Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Lordóza

(Ba3uM, 18. 1. 2013 22:21)

Bez patologických zmien znamená, že je všetko v medziach normy t.j. ok.
Vyhladená lordóza je vecou uhlu pohľadu. Rtg. snímok hovorí, že nosnosť chrbtice je primeraná, keďže nevidieť žiadne známky preťaženia.
Napriek tomu by Ste sa mohol o krk viac starať aspoň tak, že keď cítite pocit stuhnutosti, tak si ju rozcvičíte pohybmi do krajných polôh.

Bolesť chrbtice

(Anka , 18. 1. 2013 9:46)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie. Mám bolesti chrbtice, teda pri ľavej lopatke, občas mi to ide do ľavej ruky, a vpredu do hrude. Momentálne to mám s pocitom ťažkej ruky, hlavne pri dvíhaní a bolesti v krížoch /hlavne na ľavej strane./ 3.10.2012 som absolvovala MR C chrbtice CC-Th4 so záverom: protrusio disci intervertebralic C5/6 a C6/7,prec.lsin.,chondrosis disci intervertebralic C5/6a C6/7. Absolvovala som aj neurologické vyšetrenie, kde mi zistili Tetanický syndróm.
Vopred veľmi pekne ďakujem a prajem všetko dobré.

Re: Bolesť chrbtice

(Ba3uM, 18. 1. 2013 22:14)

Sprievodným javov tenánie je citlivý/precitlivelý nervový systém vrátane prenosu bolesti. Mohli by Ste si vylepšiť hladinu vápnika zvýšeným príjmom vápnika a magnézia po dobu aspoň 2-3 mesiacov.
Ale, podľa nálezov z MR by som tipol na útlak nervu inervujúceho ľavú ruku, príčina bude v dolnej časti krčnej chrbtice, plus skrátené/spazmatické svaly medzi lopatkou a hrudnou chrbticou. Odporúčam zmobilizovať pohybový segment medzi posledným krčným a prvým hrudným stavcom (C/Th prechod).

Radikulopatia S1

(Zuzana B., 18. 1. 2013 21:03)

Dobrý deň, pred týždňom mi lekára diagnostikoval radikulopatiu S1, dostala som 10 infúzií, Novalgin+Mydocalm+Ketonal a lieky Katadolon 3x1. Bolesť mi vôbec neustupuje, najskôr mi to vyžarovalo len do pravej nohy, ale teraz už to intenzívne cítim aj v podbrušku. Aká bude nasledovať teraz terapia ak bolesť pretrváva? Odpoveď prosím zaslať na e-mail: zuzana.balizova@gmail.com. Ďakujem.

Porucha cervikálnej medzistavcovej platničky v krku

(Jaroslav Siman, 14. 1. 2013 16:55)

Dobrý deň. Veľmy by ste my pomohli ak by ste my bližšie vyjasnili diagnozu : Porucha cervikálnej medzistavcovej platničky v krku. Toto zranenie sa my stalo prednedávnom pri každodenej rutine a to umývaní hlavy . Mám antalgické držanie hlavy , náklon hlavy a blokové postavenie C 3-4-5 pričom my predpísali tabletky proti bolesti a Schantov golier. Mám dosť silné bolesti krku , chrpta, pliec, zubov a hlavy a chcem sa opíta či to súvisi z touto diagnozov a ako postupovať pri rehabilitácii. Pomáhajú pomalé cvičenia s krkom alebo teplé balzámy? A posledná otázka : Aký dlhý je čas kím budem schopný hýbať krkom a môže to mať nejaké trvalé následky? Ďakujem Vám za každú cenu informáciu.

Re: Porucha cervikálnej medzistavcovej platničky v krku

(Ba3uM, 14. 1. 2013 22:47)

Myslím,že spomínané bolesti môžu súvisieť s Vašou diagnózou. V prvej fáze rehabilitácie Vám určte budú prospešné predpísané farmaká aj golier, ktorý vytvorí miernu trakciu medzi stavcami, čím prispeje k zmierneniu bolestí. Každý pohyb pomôže, ale nesmiete pritom pociťovať bolesť. Ak by Ste chcel aplikovať teplý balzam, tak vypolohujte krk do fyziologickej lordózy, napríklad zrolovaným uterákom podloženým pod krk a zároveň podloženou hlavou.

cDTX

(monika, 14. 1. 2013 11:44)

Dobry den.Prosim Vas o vysvetlenie nalezu.CDTX 11/ 2011 T score total na chrbtici -1,4;L3 -2,5;T score neck femur -0,7 .CDTX 11/2012 T score total na L chrbtici -1,6 ;L3 -2,6 ; T score neck femur -0,5. Sacroileitis bilat.pr.1.dx.v.s.reaktiva enteropaticka,seronegativna spondylartritida .Vopred dakujem za vysvetlenie.

Re: cDTX

(Ba3uM, 14. 1. 2013 22:32)

Krčok bedrového kĺbu je v norme; drieková chrbtica vykazuje známky osteopénie (znížená hladina vápnika); najredší na driekovej chrbtici je tretí stavec, ktorý vykazuje začiatok osteoporózy; kĺby medzi krížovou a bedrovými kosťami sú degeneratívne opotrebené.

rameno

(Ivan, 13. 1. 2013 12:26)

Pekný deň! Prosím o radu. Diagnóza v ramene SLAP lézia III. Už dlhšie bolesti v ramene. Ako možno pomôcť? Ďakujem

Re: rameno

(Ba3uM, 13. 1. 2013 22:21)

Predpokladám, že viete o akú diagnózu ide ako aj to, že je správna. Odborníci tvrdia, že ak by sa mala dosiahnuť pôvodná funkčnosť v rameni, tak to bez operácie nepôjde.

Platnička

(Eva, 11. 1. 2013 14:26)

Dobrý deň , bola som na CT vyšetrení spodnej časti chrbta pretože ma stále a každé ráno hrozne bolelo v pravej časti chrbta.Výsledok bo nasledovný:
V intervertebr. priestore L 3/4 iba nepatrná protrúzia disku , dorzálne s miernym tlakom na dur. vak. Chrbticový kanál primeraný.
V Intervertebr. priestore L4/5 protrúzia disku , dorzálne zasahuje do chrbticového kanála v rozsahu asi 3mm , s tlakom na dur. vak , v kontakte s odstupmi koreň. pošiev. Chrbticový kanál je primeranej šírky.
V intervertebr. priestore L5/S1 protrúzia až hermia disku , zasahujúca do chrtic. kanála v rozsahu asi 4 mm , s tlakom na dur vak a odstupy koreň. pošiev.
Prosím Vás vysvetlite mi čo to vlastne pre mňa znamená , či je to nejak vážne alebo je to súce na operáciu . poprípade mi prosím napíšte aká liečba by bola pre mňa najlepšia. Doktor mi odporučil ozónovú liečbu. Bola by dostačujúca? a na ako dlho by ma zbavila bolestí?
Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď

Re: Platnička

(Ba3uM, 12. 1. 2013 23:02)

Hernie nie sú veľké a nemusia jednoznačne byť príčinou bolestí. Najhoršie pomery sú na platničke medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou. Mohla by Vám pomôcť aj trakčná terapia, čím by sa natiahli väzivá medzi stavcami a platnička by sa hydratovala, čo je dobré pre jej regeneráciu.
Ozón je najúčinnejší, ak je aplikovaný do platničky pod MRI kontrolou. Spôsobuje zvraštenie hernie, čím sa zmenší jeho objem a zároveň aj tlak na miechový obal. Zároveň je potrebné zistiť príčiny preťaženia driekovej chrbtice a tie zredukovať. Inak sa problémy môžu navrátiť.

CBSy

(Edita, 11. 1. 2013 10:08)

Dobrý deň,mám bolesti ľavej ruky, trpnutie prstov čo môžem urobiť pre zmiernenie bolesti s takýmto nálezom.
Generalizované vylenutie disku C4-5, ktoré prechádza do ľavostr. hernie typu protruzie a spôsobuje komprimáciu priľahlej ventr. časti miechy a ventr. koreňov nervov C5 (vpravo 2. st. kompresie, vľavo 3 st. kom.), pravostranná hernia disku C5-6, ľavostranná hernia disku C6-7 typu extrúzie, čo spôsobuje komprimáciu ventrál. časti vaku a ventrál. koreňa ľaveho koreňa nervu C7 3st. kompresie, intervertebrálna osteochondroza C4-5, C5-6, intervertebrálna spondylartroza, sekundárna ľavostr. foraminálna stenoza v úrovni C3-4, C4-5 a C6-7. Kontúra disku C3-4 je asymetrický vyklenutá čo spôsobuje komprimáciu ventrál. povrchu miechy a ventrál. časti miechy a ventrál. koreňa praveho nervu C7 PACS

Re: CBSy

(Ba3uM, 12. 1. 2013 22:36)

Dolná časť krčnej chrbtice je chronicky preťažovaná a na náleze je uvedených množstvo degeneratívnych zmien. Platničky sú stlačené a preto sú stlačené aj koreňové nervy vychádzjúce z miechového kanála. Je zbytočne rozpisovať všetky nálezy. Príčinou tŕpnutia ľavej ruky je stračený koreňový nerv na poslednom krčom stavci.
Pomôcť by vám mohla trakcia dolnej časti krčnej chrbtice tak, a sa znížil tlak na spomínané nervy. Buď vyhladáte terapeuta, ktorý to bude vedieť ošetriť alebo si čiastočne môžete pomôcť aj sama napr. ak si ľahnete na brucho a hlavu necháte visieť dolu ; tým môžete odľahčiť útlak nervov.

rtg C-chrbtice

(klaudia, 7. 1. 2013 18:26)

Prosim vas o vysvetlenie rtg.:mierny uklon hit.useku do prava,napriameny usek C3-6,spondylosis def.C5,6 incip.,dorzal.osteofyt dol.hrany tela stavca C5,zahrotene proc.uncinati C5,6 bilat.Vopred dakujem.

Re: rtg C-chrbtice

(Ba3uM, 12. 1. 2013 21:03)

Spodná časť krčnej chrbtice je mierne napriamená, t.j. stratila svoje fyziologické lordotické držanie, a tým aj svoju pôvodnú nosnosť. Následne sú na tomto úseku známky spondylózy s čím sú spojené stvrdnuté (fybrotizácia) vonkajších vlákien platničky ako aj výrastky na stavcoch, ktoré obmedzujú pohybu medzi stavcami. Obyčajne je to dôsledok lokálnej hypermobility, ktorá vzniká, ak v susedstve tejto oblasti je blokáda; obyčajne na prechode C7/Th1 alebo C0/1.

Reumatoidná artritída

(Veronika, 9. 1. 2013 18:22)

Veľká bolesť v obidvoch rukách už aj pri tom najmenšom pohybe. Čo môžem sama doma urobiť pre zmiernenie bolestí?

Re: Reumatoidná artritída

(Ba3uM, 10. 1. 2013 21:24)

Skúste močiť ruky v roztoku Rochovej soli do 10 minút a potom natrieť kostihojovou masťou. Keď prejde akútna zápalová/bolestivá fáza RA, vtedy mäkkými technikami poposúvať fascie okolo kĺbov, čím sa obnoví ich pohyblivosť.

Blokáda L5-S1

(Martin, 10. 1. 2013 14:32)

Dobrý deň prajem, chcel by som sa opýtať, možno odblokovať funkčnú blokádu L5-S1 aj cvikmi (ak áno, poradili by ste mi, prosím).

Re: Blokáda L5-S1

(Ba3uM, 10. 1. 2013 21:16)

Áno, cvičenie môže byť účinné pri blokádach. Ide o to, aby bolo cielené. Po väčšinou cviky nie sú vyslovene cielené napr. len na L5/S1, ale na oblasť L chrbtice. Ak dvaja cvičia ten istý cvik, tak každý z nich to robí po svojom. Chce to od Vás trpezlivosť a vytrvalosť pri cvičení. Alebo navštíviť terapeuta, s ktorým by Ste cviky spolu vykonávali a on by dohliadol na to, aby Ste cvičil správne. Na webe je množstvo videí. Z nich si niektoré vyskúšajte a zistíte, ktoré cviky sú pre Vás účinné. Pozrite si napr. http://youtu.be/1X00STJt1jI


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »