Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

bolesti chrbtice v hrudnikovej oblasti

(b.ragacova@gmail.com, 4. 1. 2013 11:54)

Dobry den, chcela by som poprosit o zhodnotenie vysetrenia u lekara FBLR, pripadne ci je potrebna navsteva aj u neurologa.
Nalez z vysetrenia:
Napriamena C lordoza a oplostena L kyfoza. Naznacena lahka skoliotocka deviacia Th/l.LRK o nieco vyssie. Horne fix. lopatiek hypertonicke s ref. zmenami. Dynamika C viazne v strednych polohach aj v retroflexii v rotaciach doprava-mobilizacia. Hybnost v RK plna. Manžeta rotatorov oslabena. Lahko pozitivny napinaci manever na m. subscapularis, tinel t.c. negativny. Hypesteza prstov ruk nepritomna, hypotonia tenarov bilateralne jemna motorika prstov ruk primerana. Svalova disbalancia.
zaver: CB syndrom bilat. pr. 1. dx. Suspektny sy canalis carpi bilat

Re: bolesti chrbtice v hrudnikovej oblasti

(Ba3uM, 5. 1. 2013 19:15)

Neviem posúdiť, či je potrebná návšteva neurológa. Nálezy sa netýkajú hrudnej chrbtice.

napriamená bedrová lordóza

(jana, 4. 2. 2013 10:59)

Dobrý deň,mám opakované bolesti krížov,som po infúziách a rôznych injekciách z neurológie,môžte mi poradiť čo by som mohla proti tomu spraviť,ďakujem.

Re: napriamená bedrová lordóza

(Ba3uM, 4. 2. 2013 21:15)

Ťažko sa radí bez vyšetrenia. Skúsil by som ležať na bruchu a postupne sa opierať na lakte po dobu ½ minúty s prestávkou 1 minúty, 5 opakovaní, cvičiť denne ; s čím by Ste si v prvom rade natiahli väzivá, ktoré obmedzujú prirodzenú lordózu drieku. Ďalej ohýbať (aj v ľahu na chrbte) driek, akoby Ste posilňovala brušné svaly; posilniť driekovo-bedrový ohýbač (m.iliopsoas). To by mohlo pre začiatok stačiť.

krčná chrbtica

(Beata, 3. 2. 2013 18:08)

Dobrý deň prajem

Prosím o radu .
Mám 39 rokov som podnikateľka a bola som veselá, aktívna (hyper)
Potrebujem byť znovu fit.
Mám viaceré diagnózy ale hlavne je to krčná chrbtica.
V krátkosti: Mám
Koxartrozu sin II a destra I
Moja mamka má Reumatoidnú Artridídu III. štádia autoimúnneho charakteru, pľúcnu fibrózu a kopec iných ochorení
Berie Prednison aj Warfarín má aj opakovanú trombózu III št.
To píšem preto aby sme tu spomenuli aj možné dedičné ťažkosti.
Moje ďalšie diagnózy, ktoré ma teraz trápia najviac:
M530 cervikokraniálny syndróm
C4/5 Hernia disku Paramedialne s fizúriou zadnej časti
Mám Hemangión C7 TH 2
C5/6 velkú asymetrickú protrúziu mediálne až paramediálne s tlakom na durálny Vak.
Denne aj v noci mi trpnu mi prsty na rukách, často: tŕpne mi ľavá strana tváre . Pri Migréne ma bolí ľavé oko vlastne celé z dnu celá guľa a ľavé ucho a aj na vyšetrení CT mozgu je vidieť dosť silné tlaky, nemám momentálne ten popis CT mozgu pri sebe, viem to opísať nabudúce.
Terapie na krčnú chrbticu mäkké techniky mi vlastne uškodili, bolo mi horšie,
infúzie Mesocain , novalgin, s ešte niečim mi pomohli tak na 2 dni aj to len mierne.
Brala som potom aj Paratramal a na noc Myolastan ale to iba jeden týždeň .
Teraz beriem Aescin 3x denne a 1 x denne Flamexin, natieram si lave prece aj chrbát aj Voltarenom duo. Mám stále bolesti. Bolia ma tie stavce resp. to čo tam môže bolieť a hlavne aj ten prechodný medzi C a chrbticou šťipľavo ma bolí celé plece ľavé a tupou bolesťou vkuse ma bolí celá krčná chrbtica. Počujem a cítim praskanie v stavcoch keď trochu hlavu pootočím aj keď hlavu trochu ohnem a už mi aj praská v prechodnom stavci medzi lopatkami. Aha e este beriem občas keď mám Migrénu aj ( teda mám to 2 x do mesiaca cca. ) Sumatripan , zaberie mi iba dvojdávka.
Mám ísť aj na neurochirugiu 1. x na pohovor. Prosím poraďte mi rozmýšlam ako sa len dá, čo by mi pomohlo možno Ozónotarapia? dá sa to pri tých mojich diagnózach? nerada by som sa dala operovať . Poraďte mi čo mám robiť aj teraz mám bolesti dala som si Schatzov golier ale už nevládzem ani písať.
Musím sa neako pozbierať mám kopec povinností. Chcem byť fit. Prosím o radu
Inak stravujem sa zdravo, mám aj ortopedický madrac aj vankúš .

Vopred Vám nesmierne ďakujem a prajem veľa pracovných i osobných Úspechov
Prosím odpoveď na adresu: cavi-blasercafe@kidrv.sk

Výsledok z magnetickej rezonancie

(Katarína Miklovičová, 3. 2. 2013 15:04)

Dobrý deň,
Mám na Vás otázku ohľadne výsledkov z MR. Na správe z MR je uvedené "Spondylolistéza L5 II. st. pri bilat. spondylolýze a závažnej biforminálnej stenózy". Viete mi prosím Vás polopatisticky vysvetliť o čo ide? A či je možné pri tejto diagóze cvičiť aj záťažové cvičenia.
Chcem Vás ešte poprosiť o Vašu odpoveď na uvedenú mailovú adresu:
veronika.simova1@gmail.com

Ďakujem
S pozdravom
Miklovičová.

MR vysledok...

(Florentína, 1. 2. 2013 21:38)

Dobrý večer pan doktor,poprosim o zhodnotenie,vysvetlenie laicky co znamena vysledok mojho MR vys.a aky postup pri takomto vysledku by ste vy volili,,,Ďakujem ....plocha dorzalna protruzia disku L4/5 s naznakom.kaudalnou propagaiou s anularnou fisurou medialne........medialna kaudalne propagovana extruzia disku L5/S1s anularnou fisurou....diskretny modicI/II s prevahou modic II prilahlych krycich platniciek L5/S1 vpravo lateralne.....možem poprosit odpoved na mail:hanasaki@centrum.sk...dakujem pekne

Reaktívna artritída

(Aja, 1. 2. 2013 20:37)

Dobrý deň ,potrebovala by som poradiť aká liečba je účinná na reaktívnu artritídu palca ruky? Tiež čomu by som sa mala vyhýbať ,alebo či napomôže aj úprava stravy čo v nej podporiť čo naopak obmedziť.
K lekárke som šla s tým že už 3týždne som mala a mám opuchnutý ,bolestivý ,tuhý prst (MCP kĺb) ktorý bol bez úrazu taktiež som mala zvýšenú teplotu ktorá sa stále držala na 37,4°C, stále som sa cítila unavená bez ohľadu na to ako dlho som spala, malátna, nechutilo mi jesť tiež som za týždeň schudla 5kg . Doktorka mi vzala krv a poslala ma na RTG s palcom. Krvne výsledky dopadli tak že som mala zvýšenú FW 15/51 taktiež hraničné hodnoty Le (3,9), vitD3 ,CRP (2,42),a IgG(12,10)/ IgM(1,87)/ IgE(267,00) boli ok, serologické vyšetrenia nesvedčia pre akútnu infekciu.
Výsledok RTG – Bez zreteľných patologických zmien. Kĺbne štrbiny drobných zhybov primeranej šírky, kĺbne plochy ostrých kontúr, bez známok uzurácie. Kostná štruktúra primeraná.
Záver: nález v norme . Diagnóza: MO28
Doktorka mi napísala do záveru :Únavový sy/ najskôr po prekonaní vírozy v anamnéze ,Reaktívna artritída P palca v.s
Dop. Telesné šetrenie ,vitamíny D a B, pitný režim ,lokálne antireumatikum P palca ,pri pretrvávaní ortopedická konzultácia s RTG P palca .Pri pretrvávaní ťažkostí o 3-4 TT kontrola.
Na vyšetrení som bola približne pred 2 týždňami tieto ťažkosti s prstom stále pretrvávajú. Prst natieram(ibalgin gel) snažím sa ho šetriť ale moc to nejde keďže som praváčka. V škole sme toho viac písali a všimla som si na tom prste akoby sa tvorila modrina nie je moc tmavá ,stále keď ho trošku viac zaťažím tak sa tá modrina ukáže a po 2dňoch prejde. Taktiež mi začal opúchať ukazovák v prvom kĺbe na tej istej ruke a pri ohýnaní prsta mi v ňom akoby niečo pukalo alebo preskakovalo v tom kĺbe v dlani. Mám 18rokov. Za akúkoľvek radu ďakujem a zaslanie odpovede na e-mail: 13jjaa14@azet.sk

Vysvetlenie pojmou z mag.rezonancie

(Branislav, 30. 1. 2013 18:10)

Dobry vecer, chcel by som vysvetlit zaver s rezonancie,sekvester platnickyL5-S1v pravo s kontaktom a tlakom na strukt. S1 v pravo.Hernia discu L5-S1 v pravo az v urovni sp. kanala,centralna ProtruziaL4-5 s vyklenutim platnicky L4-5 a tlakom,stavce L4 a L5 su dolava vyrotovane.Je nutna operacia poradte , mam 36rokov dakujem

Re: Vysvetlenie pojmou z mag.rezonancie

(Ba3uM, 31. 1. 2013 21:58)

Nálezy nie je vhodné podceňovať. Čo je sekvestrácia, pre lepšie pochopenie, pozrite sa na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html.
Útlak miechového kanála je na pravej strane na úrovni platničky posledného (L5) a predposledného (L4) driekového stavca, pričom sú tieto stavce mierne zrotované doľava.
Operácia je posledná možnosť, ale nerieši príčinu. Príčinou je jednostranná záťaž a preťaženie dolnej časti driekovej chrbtice. Tieto faktory je potrebné zminimalizovať...je viac možností, je to vecou voľby, stanovujú sa na základe vyšetrenia, teda sú individuálne odporúčané.
Určite by som si overil funkčnosť kĺbov (SIK) medzi krížovou a bedrovými kosťami. Jeho funkčnosť má významný vplyv na postihnuté platničky.

rtg krčná chrbtica

(andrea, 30. 1. 2013 8:04)

Dobrý deň, mohli by ste mi ako laikovi vysvetliť popis RTG krčnej chrbtice?
osovo bez výraznejšej deviácie, zachovaná krčná lordóza v dist. tretine napriamená, telá stavcov bez výraznejších tvarových a štr. zmien, v dist. tretine zakončené ventr.-dorzálnymi osteofytami, medzistavcové priestory zachované, zníženie medzistavcových pristorov C5-6, C6-7 so sklerotizáciou subchondrálnej kosti a blokovým postavením prilahlých tiel stavcov. Záver: Spondylosis et spondylarthrosis C segmentu I-st., Diskopathia C5-6, C6-7 s blokovým postavením prilahlých tiel st.
Dr. mi predpísala mydocalm na uvoľnenie a mám ísť aj na rehabilitáciu. Môže sa to zlepšiť , pravidelne chodievam aj plávať.
ďakujem za odpoveď

Re: rtg krčná chrbtica

(Ba3uM, 31. 1. 2013 21:55)

Podstatným nálezom je blokové postavenie stavcov dolnej časti chrbtice (C6, C7). Funkčne krčná chrbtica končí na úrovni 4. hrudného stavca. Môžete si pomôcť, ak budete precvičovať krk a ramená tak, aby nebola prítomná bolesť. Mydocalm je centrálny relaxant, pričom Vy máte problém s konkrétnym krčným segmentom. Určite sa to zlepší, ale je to upozornenie, aby Ste sa viac starali o tieto preťažované partie. Odporúčam precvičovať hlboké ohýbače krku, napr. tak, že budete priťahovať bradu do hrudnej jamky.
Určite by Ste nemali plávať prsia s napriamenou hlavou. Ak prsia, tak jedine s narovnanou hlavou s výdychom do vody, tzn. namočenie hlavy. Ideálne je pre Vás plávať znak, prípadne kraul s otáčaním hlavy na obe strany.

MR C chrbtice

(klaudia, 29. 1. 2013 22:10)

Dbrý večer ďakujem vám za odpoved a prosim o laicke vysvetlenie zmobilizovaním susedných štruktúr hlavne prechodu C7/Th1 a následne aplikovaním trakčných terapií vrátane goliera.Na habilitaciu ma neposielaju.Áno tieto problemi som uz mala aj pred dvoma rokmi a teraz sa to vratilo znova .Ďakujem velmi pekne

Re: MR C chrbtice

(Ba3uM, 29. 1. 2013 22:48)

Medzi každým stavcom za normálnych okolností je pohyb (inak by sme sa nemohli otáčať tak, ako sa otáčame, ale výrazne nemotornejšie). Keď na niektorom mieste tento pohyb nie je, hovoríme tomu blokáda. V susedctve blokády sa pohyb zvýrazní, keďže sa pohybujú aj na miesto zablokovaného segmentu. Z takýchto maličkostí vznikajú časom bolestivé stavy...
Zmobilizovanie znamená obnovenie pohyblivosti zablokovaných stavcov. C/Th prechod je posledný krčný a prvý hrudný stavec, poväčšinou ten, čo vyčnieva...trakcie znamená ťah medzi stavcami; golier drží/vystužuje krčnú chrbticu;

MR vysetrenie

(Katarina, 28. 1. 2013 19:56)

Dobry den!

Poprosim Vas o "laicke" vysvetlenie MR vysetrenia kolena.

Fisura medialneho menisku (2-3 st. lezie) .Patelofemoralna a femorotibialna artroza. Fokalny edem kostnej drene med.kondylu femuru so zmenenym prilahlym klbovym povrchom, moze ist o spontannu osteonekrozu koleno (SONK) 3.št. Zmnožená intraartikularna tekutina so zhrubnutou plikou v supraapatelarnom recese. Mierna trochlearna femoralna dysplazia. PACS

Dakujem velmi pekne

Re: MR vysetrenie

(Ba3uM, 29. 1. 2013 21:03)

Máte poškodený/natrhnutý meniskus na vnútornej strane kolena; artrotické poškodenie (opotrebenie) kĺbového spojenia medzi jabĺčkom a hlavicou stehnovej kosti a medzi hlavicou a jamkou kolenného kĺbu; je tam miestny opuch kostnej štruktúry ako aj známky odumretej časti kosti; väzivá na vrchnej časti jabĺčka vykazujú známky zhrubnutia, čo je dôsledok preťaženia;

MR C chrbtice

(klaudia, 26. 1. 2013 18:48)

Dobrý deň.
Prosim Vás o vysvetlenie Mr C chrbtice.Záver: dominujuci je nález v segmentu C5/6-paramedialna až foraminálna herniacia IVD, s kompresiou duralneho vaku a najmä odstup.koreňom C6 aC7 Isin. Stenoza ľaveho neuroforamenu.Porušenie C lordóza osterochondróza C5/6.Mám bolesti už 3týždeň vystrelujuce do lavej ruky.Posielajú ma na operaciu že je to vážne.Prosim Vás o radu či sa to dá nejakým spôsobom napraviť u chyropraktika a či v takomto prípade je potrebná operácia.Ďakujem Vám za odpoveď.

Re: MR C chrbtice

(Ba3uM, 29. 1. 2013 21:02)

Nálezy sú vážne, keďže platnička C5/6 podľa všetkého stratila svoju nosnosť a jej prasknutý bok tlačí a upcháva otvory medzi stavcami, ktorými vychádzajú koreňové nervy z miechy; bolesti ľavej ruky súvisia s utláčaním koreňového nervu, ktorý inervuje ruku; určite to nie je záležitosť, ktorá sa udiala nedávno; je to výsledok dlhodobého preťažovania príslušných stavcov a okolitých väzív; odľahčiť by sa to mohlo napr. zmobilizovaním susedných štruktúr hlavne prechodu C7/Th1 a následne aplikovaním trakčných terapií vrátane goliera; operácia je posledným riešením;

Degenerácia disku

(Mišo, 25. 1. 2013 21:28)

Dobrý deň. Z dôvodu bolesti vonkajšej strany pravej nohy som bol na vyšetrení MR. Bolo mi zistené, že mám výraznejšie generalizované vyklenutie disku L4-5, ktoré prechádza v pravostrannú herniu typu extrúzie, čo komprimuje ventrál. časť dur. vaku a obidva korenie L5 (vpravo 3. -4. st. kompresie, všavo 2.st. kompresie). Degenerácia disku L 3-4 2. st., disku L4-5 3. st. interverteb. spondylartróza. Zaujímalo by ma, či mi môže pomôcť akupunktúra, alebo mám isť čím skôr na ozón. Prípadne čo by bolo najvhodnejšie. Bolesť nohy pretrváva asi mesiac. Bolesti chrbtice nemám, v minulosti mi bola zistená borrelia a dna. Injekcie Movalis /15 mg/1,5 ml/ a tabletky Dorsiflex 200 mg vôbec nezaberajú. Tiež ma zaujíma či pri tejto diagnóze môžem chodiť do fínskej sauny, zľahka cvičiť v posilňovni a používanie UV lampy.

Re: Degenerácia disku

(Ba3uM, 29. 1. 2013 21:01)

Akupunktúra by Vám mohla pomôcť uľaviť bolestiam, taktiež aj ozón. V prípade ozónu je otázne, kde bude aplikovaný, či do platničky alebo do svalov v blízkosti chrbtice. Ten druhý prípad je podobný akupunktúre. Obe tieto terapie ovplyvnia len dôsledok, ale neriešia príčinu. Príčina je v jednostrannej záťaži, pravdepodobne nesprávne držanie tela, dlhodobé sedenie...
Všetko môžete cvičiť, ale nesmie Vás to počas a po záťaži bolieť. V rámci cvičenia zaraďte aj ležanie na bruchu s podopretými lakťami.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »