanaly. Kostny spinalny kanal primeranej sirky, intervertebralne foramina nezuzene.Vopred dakujem

vysvetlenie popisu MR

(Danka, 2. 12. 2014 8:07)

Segm. L5/S1 s medialnou až paramedialnou vlavo herniou disku velkosti 7.5 mm dorzalne,priečne 12 mm s miernou komprimaciou duralneho vaku a kompresiou S1 vlavo.pritomny je aj tesny kontakt na pravyS1,nemožno vylučit iritaciu

Re: vysvetlenie popisu MR

(Ba3uM, 2. 12. 2014 20:41)

Vydutý disk medzi posledným stavcom driekovej chrbtice a krížovou kosťou. Výduť smeruje do stredu až mierne vľavo, veľkosť výdute je šírka 12mm a maximálna výška 7,5mm, tlačí mierne na obal miechového kanála a prípadne aj na ľavý koreňový nerv na úrovni L/S, avšak podobné je to aj na pravej strane. Je možné, že tieto zvýšené tlakové pomery môžu vyvolávať bolesti, viac si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/fyzioterapia-a-nervovy-system.html

poprosil by som popis, ale nie v lekárskej reči...dakujem...

(Jozef, 2. 12. 2014 0:43)

Chondroza medzistavcovej platničky L5-S1. Centrálna a obojstranná paramediálna protrúzia medzistavcovej platničky L5-S1, s kontaktom na ventrálny okraj durálneho vaku as možným kontaktom na nervové korene S1 obojstranne. Incip. deformujúca spondylóza L chrbtice. Prechodný L/S stavec, s rudimentárnou medzistavcovou platničkou.

Re: poprosil by som popis, ale nie v lekárskej reči...dakujem...

(Ba3uM, 2. 12. 2014 20:40)

Vydutý disk medzi posledným stavcom driekovej chrbtice a krížovou kosťou. Výduť smeruje obojstranne a dotýka sa obalu miechového kanála, prípadne aj koreňových nervov obojstranne. Postihnutý L/S segment stráca svoju nosnosť. Na stavcoch driekovej chrbtice sú výrastky a okolité väzivá majú sklon strácať svoju pružnosť, pretože sa fibrotizujú. Je to dôsledok preťažovania.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »