Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: dlhotrvajúce bolesti v oblasti krizov

(Ba3uM, 2. 5. 2013 21:15)

Hlavná príčina vašich bolestí je vydutý disk L/S, teda posledná drieková platnička s útlakom ľavého koreňového nervu. Aj ostatné nálezy svedčia o preťažovaní drieku. Myslím, že operácia nie je potrebná, najskôr by som sa prikláňal konzervatívnej liečbe formou cielených cvičení na posilnenie a strečing príslušných svalových partií. Čo sa liečby týka, tak je potrebné odľahčiť stlačovanie poškodenej platničky. Dá sa to dosiahnuť tým, že sa budete vyhýbať zvýšenej záťaži driekovej chrbtice (podoprieť driek pri sedení, v predklone nedvíhať ťažké veci...) a naopak posilníte svalový korzet v jej okolí. Píšem Vám obecne, pretože ciest, postupov, metód je veľa, ale cieľ jeden. Medzi takéto postupy patrí napr. Pilates, McKenzie, SM-systém, DNS-Kolář, Feldenkreis...a mnoho iných. Princíp je posilniť ochabnuté svaly zadku, drieku, brucha a strečingovať preťažené svaly. Stálo by za to aktivovať bráničné dýchanie. Odporúčam cvičiť zo začiatku pod odborným dohľadom.

Hernia

(Belko, 13. 4. 2013 9:52)

Dobrý deň! Pred 6 rokmi mi diagnostikovali herniu disku L5-S1.Som po 5 aplikáciách ozónu s miernim účinkom.Mám naďalej problémi pri dlhšom sedení a aj pri dlhšom státí a chôdze.Ustavičné sekanie a akoby pálenie v okolí kostrče.V poslednej dobe pociťujem pri sedení tupú bolesť v oblasti obličiek.Chcel by som sa dozvedieť aká liečba by bola vhodná v ďalšej fáze.Cviky veľmi nemôžem pri každom cviku ma viac bolí.Poradili mi byciklovanie ale na bycikli neviem obsedieť a ak tak pri zosadaní pri prenášaní váhy na nohy sa ledva udržím tak ma začne tlačiť na chrbte. ZA odpoveď ďakujem.

Re: Hernia

(Ba3uM, 16. 4. 2013 21:36)

Najskôr by sa terapia mala zamerať na minimalizáciu akútnych bolestí. Bolesť kostrče a bolesť v oblasti obličiek nesúvisí so spomínanou herniou. Môže to byť aj podráždenie nervov po aplikácii O3 zmesi. Z môjho repertoáru používaných terapií by som vyskúšal Bowenovu techniku na bolesti kostrče a bolesť v oblasti obličiek. Hernia ako taká je prejavom preťaženia driekovej chrbtice. S tým súvisí ochabnuté driekové, zadkové, brušné svalstvo. Terapiu by som zameral na posilnenie týchto svalov a strečing hlbokých ohýbačov bedier. Vyšetril funkčnosť krížovo-bedrového kĺbu. Zároveň aktivoval bráničné dýchanie.

Momentálne pripravujem koncept pre autoterapiu pacientom, ktorí sú ochotní cvičiť doma podľa inštrukcií obdŕžaných emailom. Tieto by sa postupne menili, na základe pokrokov. Napriek tomu by to chcelo jednu návštevu u mňa, kde by som Vás vyšetril a zistil najväčšie dysbalancie. Je to vhodné najmä pre tých, ktorí sú rozhodnutí na sebe zapracovať, a bývajú ďaleko na častejšie dochádzanie do Levíc.

Re: Re: Hernia

(Belko, 28. 4. 2013 10:59)

Ďakujem za odpoveď.Ako by sa dalo Zúčastniť tej terapie ktorú pripravujete a kedy by sa mala asi začať?Jednalo by sa o individuálne cvičenie v domácom prostredí,podla udaných cvikov?

Ak som sa dobre informoval tak by sa Vás dalo nájsť v Leviciach na Saratovskej 67. Neviem ale v aké dni a v akom čase máte ordinačné hodiny a aké máte ceny?

Re: Re: Re: Hernia

(Ba3uM, 2. 5. 2013 21:14)

Nový koncept by mohol začať od jesene. Určite bude potrebná 1. návšteva, kvôli vyšetreniu a inštruktáži ku cvičeniam. Adresa je na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/kontakt.html a cenník na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/cennik.html

Prosím o vysvetlenie RTG vyšetrenia:

(Pavol, 25. 4. 2013 22:45)

Prosím o vysvetlenie RTG vyšetrenia:
incip. Gonarthrosis I. dx. prihrocen emin i.k.

Re: Prosím o vysvetlenie RTG vyšetrenia:

(Ba3uM, 26. 4. 2013 22:57)

Počiatočná artróza pravého kolena.

Chrbtica

(Denisa, 23. 4. 2013 18:22)

Prosím môžte mi objasniť nasledujúci nález - Intervertebrálne disky v posledných dvoch priestoroch majú znížený signál v T2 VO v zmysle degeretatívnych, dehydratačných zmien. V p.L4/L5 je prítomné koncentrické vyklenovanie disku, dorzálne v rozsahu cca 3mm s kompresiou duálneho vaku.V p.L5/S1 prítomné fokálne vyklenovanie zadného okraja disku mediálne v rozsahu cca 4mm s miernou kaudálneou migráciou ...Vyklenujúci disk je v tesnom kontakte s duálnym vakom....
Prosím aj o Váš názor na možnosti liečby ...

Re: Chrbtica

(Ba3uM, 25. 4. 2013 21:52)

Vaša diagnóza je detailne popísaná na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html. U Vás ide o mierne vyklenutie disku/platničky, ktorá sa dotýka obalu miechy. Ide o poslednú (4mm) a predposlednú (3mm) driekovú platničku.

Odporúčam na domácu autoterapiu cviky McKenzieho v ľahu na bruchu. Ne webe môže nájsť mnoho. Napr. http://youtu.be/wBOp-ugJbTQ alebo http://youtu.be/sDenSUIGuek Pravidlom pre cvičenie je, aby Ste pritom nepociťovala bolesť.

MR.vyšetrenie LS chrbtice

(Kerstin, 19. 4. 2013 23:34)

V priestoreL5/S1 je disk znížený so zníženou signálovou intenzitou v T2v-chondróza,priľahlé časti ku krycím platničkám majú zmenenú signálovú intenzitu zodpovedajúcu degenerat.zmenám typu MOdic I-II: disk v tomto priestore difúzne presahuje cez okraj stavcového tela s akcentáciou paramediálne vľavo, dochádza k tlaku na durálny vak, korene L5 bilat, a odstup koreňa S1 vľavo. V ostatných interventebr.priestoroch disky nepresahujú cez okraj stavc.tiel. Konus meduralis vo výške L1.Vertebrálny stavec nestestenotický.Lig.flava nezhrubnuté.Záver: Chondróza diskuL5/S1 s jeho dyfúznym bulgingom a paramediálnou protrúziou vľavo s tlakom na durálny vak a korene L5 bilat.a S1 l.sin. MOdic I-II. Mám bolesti, zhoršenie hlavne v noci, bolesti vľavo, aj do ľ.kĺbu,do kostrče,do nohy, kŕče v nej, tŕpnutie chodidla. Čo presne to znamená? Aké mám vyhliadky? Čo môžem urobiť? Absolvovala som veľa krát elektroliečby, Voltaren injekcie,obstreky, teraz MD injekcie-obstreky,chodenie sťažené chron.zápalom úponov na priehlavkoch oboch nôh, cičenie problémové, ,zhoršuje bolesť, skúšam len uvoľňovacie cviky, suché teplo. Infúzie neznášam(vysoký tlak), problémy so žalúdkom_erózie+chron.zápal - tenkého čreva- nemôžem preto žalúdok zaťaž.lieky.

Re: MR.vyšetrenie LS chrbtice

(Ba3uM, 22. 4. 2013 22:26)

Podľa toho, že bolesti sa zhoršujú hlavne v noci znamená, že je tam aj stenóza otvorov koreňových nervov. Teplo Vám robí dobre?
Vyhliadky: Pokiaľ sa Vám nepodarí spevniť driek posilnením svalov, potom preťažovanie spomínaných segmentov pretrvá a tým aj bolesti. Zmeniť zaťaženie postihnutých segmentov najpravdepodobnejšie môže dosiahnuť len denným cvičením pod odborným dohľadom.

Re: Re: MR.vyšetrenie LS chrbtice

(Kerstin, 23. 4. 2013 20:58)

áno, teplo mi robí dobre. Spávam na elektrickej poduške na boku. (Na chrbte sa mi nedá spať. )Chodila som dlhodobo na rehabilitáciu. Povolené cviky robím denne doma. Často sa mi to ale po cvičení zhorší, hoci cvičím len povolené cviky. Samozrejme budem pokračovať v cvičení. Stenóza znamená zúženie? Čím vzniká?Pomôže mi cvičenie i na stenózu koreň otvorov alebo je to už nezvratné? Ďakujem za odpoveď.

Re: Re: Re: MR.vyšetrenie LS chrbtice

(Ba3uM, 25. 4. 2013 21:48)

Odporúčam skúsiť si cviky McKenzieho východzia poloha ľah na bruchu. Napr. http://youtu.be/wBOp-ugJbTQ alebo http://youtu.be/sDenSUIGuek

O stenóze sa môžete viac dozvedieť na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html

Cvičenia Vám môžu pomôcť.

uraz v praci

(ZUZANA, 12. 4. 2013 21:30)

Po uraze mi zistili na MR vyš. plošne vyklenutie disku s foraminalnou extruziou disku L4/5 AP do 5,5mm s kompresiou korena L4 1. sin. Spina bifida L5, a kaudalnejsie uloženie conus medullaris. Po 6 tyznoch sa mi stav bez operacie zhorsil a je možne , že mi trpne hlavy pri vyprazdnovani, chodzi a mam silne bolesti v oblasti nohy a chdidla a aj trpnutie nohy. aky je dalsi postup liecby v mojom stave a na koho sa mozem obratit. dakujem

Re: uraz v praci

(Ba3uM, 12. 4. 2013 23:03)

Ide o výduť predposlednej driekovej platničky vľavo s útlakom koreňového nervu. Viac si pozrite o foraminálnej stenóze na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html - Obr. 10 (preto je zhoršenie pri chôdzi).
Myslím si, že výduť nie je veľká a mohla by pomôcť aj konzervatívna liečba tzn. liečebná telesná výchova pod odborným dohľadom. Je to vec rehabilitácie pri aktívnej účasti pacienta. V prvom kroku sa obráťte na najbližšie FRO (oddelenie fyzioterapie a rehabilitácie) pri NsP. Ak to nepomôže, potom si nájdite fyzioterapeuta s dobrou povesťou vo vašom okolí, ktorý poskytuje tieto služby.

C-Th-chrbtice

(Dušana, 18. 4. 2013 18:39)

C lordova vyznačena osteochonroza C5-6,s blokovym postavenim lahko zvýšena pohyblivosť v segmente C3-4.Vlavo naznačené krčné rebro.Thy kyfoza vyznačená,ľahká esovitá skoloziá Tn-chrbtice, s rotáciami stavcov.Pedikle pravidelné,medzistavcové štrbiny široké.Záver:6.sk.Prosím môžte mi vysvetliť čo to známená? vopred Vám dakujem za odpoved.

Re: C-Th-chrbtice

(Ba3uM, 21. 4. 2013 23:35)

Koniec krčnej chrbtice je blokovaný, jej stred je prehnutý (lordóza) so zvýšenou pohyblivosťou (do budúcna pravdepodobnosť vzniky výrastkov). Hrudná chrbtica je vyklenutá (kyfóza) a ľahko esovito vybočená (skolióza), stavce zrotované. Odporúčam v prvom rade zmobilizovať C/Th prechod a strečingovať hlboké flexory krčnej chrbtice (ohýbaním hlavy dopredu).

CT

(Lenka, 18. 4. 2013 8:09)

Prosím o vysvetlenie CT vyšetrenia: Drobná cystoidná ložisková lézia v oblasti rozhrania hlavice a krčka ľavého femuru, so sklerotickým lemom. Vedľajší nález: vpravo, v lopate bedrovej kosti,laterálne od SI skĺbenia diferencovateľná hyperdenzná ložisková lézia veľkosti 1 cm, denzitných hodnôt kostí, v.s ostrovček kompakty. Za odpoveď ďakujem.

Re: CT

(Ba3uM, 21. 4. 2013 23:33)

Drobná tekutá uzlina s tuhým lemom v oblasti hlavice a krčka ľavej stehnovej kosti (v blízkosti bedrového kĺbu). Na pravej lopate bedrovej kosti v blízkosti krížovo-bedrového skĺbenia je zistená tuhá uzlina veľkosti 1cm.

MRI chrbtice

(Stanka, 11. 4. 2013 12:44)

A ešte k môjmu dotazu , chcela by som vedieť či má význam pri mojej diagnoze zakúpiť ortopedický matrac ? Ďakujem


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »