Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

prosim pomozte my zistyt zlomenu chrbticu

(csaba , 7. 9. 2013 21:04)

mal som auto nechodu a tam jedna bola tam jedna pani aj .3a pol hodini sme tam drzali nebol nzkto zraneny potom ona posla k doktorovy a my povedaly ze mala zlomenina dolnej prednej hrany tela stavca L4,poranenie medzistavcovej platnicky 4/5 ked sa to stala pri naraze kde sme mali rychlost 40 km ona lezala na zadnej sedadle auta do coho som narazil lebo prudko zabrzdil pravopis nie tak my prepacte ?

Re: prosim pomozte mi zrozumiteľne vysvetliť v laickej reči záver magnetickej rezonancie

(Vladimír Piovarči, 9. 9. 2013 11:52)

Osteochondróza IV disku L5/S1 s cirkulárnou proturziou a mediálnou extrúziou s miernou kompresiou durálneho vaku aobojstrannou stenozizáciou laterálnych recesov vertebrálneho kanála a IV otvorov Chondróza a mediálna protrúzia. IV disku L4/5 Synoviálna cysta v oblasti facet intervertebrálneho kĺbu L4/5 v pravo. Deformačná spondylóza a spondylartroźa

Re: Re: prosim pomozte mi zrozumiteľne vysvetliť v laickej reči záver magnetickej rezonancie

(Ba3uM, 10. 9. 2013 21:44)

Stlačený posledný disk driekovej chrbtice, vydutý smerom k mieche, zúžené otvory koreňových nervov; Stlačený a vydutý predposledný disk driekovej chrbtice, vydutý smerom k mieche, na pravej strane medzistavcového otvoru koreňového nervu je cysta naplnená tekutinou (škoda, že nie je uvedená veľkosť), ktorá môže utláčať pravý koreňový nerv; kostné výrastky v okolí uvedených stavcov obmedzujúce ich pohyb ako dôsledok preťaženia drieku.

Re: prosim pomozte my zistyt zlomenu chrbticu

(Ba3uM, 10. 9. 2013 21:43)

zlomenina stavca sa zisťuje rtg. snímkovaním

Bolesť v krížovej oblasti

(Martina, 2. 9. 2013 16:52)

Prosím o vysvetlenie a možný súvis s bolesťami, ktoré vraj nie sú podložené mojim nálezom. Som 2 roky po výmene 2 platničiek C4 / C5 / C6 Almas 5 mm a 1 platničky ACDF C6 / C7 PEEK. Dlhšiu dobu asi 3 roky som mala po záťaži bolesti v pravej časti sedacieho svalu, no nevedela som kam s tým ísť. Tento rok som po zhoršení stavu a pocitu zaseknutia v krížoch skončila v nemocnici a s neuroligičkou všetci jednotne tvrdia, že môj nález:
Minimálna esovitá skolióza Th, hyperkyfóza Th, Intervert. osteochondróza II. st, Spondylóza Th I. -II. st, Osteochondrosis L4-5-S1 gr. I. nezodpovedá mojim pretrvávajúcim bolestiam najmä po akomkoľvek miernom predklonení (umytie zubov, rúk, riadov, vybrať z práčky prádlo alebo ho zavesiť na sušiak), rezkejšej chôdzi sa bolesť stupňuje a k úľave dôjde až v kľudovej polohe alebo vyrovnaní sa. Odporúčajú ma na odd. chronickej bolesti, ale ja nechcem od 42 rokov života brať opiáty! Ďakujem za vysvetlenie.

Re: Bolesť v krížovej oblasti

(Ba3uM, 10. 9. 2013 21:30)

Bolesti v pravej časti sedacieho svalu sú veľmi pravdepodobne od driekovej chrbtice resp. prechodu drieku a krížovej kosti. K tejto časti chrbtice je v nálezoch zmienka o osteochondroze medzi predposledným, posledným stavcom a krížovou kosťou. Osteochondróza znamená zúžené medzistavcové štrbiny a stlačené disky v dôsledku opotrebovaných medzistavcovým kĺbov, resp. z ich dlhodobého preťažovania.
Určite by som sa priklonil k Vášmu rozhodnutiu nebrať analgetiká. Riešením je to, čo spomínate – kedy sa Vám uľaví. Bolo by vhodné pod vedením terapeuta prebudovať držanie trupu, čím by sa zmenila záťaž drieku. Skúste si pozrieť na webe napr. cviky McKenzieho zamerané na driek.

MR chrbtica

(Miro, 2. 7. 2013 13:41)

Dobrý deň, môžem Vás poprosiť o vysvetlenie MR vyšetrenia:

V sagitálnej rovine napriamenie cervikálnej lordózy. V segmente C3/4 incip. protrúzia disku mediolaterálne vpravo. V segmente C4/5 protrúzia disku mediálne, v segmente C5/6 plošná difúzna dorzálna protrúzia disku mediolaterálne obojstranne s presahovaním intraspinálne viac vpravo preforaminálne. V uvedených segmentoch prítomná unkovertebrálna spondylóza zvýraznená vpravo vo výške C5/6, kde dochádza k zužovaniu pravého neuroforamenu. Intenzita signálu medzistavcovvých priestorov je znížená v zmysle chondrózy, šírka spinálneho kanála hraničná vo výške C5/6. Bez nálezu myelopatie na cervikálnej mieche, vrátane C/Th prechodu po Th5.

Záver:
Napriamenie cervikálnej lordózy. Incip. prostrusio C3/4 mediolateralis 1.dx., protrusio C5/6 medialis, protrusio C6/7 mediolateralis bilat praecip. lat. - preforamin. 1.dx., incip. stenosis foraminalis 1. dx. C5/6, chondrosis cervicalis, spondylosis uncovertebralis C3/4 až C5/6. Bez nálezu myelopatie, hraničná šírka spinálneho kanála vo výške C5/6.

Re: MR chrbtica

(Ba3uM, 3. 7. 2013 22:02)

Strata fyziologického zakrivenia krčnej chrbtice a tým aj nosnosti resp. preťažovanie dolnej časti krčnej chrbtice.
Sú poškodené/vyduté disky C3/4, C5/6, C6/7. Utlačený pravý koreňový nerv na úrovni C6/7. Kostné výrastky na segmentoch od C3/4 po C5/6. Zúžený miechový kanál na úrovni C5/6.

Re: MR chrbtica

(robert, 2. 9. 2013 8:15)

prosim o vysvetlenie MR:
poloha cerebelarnych tonzil v norme
tela stavcov,obluky a vybežky primeranej velkosti a signalu
centralny miesny kanalik nerozsirený
intramedularnu signalnu patologiu neverifikujeme, syringohydromyelia nepritomna
znamky C myelopatie nepreukázane
loziskove lezie intramedularne nedetekujeme
plocha C-lordoza
desikaciaIVD v segmente C2/3 a C6/7-chondrosis
V SAG rovine v urovni C5/6/7 incip.skleroticke hrebienky na suhlasných ploskach tiel stavcov
v axialnej rovine verifikujemu:
-segment C3/4- paramedialna drobna hernia disku vlavo,herniacia 1,8 mm,neuralne forameny nestenotizovane
- v segmente C6/7-subartikulárna hernia disku vlavo s disrupciou fibrozneho anulu disku,herniacia 3,5 mm,stenoza laveho neuroforamenu, kompresia miešneho korena C7 I. sin
koniec nalezu
pocitujem tri mesiace tocenie hlavy a nevolnost , bolesti ramena dlhodobo

Re: Re: MR chrbtica

(Ba3uM, 10. 9. 2013 21:28)

Stlačené disky/platničky medzi druhým a tretím krčným stavcom a šiestym a siedmym. Malá výduť disku medzi tretím a štvrtým krčným stavcom. 3,5mm výduť disku medzi šiestym a siedmym krčným stavcom a zúžený ľavý otvor koreňového nervu, stlačenie koreňového nervu.

MR chrbtica LS

(Monika, 01.09.2013, 1. 9. 2013 17:02)

Dobrý deň,

poprosím Vás o vysvetlenie nálezu z MR. Ďakujem veľmi pekne.
Mám trpnútie v dolných končatinách a silné bolesti v driekovej oblasti.

Nález:
Sinistrokonvexná skolióza LS chrbtice. Bederná lordóza je napriamená, s blokovým postavením tiel stavcov v Th-L prechode. Naznačené os sacrum arcuatum. Pri bloku nepatrný dorzálny posun L2 ku L3 a taktiež L5 ku S1. Conus medullaris je v primeranej úrovni, bez evid. prejavov myelopahie. Intradurálne bez evid. patol. lož. zmien. Nehomogénna štruktúra tiel stavcov v T1 aj v T2VO, pri nerovnomernej tukovej prestavbe. V takomto teréne menšie hemangiómy vylúčiť nemožno. V dolnej časti stavca L4 menší areál hyperintezívneho charakteru v T1 aj v T2VO, veľkosti 8 mm- susp. hemangióm. Incip. chondróza disku L5/S1.

V úrovni medzistavcovej štrbiny L3/L4 nachádzame plytkú asymetrickú protrúziu disku mediolaterálne bilat., bez významnejšieho zúženia foraminálnych priestorov. Artrotické zmeny fazetových zhybov bilat., s diskrétnymi tekutinovými kolekciami intraartikulárne. Spinálny kanál v LL rozmere je šírky 11 mm.

V úrovni medzistavcovej štrbiny L4/L5 nachádzame cirkulárnu protrúziu disku, bez významnejšieho zúženia foraminálnych priestorov. Artrotické zmeny fazetových zhybov bilat., s drobnou synoviálnou cystičkou vpravo dorzolaterálne, veľkosti 3 mm. Spinálny kanál v LL rozmere je šírky 13 mm.

V úrovni medzistavcovej štrbiny L5/S1 nachádzame oploštenie zadného okraja disku, bez známok lokálnej protrúzie disku, foraminálne priestory sú voľné. Artrotické zmeny fazetových zhybov bilat. Spinálny kanál v LL rozmere je šírky 20 mm.

Prajem Vám pekný deň a ďakujem!

Re: MR chrbtica LS

(Ba3uM, 10. 9. 2013 21:27)

Ľavostranné vykrivenie dolnej časti drieku; driek stratil svoje zakrivenie a je napriamený; zablokovaný hrudno-driekový prechod. Posunutý druhý driekový stavec voči tretiemu smerom ku chrbtu; posunutý posledný driekový stavec voči krížovej kosti smerom ku chrbtu; v predposlednom driekovom stavci (L4) nehomogenita kostnej štruktúry o veľkosti 8mm asi hemangiom. Spodné tri platničky drieku sú stlačené v dôsledku artrózy medzistavcových kĺbov, zatiaľ bez útlaku nervových štruktúr.

Diprophos

(Dana, 1. 9. 2013 5:43)

Pri bolestiach v krížovej oblasti prechádzajúcich až do nohy mi bol podaný jednorazovo diprophos, netušila som čo to je, je to už vyše týždňa po obstreku a stále pociťujem vedľajšie účinky (na druhý deň po podaní mierna teplota, a ďalej potenie, nespavosť, slabosť, podráždenosť, napätie), prosím, ako dlho trvá kým sa uvedená látka vylúči z organizmu? Môžem nejak tieto príznaky zmierniť, či len čakať, kedy to prejde?

Re: Diprophos

(Ba3uM, 10. 9. 2013 21:26)

Poločas rozpadu účinnej látky je 300 hodín tzn. cca 13 dní. Viac si pozrite na príbalovom letáku, ktorý môžete nájsť na webe.

krčná chrbtica - MR

(Eva, 6. 9. 2013 15:56)

Dobry den, prosim vas o vysvetlenie vysledkov MR vysetrenia: V sag rovine zobrazena chrbtica od CC prechodu po Th4. v sag rovine napriamena C lordoza po C6. Spinalny kanal sirky 12-13 mm. Tela stavcov primerane vysoke, bez loziskových zmien. V C2/3 disk desikovany, dorzalne neprominuje. Neuroforámina bilat. volne. V C3-6 disky mierne zniženej signalovej intenzity, primeranej vysky, prominuju preforaminalne bilat. 2-3mm, ciastocne kryte dorzolater.osteofytmi, s lahkou deformitou duralneho vaku, s navýraznou stenotizaciou later.recesov. Neuroforámina bilat.volne. V C 6/7 disk primeranej vysky a signalovej intenzity, prominuje preforaminalne vlavo 2 mm s miernou stenoitizaciou later.recesov. bez vyraznejsieho utlaku spinálnych struktur. Neuroforámina bilat.volne. C miecha primeranej sirky, bez expanzivnych loziskových zmien. Zaver: Multietazove drobne bilat. preforaminalne protruzie diskov C 3-7 . Porucha statiky C chrbtice. Som zena, mam 23 rokov a uz 3 roky problemy s krcnou chrbticou, zavraty, stuhnuty krk, trpnutie ruk, byva mi zle, nevydrzim dlho na nochach..bolesti zatial nemavam, ale da sa povedat, ze neviem normalne existovat..stale sa mi robia bloky v krku...cvicim pravidelne, pomaha to len trochu...

Re: krčná chrbtica - MR

(Ba3uM, 10. 9. 2013 21:25)

Nálezy nie sú závažné a neodpovedajú bolestiam, ktoré uvádzate; disky sú stlačené, krčná chrbtica stratila svoj tvar a tým aj pôvodnú váhonosnú schopnosť.

prosim, povedzte mi, co by som robit aby som bol funkcny

(mario , 7. 9. 2013 11:06)

tu je moja MR vysetrenie:
nadpriemerna c lordoya s blokom c2-3, suinistrokonvexna skolioza s vrcholom c5-6.
synostoza c2-3 vlavo vo fasetovom klbe s nasledovnou spondylatroyou c3-4 bilat. viac vlavo osteochondroyou c3-4 s marginalnymi osteofytmi a bulgim diskom, kompresiou duralov. vaku a stenoyou neuroforamenov.
Osteochondroya c4-5 s plosnou protuyiou disku vlavo paracentralne ay intraforaminalne, spondylatroya viac vpravo.
Osteochondroza c5-6 s herniou disku aj osteofytom paracentralne ay foramonalne vlavo, spondylatroya bilat.
Mierna osteochondroya c6-7 s púlosnou protuyiou disku centralne, spondylatroza c6-7 a c7-Th1
Dakujem velmi pekne a poprosím poslať odpoved do emailu adresa je maridivo@yahoo.com

chrbtica

(jana 04.09.2013, 4. 9. 2013 16:39)

Dobrý den mohla by som poprosiť o vysvetlenie nálezu je to nález mojho manžela..C3/4,C4/5: chondroza. Mediálna protrúzia disku prominujúca do 2mm s len miernou deformáciou durálneho vaku bez kontaktu s miechou. C5/6: OSTEOCHONDROZA so zmenami Modic II.Dorzálne osteofyty. Hernia disku laterálne až foraminálne vpravo prominujúca do 4,5mm s impresiou na mieche,spôsobuje výraznú stenozu pravého neuroforamenu s kompresoiu korena C6 i.dx. Durálny vak AP Zúžený na 8,5mm.Stenoza aj ľavého neuroforamenu. C6/7- osteochondroza so zmenami Modic II. Dorzálne osteofyty. Bulging disk v kontakte s miechou. Durálny vak AP zúžený na 9,5 mm. Výrazná stenoza neuroforamenov. Dakujem velmi pekne a poprosím poslať odpoved do emailu jana.ruskova@azet.sk

MR

(braňo, 28. 8. 2013 21:14)

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie z vyšetrenia MR crbtica C: C3/4: lavostranna paramedialna herniacia disku v rozsahu 10 mm s komprimaciou miechy a subtotalnou obturaciou laveho recesu, C6/7 cirkularna protruzia disku s tlakom na DV.
Mám bolesti asi šesť rokov.
Vopred ďakujem. Ostávam s pozdravom B.

osteochondroza ,neuropatia nôh

(Jovsajova , 25. 8. 2013 19:49)

Prepáčte ,zabudla som dopísať, že mám silne bolesti nôh celej šlapy obojstranné, trpnutie, a ťahanie palca aj druheho prsta, ,palenie a silné bolesti večer v posteli. Ako si prosím pomôcť.Prípadne kde sa na koho obratit o zdravonte riešenie ku ktorému doktorovi. Dakujem


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »