Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Diagnoza M51.1

(peto, 1. 3. 2013 11:29)

Dobry den,prosim vas o vysvetlenie diagnozy M51.1 akutny vert alg LIS 1.sin,irrit L5/S1,t.c.s flekcnou blokadou LSchrbtice a PLS reakciou
v TH-L prechode 1.sin v.sdiskog.etio pri CT verif.........
Stp op.hernie inguinalis bilat.
Lezal som v nemocnici 6 dni vxbral som infuzie trosku to pomohlo ale,chodidlo na lavej nohe od pety po malicek mam z lavej str.stale strpnute a pocit chladu.
Za odpoved Vam, vopred dakujem.

Re: Diagnoza M51.1

(Ba3uM, 2. 3. 2013 19:58)

Je to útlak koreňového nervu na ľavej strane na poslednej platničke driekovej chrbtice. Vaše bolesti sú typické. Infúzie neriešia príčinu, čiastočne odľahčujú útlak tým, že sa svalstvo v okolí uvoľní. Mohla by Vám pomôcť trakcia.

mr th chrbtice

(lydia, 22. 2. 2013 13:54)

Dobry den,velmi pekne Vas prosim o vysvetlenie nalezu z mr.Miecha bez patol.zmien signalu,konus v urovni L1.Chondrozy Th2-10.Spondyloza,spondylartroza,v Th7 Schmorlov uzol.Modic 2,zmeny pri osteochondroze Th8/9.Vpravo mierne znizene telo Th7 a vlavo Th6.Zuzeny neuroforamen Th1/2 I.sin.Dorzalne v spinalnom kanali epiduralna lipomatoza v rozsahu Th3-8.Pravostranna protruzia disku Th3/4 s miernou impresiou na mieche.Lavostranna protruzia disku s lahkou impresiou na mieche.Chcela by som vediet,co to znamena a co treba robit.Za odpoved vopred srdecne dakujem

Re: mr th chrbtice

(Ba3uM, 22. 2. 2013 14:49)

Čo treba robiť to neviem, ale nemali by Ste pokračovať v tom, čo tento stav spôsobilo. Užívate kortikoidy? Pravdepodobne máte zvýšenú hladinu steroidov v krvi. Pre začiatok bude dobré vedieť, čo znamenajú uvedené zistenia. Nebudem popisovať bežné degeneratívne zmeny.
Je zúžený otvor ľavého koreňového nervu, vychádzajúceho z miechy pod prvým stavcom hrudnej chrbtice (Th1).
Epidurálna lipomatóza v rozsahu od tretieho (Th3) po ôsmy hrudný stavec (Th8) znamená nahromadenie tukového tkaniva z vonkajšej strany miechového kanála. Príčinou môžu byť steroidy.
Disk medzi Th3/4 je vydutý a tlačí na miechový kanál.
Nálezy sa týkajú hrudnej chrbtice.
Mali by sa v prvom rade zistiť príčiny daného stavu a podľa toho nasadiť terapiu.

Re: Re: mr th chrbtice

(lydia, 22. 2. 2013 15:14)

Dakujem za odpoved.Mam 39 r.,59kg a ano uzivala som prednizon cca.3 mesiace.Netusim z coho ten stav,pretoze nemam sedave zamestnanie a som v pohybe.Da sa vobec nejako zlepsit moj stav,nejakym cvicenim?Mam aj v bedrovej casti protruzie 2 diskov.Vdaka za radu.

Re: Re: Re: mr th chrbtice

(Ba3uM, 26. 2. 2013 22:23)

Nemyslím, že by 3 mesačné užívanie steroidov mohlo narušiť hormonálnu rovnováhu.
Dajte si vyšetriť hladinu steroidov u endokrinológa.

Re: mr th chrbtice

(milka, 28. 2. 2013 18:06)

Dobrý deň
Bola som na magnetickej rezonancie na hrudníkovú chrbticu, nakoľko mávam už 3 roky také bolesti, ktoré mi vyžarujú až na hrudný koš. Výsledok MR : spinálny kanál je nestenotický, miecha je v celom rozsahu bez kompresie a myelopatie. Kyfotizácia segmentu Th11/12 pri osteochondróze disku s miernou spondylodiskérnou prominenciou do spin. kanála ( mediosag. rozmer spin. kanála je 12 mm). V ostatných segmentoch len min. chondrotické zmeny IV diskov bez prominencie intraspinálne.
Z: Osteochondróza Th11/12 s miernou kyfotizáciou segmentu.
Mohli by ste mi vysvetliť čo to znamená a čo s tymi bolesťami.

Ďakujem

Re: Re: mr th chrbtice

(Ba3uM, 28. 2. 2013 22:45)

V podstate MR vyšetrenie nič závažné nezistilo. Koniec hrudnej chrbtice, kde sa našla odchýlka je dôležitým miestom pre upnutie bránice. Hľadal by som súvislosť v tejto spojitosti.

Prava lopatka+rameno

(Jano, 28. 2. 2013 9:58)

Dobrý deň,
mám 17 rokov a už viac ako rok a pol mám bolesti v oblasti pravej lopatky až smerok k hlave a potom ramena. Chodil som na rehabilitácie až 2x, masáže výrivky, cvičil som no nič mi nepomohlo. teraz som začal posilovať no začalo mi v ramene pukať a svaly nad lopatkou ešte viac bolieť. Neviem si s tým rady, lekári nenašli nič ani na rongene, dokonca som bol aj hospitalizovany a nic. Nevedeli by ste mi nejako poradiť čo mám s tým robiť ? Vopred ďakujem, pekný deň

Re: Prava lopatka+rameno

(Ba3uM, 28. 2. 2013 22:39)

Predpokladám, že Ste pravák. Takto sa ťažko radí. Napriek tomu, čo všetko Ste absolvoval, ma prekvapuje, že Vám nič nezistili. To je dobrá správa. Zlá správa je, že bolesti pretrvávajú. Tzn., že by to mohol mať na svedomí sval, ktorý nie je ľahko dostupný napr. m. subscapularis a jeho fasciálne prepojenia. Odporúčam jeho ošetrenie. Ešte je podstatné ako to vzniklo, či tomu predchádzal úraz, trauma...alebo spontánne.

Mravčenie v rukách po podaní obstreku do krčnej chrbtice.

(Jana, 25. 2. 2013 7:42)

Dobrý deň, som v liečbe neurológa 12 mesiacov. Výsledok z MRI krčnej chrbtice :plochá dorzálna až bilat prefroamin. protr. disku C 3/4 3 mm, dorzálne ploché vľavo akcentované protr. diskov C 5/6/7 2-3 mm, mierna kombinovaná spinálna stenóza C 5/6/7. Kanál 10-12 mm, bez C myelopatie. Mala som podávané infúzie, obstreky, rehabilitácie. Nemala som mravčenie v rukách, len veľké bolesti ramena a celej ľavej ruky. Po podaní posledného obstreku mesocain + derm. mám veľké mravčenie v rukách a akoby slabšiu ľavú ruku. Môže to súvisieť s obstrekom, lebo dovtedy som tieto pocity nemala. Ďakujem za odpoveď.

Re: Mravčenie v rukách po podaní obstreku do krčnej chrbtice.

(Ba3uM, 26. 2. 2013 22:20)

Môže to s tým súvisieť, ale skôr by som povedal, že hlavným problémom je spomínaná spinálna stenóza, alebo ľudovo povedané, zúžený miechový kanál. O zúženom kanáli hovoríme vtedy, ak je užší ako 11mm. Pokiaľ sa bude naďalej zužovať, tak útlak miechy sa bude zväčšovať a Vy to pocítite ako zhoršenie stavu.

dotaz

(maruska444@centrum.sk, 25. 2. 2013 12:17)

Som skoro 2 r.po operacii kolena.Fractura chondralis patellae stellatum type,laesio men.med.part.gen.1.dx.Mavam ppakovane bolesti kolena,opuch je stale a ani po op.neustupil.Bola som na RTG :incip osteoproduktivne zmeny,hlavne medialneho kompartem.,mierne zuzenie med.klbnej strbiny,subchondr.skleroza,incip.patelomoralna arthoza -Gonarthrosis gr.l Doporucena nutna viskosuplement.liecba.Chcem sa opytac co mi to vlastne je,co mi zistili a robili pri operacii a aku mam vlátne diagnozu.Teraz ma tyzden boli rameny klb,obcas na oper.nohe bedrovy klb.Ma to nejaky suvis?Za odpoved dakujem

Re: dotaz

(Ba3uM, 26. 2. 2013 22:10)

Nečudujem sa Vám, že tomu nerozumiete, je to písané lekárskym jazykom. Ja nie som lekár, ale fyzioterapeut, takže to zjednoduším a odpoviem len v takom rozsahu, v akom som tieto rtg. nálezy pochopil. Na vnútornej strane kolenného kĺbu sú znateľné známky opotrebenia ako aj zúžená kĺbová štrbina. Podobné prejavy sú aj medzi jabĺčkom a hlavicou stehennej kosti. Všeobecne sa koleno klasifikuje artrózou I. stupňa. Odporúča sa liečba na zvýšenie mazania kolenného kĺbu. Kĺb je fyziologicky mazaný sinoviálnou tekutinou.
Ramenný kĺb nemá veľký súvis s kolenom. Je skôr ekvivalentom bedrového kĺbu dolnej končatiny.
Bolesť v bedrovom kĺbe sa dá vysvetliť aj tak, že tým ako si šetríte boľavé koleno a chodíte úľavovo, tým si môžete decentralizovať bedrový kĺb, čo sa prejavuje jeho bolesťou.

CT LS CHRBTICE

(Miriam, 25. 2. 2013 20:11)

Dobry den,poprosim vas o vysvetlenie z CT vysetrenia na mail-miriamdurinova85@gmail.com.L5/S1 prit.pomerne vyrazna extruzia disku 8mm v AP rozmere paramedialne vpravo a pri kaudalnom okraji extruzia pravdepodobne drobny sekvester 6x5mm s kompresiou na koren S1 1.dx.Spinal.kanal je sekund.absolut.zuzeny 10mm v AP rozmere.Neuroforameny bez stenotizacie.Dakujem.

MR Vysetrenie

(Erik, 22. 2. 2013 14:18)

Dobri den láskavo prosim o vysvetlenie mr nálezu!Mam 26-rokov,som futbalista,ale poslednom obdobi nevládzem,ani chodit!Stav po hemilaminektómii L 5 / S 1, recidivujúca hernia disku mediolaterálne až foraminálne vľavo typu protrúzie na širšej báze, v sprievode epidurálnej fibrózy, edém koreňa S 1 sin, foraminálna stenóza a zúženie laterálneho recessu vľavo.V sgm L 4 / 5 chondróza disku, subligamentóza protrúzia akcentovaná mediolaterálne vľavo, vytesnenie koreňov L 4 a L 5 sin. Dakujem pekne

Re: MR Vysetrenie

(Erik, 22. 2. 2013 19:07)

Prosim napiste my!dakujem
velo1307@azet.sk

Schmorlové uzly

(Mária, 21. 2. 2013 16:20)

Dobrý deň, na CT vyš. mi boli zistené drobné centrálne herniácie platničiek do tiel stavccov- Schmorlové uzly, čo to pre mňa znamená? treba nejakú liečbu? alebo režim?,tento nalez mi našli náhone pri CT nadobličiek , občas mám bolesti krížov,inač žiaden iné obtiaže, mám 28 r. ďakejem Mária

Re: Schmorlové uzly

(Ba3uM, 22. 2. 2013 13:55)

Znamená to, že sú preťažované driekové stavce. Taktiež to znamená oslabenú nosnosť stavcov, čo môže svedčiť o osteopénii, teda odvápnení týchto štruktúr. Mohli by Ste si dať urobit denzitometriu, aby sa overil tento predpoklad.

pukanie pri pohybe ramenom a lopatkou

(Erik, 20. 2. 2013 23:20)

Dobrý den. Uz vyse roka mam problem z pravou lopatkou. Konkretne takmer stale citim taku palivu bolest na pravej strane chrbtice kusok nad lopatkou, obcas ta bolest prechadza az k pazuche alebo krcneho vazu. pri kruzivom pohybe ramenom a vlastne aj lopatkou citim ako v tom mieste pri chrbtici nieco puka a skace. Ako keby je vyskoceny nejaky klb.Samotne pukanie mi nesposobuje ziadnu bolest. Vsimol som pred zrkadlom ze mam prave rameno ovisnute oproti lavemu.
Chodim aj do posilnovne ale ziadna zmena.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »