Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Krčna chrbtica

(Maja, 29. 3. 2013 15:11)

Chela by som sa informovat mam problem s lavov rukov tratim v nej cit, vypadavaju my z nej veci, mam ju stale chladnu az ladovu,pri opuchnuti sa my obvod zveci o1,5cm voci pravej, a neustale pocitujem tupu bolest po vonkajsej strane ruky dôsledkom coho som bola z nervoveho oddelenia odoslana na MR vysetrenie C chrbtice. Ktora poukazuje na ze kontura isku C5-C6 je v celom rosahu lavo vyklenuta co sposobuje komprimaciventralneho povrchu dur.vaku v kontakte s ventral.laveho nervu C6 . Chcela by som sa iba informovat ci to moze sposobovat tie veci s lavou rukov

Re: Krčna chrbtica

(Ba3uM, 2. 4. 2013 20:47)

Áno, môže.

trpnutie ruk a bolesti šije

(vladimira , 27. 3. 2013 13:52)

Dobrý deň bola som na rengene chrbtice a poprosím o vysvetlenie Plochsia C lordoza,chondroza disku C 4 - 5 s blokom.Ďakujem

Re: trpnutie ruk a bolesti šije

(Ba3uM, 27. 3. 2013 22:09)

Plochšia lordóza je zlá v tom zmysle, že krčná chrbtica má najväčšiu nosnosť vo svojom fyziologickom tvare, ktorým je lordóza (prehnutie smerom od šije ku krku). Chondróza disku znamená, že je stlačený, užší ako je norma. Najhoršie je, že je tam aj blokáda. Bolo by vhodné ju zmobilizovať. Ale pokiaľ Vám tŕpnu ruky a šija, potom bude obmedzený pohyb aj na konci krčnej chrbtice. Tzv. C/Th prechod (medzi posledným krčným stavcom a prvým hrudným) je kľúčový pre správu funkciu krku. Ten si dajte vyšetriť a prípadne zmobilizovať.

Re: Re: trpnutie ruk a bolesti šije

(vladimíra, 28. 3. 2013 11:06)

Dobrý deň akú liečbu by ste odporučil?Môže mi to spôsobovať aj silné migrény ?Na migrénu berem Maxalt RPD 10 mg,a na chrbticu mi dala moja neurologička Myolastan a Movalis berem ich už 2 týždeň vôbec mi nezabralli celé noci nespím ako mi trpnu ruky a bolia ma ,robila mi vyšetrenie EMG mám 1 stupeň.Ďakujem,pekný večer.

Re: Re: Re: trpnutie ruk a bolesti šije

(Ba3uM, 28. 3. 2013 23:18)

Dobrý večer, vzhľadom na moju špecializáciu odporúčam manuálnu terapiu zameranú na mobilizáciu krčných stavcov, hlavne na začiatku (migrény) a konci krčnej chrbtice (tŕpnutie rúk), ktoré sú kľúčové miesta. Predpokladám, že Vaše bolesti nevznikli zo dňa na deň. Mala Ste to skôr riešiť, aby sa dnešnému stavu predišlo. Musíte počítať s tým, že čím neskôr sa takéto problémy riešia, tým môže terapia trvať dlhšie.

Re: Re: Re: Re: trpnutie ruk a bolesti šije

(vladimira, 29. 3. 2013 9:26)

Dobrý večer ja sa dlhé roky liečim na chrbticu ale blok som mala C5 -7 a neviem ako je možné že zrazu je C4-5.Čim je to spôsobené?Ďakujem.

Re: Re: Re: Re: Re: trpnutie ruk a bolesti šije

(Ba3uM, 2. 4. 2013 20:46)

Blok C5-7 sú dva pohybové segmenty, a to C5/6 a C6/7; pokiaľ tieto boli zablokované, tak namiesto nich sa museli viac pohybovať ich susedia, teda C4/5 a C7/Th1. A teraz sa zablokoval aj C4/5, takže sa viac bude musieť hýbať C3/4. Odporúčam Vám zmobilizovať blokované stavce, aby sa pohyb krku rozložil na čo najviac pohybových segmentov.

prosim pomozte,poradte

(Martina Krištofová, 31. 3. 2013 15:50)

pekny den prajem...mam 33r,v r.2011 mi amputovali predkolenie pravej nohy,nakolko som po uraze mala zrazeninu,z toho silny zapal v nohe,napokon to skoncilo gangrenou a flegmonou a otravou krvi.okrem toho mam diabetes 1.typu a z toho polyneuropatiu.teraz mi na amputovanej nohe zistili-na kolene osteoporozu,zuzenu artikularnu strbinu,gonartrozu,a na klboch defiguraciu panvoveho pletena,osteoporozu,spongiosklerozu a coxartrozu.prosim vas o radu,ako by sa to dalo riesit,nakolko mam uz amputovanu nohu a chodim s protezou.nerada by som neskor skoncila na voziku.a chcem sa spytat,ci by to mohlo byt z amputacie a z tehotenstva,pretoze som 11.11.2012 porodila dcerku.tym padom by sa to vlastne mohlo zlepsit..zo srdca dakujem za odpoved.pekne sviatky vam prajem.tu je moj email:m_kristofova@centrum.sk

MRI L chrbtice

(Stanka, 28. 3. 2013 14:14)

Dobrý deň! Prosím o vysvetlenie nálezu...objemná protrúzia až extrúzia disku L5-S1 s kompresiou oboch koreńov S1( vľavo 3-4 stupeň, vpravo 1-2 stupeń, minimálna protruzia disku L4-5, chondroza disku vpravo L5 -S1. Tarlovove cysty vo výške S3 bilat.
Aku liečbu by ste doporučili ? ďakujem

Re: MRI L chrbtice

(Ba3uM, 28. 3. 2013 23:22)

Nález hovorí o útlaku koreňových nervov v dôsledku porušeného obvodu posledného driekového disku. Tarlove cysty sa nachádzajú v miechovom kanáli, pokiaľ nie sú väčšie ako 13-15 mm, tak obvykle nespôsobujú bolesť. Viac o protrúzii a extrúzii si pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html
Odporúčam akúkoľvek terapiu na odľahčenie stlačených driekových diskov. Napríklad: trakčné techniky, McKenzie cvičenie, inverzná terapia, mobilizácia susedných kĺbov, hlavne SIK.

Chrbtica a MRI

(Milka, 28. 3. 2013 9:13)

Už dva roky trpím na silné bolesti v driekovej časti chrbtice,pred rokom som bola operovaná,úľava sa nedostavila,skôr sa to zhoršuje.Opakovaná MRI ukázala vraj zlepšenie.Teraz po roku opäť MRI-V tele stavca S2 sa diferencuje drobný hemangióm. Drobný úlomok nalieha na koreň S1 dx MP L5/S1 je znížený deg.zmeny ventralné a dorzalné osteofyty plošná protruzia MP L5/S1do 4 mm bez útlaku.Hemangióm a osteofyty mi predtým neboli spomínané.Mám silné bolesti,zhoršujúce sa pri chôdzi.Poradíte a vysvetlíte mi to?

Re: Chrbtica a MRI

(Ba3uM, 28. 3. 2013 23:21)

Podľa toho, že bolesti sú výraznejšie pri chôdzi znamená, že pri lordóze sa stláčajú koreňové nervy, hlavne ten z nálezu (S1). Spomínané osteofyty (kostné výrastky) sa môžu podieľať na útlaku koreňových nervov. Neviem čo by Vám mohlo pomôcť bez vyšetrenia. Skúsil by som trakčné techniky, prípadne McKenzie autoterapiu.

RTG

(Lenka, 27. 3. 2013 16:36)

Prosím o vysvetlenie RTG
RTG LS: B: vyrovnaná lordoza, m.m. zachovalé, počínajúce spondylartrotické zmeny, štruktúra kosti neporušená
RTG panvy: acetabula sklerotické, na rozhraní krčka a hlavy epofýzy prítomné kranialne prejasnenie priemeru 1cm so sklerotickým okrajom, Sl kĺby dobre sledovateľné.
Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

Re: RTG

(Ba3uM, 27. 3. 2013 22:08)

Drieková chrbtica: Vyrovnaná lordóza je zlá v tom zmysle, že drieková chrbtica má najväčšiu nosnosť vo svojom fyziologickom tvare, ktorým je lordóza (prehnutie smerom od chrbta k bruchu). Ostatné je ok.
Panva: puzdro bedrového kĺbu je sklerotické, čo znamená štrukturálnu degeneráciu, dôsledok preťaženia. Krčok hlavice stehennej kosti je odvápnený, čo znižuje jeho nosnosť. Dajte si urobiť denzometrické vyšetrenie kostí.

chondroza platničiek

(Betka, 26. 3. 2013 20:01)

Dobrý večer p.doktor.Synovi 16 r. na MR diagnostikovali na úrovniach C2-3,C3-4,C6-7 chondrozu disku s nevýraznou mediolaterálnou protruziou doľava ako aj s menším plošným dorzolaterálnym osteofytom doľava bez ataku na miechu. MR absolvoval z dovodu bolestí krčnej chrbice a závratov.Ošetrujúci lekár mu predpísal rehabilitáciu a navrhol užívať COLVITU,- 60 tbl. stojí vyše 100€! Poprosím o radu, či existuje lacnejšia náhrada a ktorú by ste doporučovali užívať a dalšia otázka, či sa tento stav užívaním preparátov dá upraviť.ešte chcem uviesť, že syn posiloval od 15 r. a asi to prehnal. môže to byť z toho?

Re: chondroza platničiek

(Ba3uM, 26. 3. 2013 22:06)

Ja by som aplikoval trakčné autoterapie na krčnú chrbticu. (Pozrite si otázky a odpovede z minulosti na tejto stránke). Kompenzačné cvičenia na krčnú chrbticu a ramenný pletenec v takom rozsahu, aby nebolelo. Čo sa Colvity týka, na webe som našiel cenu 1590 Kč, čo je v prepočte 64E. Je to výživa väzív a platničiek. Nemyslím, že je to nevyhnutné. Stačí užívať denne 500 mg C vitamínu ráno a večer. Spomínané poškodenie je vysoko pravdepodobne od prehnaného posilňovania. Niektoré veci potrebujú čas. Tak je to aj s hojením.

Re: Re: chondroza platničiek

(Betka, 27. 3. 2013 18:38)

ďakujem pán doktor za odpoved, určite vyskúšame vaše odporúčanie.Prajem príjemné a pokojné Veľkonočné sviatky.
Betka

Napriamená krčna lordóza

(Ján Čarnoký, 27. 3. 2013 9:26)

Na MR vyšetreni mi zistili vyššie uvedenú vadu krčnej chrbtice a tiež:
Chondrozu inervertebrálnych diskov C3-4, C4-5,C5-6, C6-7.
Centrálnu protruziu medzistavcovej platničky C3-4 s možným tlakom na štr. dur. vaku a koreňové štr. C3-4 bilat.Do hlbky 3mm.
Centralna protruzia medzist.platničkyC4-5 zasahuje intrasp. do hlbky3mm.Plošna difúzna centrálna protrúzia medz. platničie C5-6 a C6-7 nevyraz. stupňa s kontaktom na štr. dur. vaku a koreňové štruktury bilat do hlbky 2mm. Spinálny kanál normálnej šírky,nestenotizovaný,bezexpanzie intradurálne, extradurálne,intramedulárne.Miechové štruktúry cervikálnej spinálnej miechy sú homogenné, normálnej šírky bez signálovej patalogie,bez ložiskových patamorfologických zmien,bez známok cervikálnej myelopathie,bez známok kompresie. Tela stavcov bez štrukturálnych path. zmien, bez tvarovej defigurácie. Môže byť táto vada C chrbtice príčinou hučania, pískania v ušiach? Ďakujem za skorú odpoveď. S pozdravom pán Ján Čarnoký. Kontakt: carnoky@azet.sk

CT

(Iveta 1964, 24. 3. 2013 9:48)

Pán doktor,na základe Vašej odpovedi by som sa Vás chcela opýtať,či sa dá skoliozu ešte v mojom veku /49 rokov/s fyzioterapiou nejak ovplyvniť,aspoň natoľko,aby bolesti ustúpili.
Skoliozu mám pravdepodobne už od detstva,keď ma laici upozornili na zle držanie tela,ale pediatri pri preventívnych prehliadkach tvrdili,že chrbticu mám v poradku.
Podľa vysvetlenia neurologa,on príčinu bolesti vidí ako dôsledok protrúzií
Na ľavej ĽDK mám Hallux valgus,už aj s deformitami ostatných prstov,pre bolesti som už dlhšiu dobu ĽDK menej zaťažovala.Šikmá panva môže byť dôsledkom toho? V decembri som bola aj operovaná ale operácia nedopadla dobre.Prsty sú ešte viac deformované,opuchnuté,bolestivé.
Prosím Vás o radu.Na koho sa mám obrátiť a najmä keď podľa Vás ešte fyzioterápia pomôže,tak ktorá forma?
Ďakujem pekne.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »