Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

osteochondroza

(Jovsajova , 25. 8. 2013 19:45)

Dobrý den, mám osteochondrozu stavcov L4, L5, je úplne rozpadnutý, L3 mám zdeformovany,prosím vás ako sa liečiť, ake cviky ,ake vyživové produkty. Pred týmto vyšetrením som bola na ortopedickom vyšetrení, ale osteoporozu mám v začiatočnom štádiu a osteochondrozu mám vo velmi pokročilom štadiu. Ortoped mi predpísal tabletky Caltrate s vitaminom D3 300mg. Stavce sa mi rozpadavaju, budem chodiť na rehabilitáciu. Dakujem za radu a pomoc, pekný den.

neuropatia

(jana, 25. 8. 2013 13:42)

dobry den rada by som vedela co to znamena neuropatia a co mozem ocakavat dakujem

prosim o vysvetlenie diagnozy z ct vysetrenia dakujem

(tatiana, 25. 8. 2013 11:58)

uz dlhsi cas trpim bolestami lavej nohy bola som na rtg chrbtice popis nalezu kompenzacne uzsie strbiny incip.spondylot.zmeny ventrolateralne l4,5.pedikle a vybezky pritomne.vs.smorlove uzly l2,3 dalej som bola na ct kde zaver vysetreniaje vyrazna paramedialna hernia intervert.disku l4-5 s utlakom korenov l4 1-sin a l5 1.sin minimalny buldink intervert. disku l5-si hoci uzijem lieky bolest len na chvilu utisia ale dalej pretrvavaju niekedy su az neznesitelne prosim vas o radu ako dalej postupovat alebo co robit mam 40 rokov a bojim sa ze ked to takto pojde dalej o chvilu nebudem moct na nohy bolestive krce mi prechadzaju do celej lavej nohy a uz citim bolesti aj v kolenach za vysvetlenie a radu vopred dakujem

krcna chrbtica

(Jana, 21. 8. 2013 21:18)

Dobrý deň.
chcela by som poprosiť o vysvetlenie výsledku MRI. Mám 32 rokov a okrem bolesti chrbta najmä v hrudnej chrbtici- je to zatial uplne znesitelne, pociťujem už viac ako rok tlak v krku z predu-to mi dost vadi. Bola som na RTG pasazi pazeraka, na krcnom, na rehabilitaciach. Nasvedcuju vysledky MRI tomu, ze tlak v krku pochadza z chrbtice- je to mozne? Dakujem

Technika vyšetrenia: T2 BLADE SAG, T2 TIRM SAG, T2 TRA, T1 SAG
PACS
Dvojetážová degeneratívna diskopatia s osteochondrózou intervertebrálnych diskov v
segmentoch C5/6 a C6/7. V obidvoch segmentoch difúzne znížená intenzita signálu
intervertebrálnych diskov v T2 sekvencii a mierna redukcia výšky medzistavcových
priestorov. Na ventrálnych okrajoch stavcových tiel drobné osteoproduktívne zmeny v rámci
incipientnej deformačnej spondylózy. V segmente C5/6 drobná plošná protrúzia disku
mediolaterálne vpravo s miernou kompresiou durálneho vaku. V segmente C6/7 plochá
subligamentózna extrúzia disku mediálne až mediolaterálne vľavo s dislokáciou
extrudovaného tkaniva nad i pod úroveň intervertebrálneho priestoru. Lézia spôsobuje
kompresiu durálneho vaku, bez kompresie miechy a ložiskovej myelopatie. Intervertebrálne
otvory bez významnej stenotizácie. Paravertebrálne mäkké tkanivá bez ložiskových zmien.
Porucha fyziologického zakrivenia v sagitálnej rovine s napriamením cervikálnej lordózy.
Záver:
Osteochondróza IV diskov C5/6 a C6/7. Protrúzia IV disku C5/6 mediolaterálne vpravo.
Subligamentózna extrúzia IV disku C6/7 mediálne až mediolaterálne vľavo. Incipientná
deformačná spondylóza. Porucha fyziologického zakrivenia v sagitálnej rovine.
Ďakujem

Re: krcna chrbtica

(Ba3uM, 24. 8. 2013 9:20)

Nálezy hovoria o dvoch postihnutých segmentoch C5/9 a C6/7, tu sú disky stlačené a vyduté, dotýkajú sa obalu miechy. Krčná chrbtica je narovnanejšia ako by fyziologicky mala byť, čo znižuje jej nosnosť. Nálezy sú okrem iného zaujímavé tým, že na medzistavcovom segmente C5/6 výduť disku smeruje doprava a o segment nižšie na C6/7 mierne doľava. Stavec C6 je v oboch segmentoch zastúpený a môže byť jeho decentralizácia príčinou preťaženia diskov.

Poznáte výraz „stiahnuté hrdlo“, je to vyjadrenie pocitu strachu, úzkosti. V blízkosti jazylky je oblasť strachu. Je tam pravdepodobne zvýšená napätosť fascii a svalov. Pozrite si inerváciu častí tela od jednotlivých segmentov chrbtice na https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/fyzioterapia-a-nervovy-system.html. Nálezy môžu súvisieť s pocitmi tlaku v krku.

stenoza

(jana, 19. 8. 2013 15:49)

prosim mozte mi vysvertli vysledky z MR esovite zvlnenie vys c th useku mierna kyfotizacia c chrptice primarna stenoza spin kanala v c useku mierne spondylotivke zmeny v rozsahu c 5-7 dakujem

Re: stenoza

(Ba3uM, 19. 8. 2013 21:27)

Jedná sa o posledné tri krčné stavce a prvé hrudné stavce. Podstatné v popise nálezov je slovíčko mierna, čo znamená počiatočné chorobné zmeny. Viac o stenóze si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html na obr. 2.

Re: Re: stenoza

(jana, 23. 8. 2013 16:14)

mozte mi vysvetlit co to pociatocne chorobne zmeny dakujem

chrbtica

(Jana, 17. 8. 2013 19:03)

Dobrý den ,mohla by som poprosit vysvetlit m oj nález MR:C5-6 protrúzia disku paramedialne v pravo s útlakom durálneho vaku a mierne aj miechy,neuroforameny bez zúženia. C6-7extrúzia disku so širokou bázou s maximom vyklenutia mediálne,so sublugament.prolapsom disku kranialne aj kaudálne,s komplesiou durálneho vaku aj miechy.Bez zn.kompres.myelopatie.Sekundárna stenoza spin.kanala-v sagit.rovine -7mm.Interv..osteochondroza.- stenoza neuroforamenov podmienená vyklenutím disku a deform.zmenami skeletu.Zmeny typu Modic 1oboch stavcov.Cervik.miecha v celom rozsahu s primeranouintenzitou signálu.Dakujem

Re: chrbtica

(Ba3uM, 19. 8. 2013 21:26)

Popišem len pozitívne nálezy, pozrite text za znamienkom „=“
Dobrý den ,mohla by som poprosit vysvetlit moj nález MR: C5-6 protrúzia disku paramedialne v pravo s útlakom durálneho vaku a mierne aj miechy, neuroforameny bez zúženia. =vydutý disk mierne doprava s dotykom obalu miechy
C6-7extrúzia disku so širokou bázou s maximom vyklenutia mediálne, so sublugament. prolapsom disku kranialne aj kaudálne, s komplesiou durálneho vaku aj miechy. Bez zn. kompres. myelopatie. Sekundárna stenoza spin. Kanala - v sagit. rovine -7mm. Interv. osteochondroza.- stenoza neuroforamenov podmienená vyklenutím disku a deform. zmenami skeletu. Zmeny typu Modic 1oboch stavcov. Cervik. miecha v celom rozsahu s primeranou intenzitou signálu. =vydutý disk s maximom 7mm s dotykom obalu miechy; zúžená štrbina medzi stavcami, vydutý disk zužuje otvory koreňových nervov; telá predposledného a posledného krčného stavca vykazujú známky edému kostnej drene spojeného so zápalovými zmenami.

Re: Re: chrbtica

(jana, 20. 8. 2013 8:09)

dobrý den ,su aj negat.nálezy?,??chcela by som sa poradit či je to na operáciu ako mi radia .Dakujem

Chrbtica

(Silvia, 17. 8. 2013 13:37)

Dobry den,prosim Vas mohli by ste mi prosim Vas vysvetlit nalez na MR-konus v urovniL1/2,edem ventralnych hran tiel stavcov Th9,11/12,spondyloza,spondylartroza,v tele L5 hemangiom,v oblast pravych adnex 24mm cystoid s hladinkou,S2/3 v sakral.kanaly cysticke lozisko-18mm-v.s-korenova cysta,L4/5-chondroza,pokrocila spondylartroza s vyraznou osteoprodukciou a zhrubnutym lig.flavum,mierne zuzene later.recesy-naliehanie na korene L5 bilat.Vpravo pre/foraminalne pravdepodobne synovialna cysta vel.7*8*4 bez tlaku na nerv.korene.

Re: Chrbtica

(Ba3uM, 19. 8. 2013 21:25)

Hrany stavcov na spodnej časti hrudnej chrbtice sú na brušnej strane opuchnuté a sú tam kostné výrastky.
Posledný stavec driekovej chrbtice má vo svojej kostnej štruktúre nehomogenitu-zhluk ciev, na pravej strane cysta o priemere 24mm; pod krížovou kosťou cysta o priemere 18mm; segment L4/5, zúžená štrbina stláčajúca disk, kostné výrastky, ohľadne zhrubnutého ligamentum flavum si pozrite https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html obr. 3, napravo cysta o veľkosti 7x8x3mm.

Re: Re: Chrbtica

(silvia, 19. 8. 2013 23:19)

Dakujem Vam velmi pekne za odpoved,chcela by som sa este opytat,ci sa da s tym nieco robit,trochu mam strach,pred dvomi rokmi mi menili platnicku na krcnej chrbtici,este raz dakujem.

MR chrbtica C

(Vladimira, 15. 8. 2013 17:51)

Dobrý deň, mohol by ste mi prosím Vás vysvetliť čo znamená, v úrovni C5/6 prítomná malá hernia disku, komprimujúca prednú stenu miechy. V mieste nálezu klesá rozmer spinálneho kanála na 8mm. V úrovni C6/7 dorzomediálna(centrálne) hernia diskukomprimujúca prednú stenu miechy. Neuroforaminá sú zúžené na spondylogénnom podklade. Čo s tým? Ďakujem veľmi pekne.

Re: MR chrbtica C

(Ba3uM, 16. 8. 2013 22:20)

Jedná sa o preťaženú spodnú časť krčnej chrbtice s výdutými diskami, ktoré utláčajú obal miechy. Hraničný rozmer miechového kanála je 11mm, u Vás je to 8mm. Zároveň sú zúžené otvory koreňových nervov, čo môže zhoršovať ich funkciu. Pozrite si https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html

Pýtate sa čo s tým. Na tejto stránke je množstvo podobných diagnóz aj odpoveďou, skúste si ich prezrieť. Ja ako fyzioterapeut odporúčam prebudovať existujúci spôsob držania hlavy a krčnej chrbtice, je to vlastne cielená rehabilitácia zameraná nie len na postihnuté miesta, ale aj na ramenný pletenec. V prvom rade by Ste mala skúsiť tento spôsob liečby, ak nepomôže, potom sú zaužívané invazívne zásahy (operácie).

Nie je obvyklé mať zúžené karpaly na oboch rukách, obyčajne je to na tej viac preťažovanej. Áno, môže to byť od stláčanej miechy krčnej chrbtice.

Re: Re: MR chrbtica C

(Vladimira, 17. 8. 2013 13:19)

Veľmi pekne Vám dakujem za odpoved, prajem veľa, veľa zdravíčka, aby ste nám dlho mohol ešte takto pomáhať. S pozdravom.

bedrovy klb

(janka, 16. 8. 2013 21:35)

Bola som na CT a zistili my cYstoidna lezia dolneho lateralneho kvadrantu hlavice femuru obojstranne. Je to vbedrovom krcku. Doktor mi to nevysvetlil. dakujem

Re: bedrovy klb

(Ba3uM, 16. 8. 2013 22:30)

Dolný kvadrant je v oblasti pod krčkom hlavice bedrovej kosti. Cystoidná lézia je vlastne cysta (žiaľ, neuvádza sa jej veľkosť). Cysta je uzavretá štruktúra, ktorá obsahuje kvapalinu, plyn, alebo polotuhé materiály, ktoré nie sú bežnou súčasťou tkanív. Môžu sa objaviť kdekoľvek na tele u ľudí všetkých vekových kategórií. Väčšina cýst sú nezhubné a nemajú za následok dlhodobé alebo vážne komplikácie.

Operácia krčnej chrbtice

(Anna, 16. 8. 2013 8:46)

Dobrý deň,
manžel trpí bolesťami krčnej chrbitce, podľa nálezu MR - pokročilá multietážová degner.verebropatia a diskopatia v úseku C3 až C6. Osteochondróza a cirkulárne protrúzie IV diskov v segm.C4/5 a C5/C6 s deformačnou a unkovertrebrálnou spondylózou.Obojstranné foraminálnestenózy na podklade unkovertebrál.spondylózy. Hemangliom tela stavca C7.Mierne rozšírenie canalis centralis v úseku C6-C7, priem.2mmm.,v.s.kongenitálnej etioĺógie.Porucha fyziolog.zakrivenia v sagitálnej rovine.
Zo dňa na deň má väčeie bolesti, nepomáhajú ani náplaste, lieky a ani infúzie. Neurochirug doporučuje operáciu.
Tú bolesť by aj vydržal, ale má veľký tlak do hrtana(hrvoľa) a myslí si že ho to zadusí. Vadí mu už aj oblečenie, a nikto mu nevie povedať z čoho je ten tlak, on si myslí že práve z tej chrbtice, no neurochirurgovi sa to nepoznáva, že by to bolo z toho. Prosím poraďte ku ktorému odborníkovi by mal ísť. Bol u kardiológa, ORL,pľúcne, nervové, neurochirurgia. Laboratórne výsledky má v poriadku.
Ďakujem za odpoveď.
manželka.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »