Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Re: problém s driekovou chrbticou

(VS, 15. 7. 2013 8:57)

Dobry den, bolesti su, hlavne do lytka a clenka, ale zatial su zvladatelne, utlmujem ich Voltarenom. A mozem sa este spytat, co by ste doporucili na takuto diagnozu, ako je mozne to liecit? Dakujem velmi pekne za skoru odpoved.

Re: Re: Re: problém s driekovou chrbticou

(Ba3uM, 16. 7. 2013 17:09)

Odpoveď nie je jednoduchá. Nájdite si dobrého terapeuta.

Moja terapia je na stránke: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html z ktorej vyberám:

Pri bolestiach drieku (LBP-Low Back Pain) ľudovo nazývaných aj lumbago alebo ischias a diskopatiách úspechom praktizujeme viackrokovú neinvazívnu lokálnu terapiu, ktorej cieľom je:

· Uvoľniť stuhnuté svaly v bolestivej oblasti

· Znížiť napätosť podkožných fascií a väzív

· Zvýšiť rozsah pohyblivosti postihnutých stavcov a platničiek

· Znížiť tlak na mieste bolesti

· Hydratovať (zavodniť) a prekrviť tkanivá v bolestivej oblasti

· Znížiť prípadný opuch a zápal

Na dosiahnutie týchto cieľov sa využívajú prostriedky fyzioterapie, akými sú manuálna terapia, svetlo, teplo/chlad, magnet, laser, elektroterapia, ale aj kyslík a ozón. Dôležitá je postupnosť uvedených aplikácií, ktorá sa stanovuje individuálne podľa príznakov pacienta.

Odporúča sa priniesť so sebou nález z prípadného CT, MRI vyšetrenia, ktoré poslúži na presnú lokalizáciu terapie.

Terapia trvá do 60 minút.
Minimálny počet opakovaní je 3, v intervale 1x týždenne. Následne podľa progresu sa určí ďalší postup. Pri tejto terapii je dôležitý faktor času teda, aby sa zmeny uskutočnili v čase a organizmus mal čas sa zmenám prispôsobiť.

Pacient je zároveň poučený, ktorým veciam sa má vyhýbať a ako si pomôcť sám. Dostane cviky na odstránenie svalovej nerovnováhy, ktoré praktizuje doma ako aj odporučenie na vhodné výživové doplnky na obnovu poškodenia.

V rámci domáceho cvičenie by som praktizoval napr. cviky podľa McKenzieho.

protrúzia disku

(Jana, 14. 7. 2013 20:49)

Dobrý deň,
mám polročné problémy s chrbátom aj panvou, každý pohyb mi spôsobuje bolesť, bol som na vyšetrení na CT, v správe z CT mám uvedené nasledovné, opíšem záver:
L5/S1 paramedioforaminálna ľavostranná protrúzia disku, s naliehaním na durálny vak, v kontakte s miešnymi koreňmi L5 a S1 l. sin.

nakoľko mi nikto nepovedal čo to vôbec znamená zaujímam sa aspoň o nejaký základný popis môjho problému.

Ďakujem

Re: protrúzia disku

(Ba3uM, 16. 7. 2013 17:06)

Ide o výduť posledného driekového disku, smerom do stredu miechového kanála a mierne doľava. Zároveň utláča koreňový nerv na ľavej strane. Viac si pozrite o týchto problémoch na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html

chrbat

(Mariana, 13. 7. 2013 21:00)

Dobrý večer. Už niekoľko týždňov ma pobolieva chrbát na pravej strane a bolesť vyráža do pravej strani a žaludka. Mam obavy co to je a praktický doktor ma odmieta poslať na vyšetrenie .

Re: chrbat

(Ba3uM, 13. 7. 2013 21:53)

Pozrite si stránku https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/dosledky-posunuteho-stavca.html kde vidieť inerváciu jednotlivých orgánov z miechy. Ak je to z chrbta medzi 5-tym až 8-mym hrudným stavcom potom môže byť príčinou chrbtica. Ak nie, potom sa pýtajte k internistovi.

Krčná chrbtica

(Daniel, 12. 7. 2013 19:31)

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie a zaslanie na mail: rajdan@post.sk. Ďakujem
Intervertebrálny priestor C3-4, C5-6 zúžený. V úrovni C5-6 pod sused. krycími plôškami v dorz.časti je SI v T1 VO znížená, v T2 VO zvýšená. Difúzne prítomné okrajové osteofyty. Kontúra disku C5-6 je mediálne vyklenutá, čo spôsobuje komprimáciu ventrál. časti dur. vaku. Neuroforameny sú voľné. V oblasti interverteb. kĺbov degener. zmeny.
Záver:
Mediálne vyklenutie (bulding) disku C5-6. Bez MR známok myelopatie. Intervertebrálna osteochondróza C3-4, C5-6. Známky degener. seg. C5-6 typu MODIC I. deformačná spondylóza. Intervertebrálna spondylartróza.

Psoas

(Adrián, 9. 7. 2013 20:35)

Dobrý deň, chcel by som Vas poprosit o radu, mam problemy so svalom psoas, riesil som to kinesiotejpingom, venujem sa futbalu a volno si nemozem dovolit, trva to velmi dlho uz od zimy, letna prestavka, cca 2 tyzdne, prestalo ma to boliet prvy trening zase sa to ozvalo, bolest vyzaruje od lopatky ,, cez brucho az na trieslo alebo slabiny...neviete mi poradit ako sa s tym mam vysporiadat..dakujem

Re: Psoas

(Ba3uM, 9. 7. 2013 22:33)

Psoas major je silný sval, ktorý je ohýbačom bedra. Asi viete, že začína na poslednom hrudnom stavci a všetkých päť driekových stavcoch a je upnutý na malom hrbole stehnovej kosti. Máte problém na dominantnej nohe? Ak to ide spod lopatky, tak tam to bude len fascia hrudníka. Skúsil by som strečingovať m.pectineus – jeden z adduktorov. Zároveň by bolo vhodné ošetriť aj puzdro bedrového kĺbu. Strečing aplikovať na obe strany nie len na problematickej. Strečingovať zásadne tak, aby nebola citeľná bolesť a len po rozohriatí resp. po prekrvení svalov. Starať sa o problematické miesto systematicky nie len vtedy, keď bolí.

Re: Re: Psoas

(Adrián, 12. 7. 2013 16:26)

Vedeli by ste mi povedat ake konkretne cviky mam robit ? myslim strečing,,dakujem

Re: Re: Re: Psoas

(Ba3uM, 12. 7. 2013 18:34)

Vaša otázka na konkrétne cviky je nad rámec tohto diskúsneho fóra. Tieto veci riešime počas osobnej návštevy záujemcu u mňa. Napriek tomu by ste mohol skúsiť si zacvičiť napr. Pozdrav Slnku z jógy alebo si pozrieť na webe cviky napr. http://youtu.be/LPWfls_WLEI

RTGpluc a srdca

(iveta, 11. 7. 2013 17:42)

Dobry den chcem sa spytat na RTG srdca:Srdce priecne ulozene,primerane konfigurovane a velke s CTI 11,5/27 niekedy mavam busenie srdca a tazsie sa mi dycha ked lezim na lavej strane a prechadza to az do bolesti.EKG 90/min,ST,PZ V4,PQ 0,16, QRS 0,08 mam sa pytat na vysetrenie? Dakujem za odpoved

Re: RTGpluc a srdca

(Ba3uM, 12. 7. 2013 18:19)

Pohybový systém je mojim oborom, žiaľ srdce a pľúca do toho nepatria.

krčna chrbtica

(martin, 11. 7. 2013 14:47)

Dobrý den,mám C6-C7 difúzna posteriorna protruzia disku s lemom spondylozy do 3mm,posterolaterálne vľavo až do 4mm.Bilt fazetova artroza.Centrálna sekundárna spinálna stenoza na 10mm,stenoza ľavostranného laterárneho recesu,bilat foraminálna sténoza výraznejšie vľavo.Už 4 mesiace nemám trpnutie prstov ani bolesti ,ale pri jazde na bicykli mi sem tam 2 prsty na ruke začnú trpnuť a pri behaní cítim tlak do ramena na ľavej strane a cítim tam pnutie a to pnutie je aj okolo lopatky na ľavej strane .blíži sa mi termín operácie o niekoľko dní s tým ,že by mi mali vybrať platničku a nahradiť ju .Je dobré podstúpiť takto drastický zákrok ?a keby som ho nepodstúpil mohlo by sa mi to zhoršiť do budúcnosti ?

Re: krčna chrbtica

(Ba3uM, 12. 7. 2013 18:18)

Fakticky, nálezy hovoria o protrúzii disku do 3mm a 4mm vľavo. Medzistavcove kĺby na oboch stranách sú opotrebené. Stenóza je hraničná, hovorí sa o nej ak je menšia ako 11mm. Viac na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html
Pri jazde na bicykli je hlava čiastočne v záklone čím stláčate poškodené miesto, ak chcete bicyklovať musíte dbať na minimálny záklon alebo nepredkláňať príliš trup. Operácia je posledné riešenie a nerieši príčinu. Pokiaľ Vaše problémy nespôsobil úraz alebo iná trauma potom riešenie je v zmene držania hlavy, resp. v prebudovaní pohyblivosti krčnej chrbtice. Je to neivazívne riešenie, ale vyžaduje spoluprácu pacienta. Nehrnul by som sa zatiaľ do operácie.

Vysvetlenie popisu MRI

(Jana, 8. 7. 2013 9:36)

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o vysvetlenie popisu z MRI vyšetrenia. Mám pomerne silné bolesti v ľavom ramene najmä v noci, no už aj pri bežných činnostiach som obmedzená bolestivým pohybom ramena.
Popis: V art. štrbine nie je t.č. prítomný výpotok. Subakrom. burza bez tekutého obsahu. Subakrom priestor je zúžený. Lig. m. supraspin. s tendinopatiou, bez lož. lézie. Lig. m. infraspin. s chron. tendinopat. zmenami, bez ruptúry - známky PHS. Deg. osteopat. zmeny v oblasti v. tuberkula s lož. defektom pod úponom lig.m.infraspin. s priemerom 12mm. Glenoid. oblasť bez lézie v marginálnej časti. Art. štrbina art. GH je norm. šírky. art. chrupavky bez lož. zmien. AC cirkulácia s miernymi artropat. zmenami.
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

Re: Vysvetlenie popisu MRI

(Ba3uM, 8. 7. 2013 23:35)

Popíšem len patologické nálezy. Zapálený úpon m.infraspinatus na hlavicu ramennej kosti. PHS znamená skratku pre zápalové zmeny v okolí ramenného kĺbu, pričom príčinou je krčná chrbtica resp. inervácia ramena, utlačený nerv. Pod úponom m.infraspinatus v blízkosti hrbolku ramennej kosti je ložisko s priemerom 12mm.

Re: Re: Vysvetlenie popisu MRI

(Jana, 9. 7. 2013 15:02)

Veľmi pekne Vám ďakujem ešte raz za preklad do ľudskej reči.....

RTG panvy

(Ivana, 8. 7. 2013 19:38)

Dobrý večer,mám 32 rokov chcela by som vedieť viac o svojom zdravotnom stave:kontúry kĺbových plôch hladké,štrbiny bedrových kĺbov symetrické,nezúžené.S1 zhyby mierne zúženie štrbiny zhybu v kaudálnom úseku vpravo,vľavo vymiznutie kaudálnej kontúry štrbiny zhybu,sklerotizácia priľahlého skeletu najmä v strednej a kaudálnej tretine bilat.-v.s. artrotické zmeny bilat.Artrotické zmeny S1 zhybov.Bez rtg znakov koxartrózy bilat.Ďakujem za odpoveď.

Re: RTG panvy

(Ba3uM, 8. 7. 2013 23:37)

Popíšem len pozitívne nálezy, ktoré sa týkajú len SI zhybov, t.j. kĺbov medzi krížovou kosťou a bedrovými kosťami. V strednej až spodnej časti týchto kĺbov sú známky degeneratívneho opotrebovania. Odporúčam zmobilizovať tieto kĺby, pretože sa ich dysfukcia môže časom prejaviť na preťažení a opotrebení napr. bedrových kĺbov.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »