Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Vyskočená platnička

(Peter Hajdin, 25. 12. 2014 20:35)

Dobrí den mám problém z platničkou ktorá je výrazne ztešená a vyskočená cca 12 mm ktorá mi tlači na koreň S1 Záver znie Exstruzia diskuL5-S1 s kompresiou koreňa S1 I.dx
Degeneratívne zneny typu Modic I v L5-S1
Chcel bi som sa spítať či to ide riešiť aj bez operácie .

Ďakujem

Re: Vyskočená platnička

(Ba3uM, 29. 12. 2014 21:54)

Obyčajne takýto disk stratil svoju nosnosť a preto len zriedka pomôže iné ako operačný zásah. Viac si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html napr. obr.5, prípad C.

platničky

(petiga, 21. 12. 2014 13:17)

Dobrý deň,
Poprosil by som o vysvetlenie MRI záveru

Vseg. C6/7 je dif. dorzálna až ľavostranná foraminálna protruzia disku s presahovaním okraja stavcov max. paracentrálne vľavo o 3 mm, durálny vak je mierne deformovaný, miecha bez kompresie. AP rozmer spinalneho kanála dosahuje 11mm. Neuroforamen vľavo čiastočne zúžené incip. osteoprodukttívnymi zmenami a zasahujucou protrúziou disku, ktorá nalieha na koren
C7 I.sin. bez jeho závažnejšej kompresie.

Ďalej by som poprosil či by mi pomohla ozonoterapia a ake cvicenia by som mal robit. ďakujem pekne

Re: platničky

(Ba3uM, 23. 12. 2014 20:30)

Disk medzi posledným a predposledným krčným stavcom je stlačený a preto vydutý, jeho výduť sa dotýka miechového obalu. Priemer miechového kanála je hraničný. Zúžený je ľavý medzistavcový otvor koreňového nervu C7. Viac si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html
Ozonoterapiu by som odporučil až potom, ak by Vám nepomohli cielené cvičenia na zníženie napätosti príslušných krčných svalov. Cvičenia by mali byť zamerané na: -natiahnutie skalenových svalov, kývača hlavy, horného trapezu, prsných svalov a posilnenie hlbokých ohýbačov krku.

Dysfagia

(Marek, 21. 12. 2014 21:38)

Dobry den. Mam 39 a uz 1 rok mam tazkosti s prehltanim. Absolvoval som gastro vysetrenie 2 krat s neg vysledkom. Az pri vysetreni Pasaz pazerakom. Kde som hltal kontrastnu latku bolo zistene:
Intervertebralny priestor C5-C6 je zuzeny, prilahle krycie plosky skleroticke s ventralnymi osteofitmi, ktore su pri prechode k.l. v kontakte s dorzalnou stenou ezofagu.
Zaver: Intervertebralna osteochondroza c5-c6,kde ventralne osteofity su najskor pricinou spondylogennej dysfagie. Bez inych patomorfologickych zmien na ezofagu. Prosim o radu co dalej.

Re: Dysfagia

(Ba3uM, 23. 12. 2014 20:29)

Odporúčal by som znížiť napätie na krčnej chrbtici jednak na postihnutom mieste, ale aj na prechode medzi krčnou a hrudnou chrbticou. K tomu je potrebné znížiť napätosť svalov na krku a hornej časti hrude, t.j. kľúčna kosť a prvé tri rebrá.

Rada na email.

(Andrea Mandzáková, 22. 12. 2014 12:46)

Dobrý deň. Chela by som sa opýtaťčo vlastne znamená záver z môjho vyšetrenia magnetickou rezonanciou, a ako pokračovať ďalej.
Záver:
Malá centrálna hernia disku C3-4 s miernou komprimáciou povrchu miechy. Dorzálne vyklenutie (bulbing) diskov C4-5 a C5-6, ktoré komprimuje priľahlý povrch miechy a predný koreň oboch nervov C5 a C6.
Intervert. osteochondróza segm. C4-5 a C5-6. Bez prítomnosti MR známok komprimačnej myelopátie. Mierna kompresívna fraktúra tiel stavcov Th3 a Th4 čerstvého dáta.PACS

môj email : manada@azet.sk

PORUCHY CERVIKALNYCH MEDZISTAVCOVYCH PLATNICIEK

(Ivana, 20. 7. 2013 17:13)

Dobrý deň, rada by som poznala odpoveď na toto: MRI CC- Th 5/6: hernia disku C5/6 aj C6/7 komprimujuca prednú miechu, zúženie spinálneho kanála na 8mm, spondyl. zmeny mierne dif., primárne úzky predozadný priemer spinálneho kanála 11mm. Ešte poprosím odporúčanie či operovať alebo stačí rehabilitácia a cvičenie. Ďakujem.

Re: PORUCHY CERVIKALNYCH MEDZISTAVCOVYCH PLATNICIEK

(Ba3uM, 22. 7. 2013 23:09)

Ide o známky dlhodobého preťažovania dolnej časti krčnej chrbtice. Konkrétne sú vyduté disky medzi segmentmi C5/6 a C6/7. Posledne menovaný tlačí na obal miechy a máte zúžený miechový kanál na 8mm. Viac si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html Nemyslím, že by Ste mala ísť na operáciu, najskôr sa snažiť zapracovať na príčine, ktorou môže byť predsunuté držanie hlavy, oslabené hlboké ohýbače krku a iná svalová dysbalancia v oblasti krku a ramien. Operácia je posledné riešenie, ktorá obyčajne rieši len následky. Následky sú zistené nálezy.

Re: Re: PORUCHY CERVIKALNYCH MEDZISTAVCOVYCH PLATNICIEK

(Ivana, 23. 7. 2013 14:36)

Ďakujem za odpoveď, absolvovala som uz niekolko rehabilitacnych cviceni, pomoze to, ale vzdy len na chvilu... Este raz dakujem.

Re: PORUCHY CERVIKALNYCH MEDZISTAVCOVYCH PLATNICIEK

(laco, 16. 12. 2014 13:55)

zdravim, poprosil by som vas o vysvetlenie diagnozy Intervertebralna osteochondroza C4/5, C5/6, C6/7 s blokovym postavenim stavcov a napriamenim krcnej lordozy. dorzomedialna protruzia disku komprimujuca prednu stenu miechyC4/5. C5/6 cirkularna protruzia disku sprevadzana zobakovitymi osteoprodukciami okrajov tiel stycnych stavcov je akcentovana vpravo paramedialne, preforaminalne do hernie ktora komprimuje prednu stenu miechy i spinalny az foraminalny priebeh pravostrannych korenovych struktur Hernia obturuje pravy lateralny recesus, dakujem

Re: Re: PORUCHY CERVIKALNYCH MEDZISTAVCOVYCH PLATNICIEK

(Ba3uM, 18. 12. 2014 22:21)

Krčná chrbtica by mala mať určité fyziologické zakrivenie - lordózu, pokiaľ tomu tak nie je, tak sa jej nosnosť zníži. Medzi stavcami C4/5 je stlačený a vydutý disk, pričom výduť stláča strednú časť miechového obalu. Medzi stavcami C6/7 je stlačený a obvodovo vydutý disk, na pravej strane je výduť väčšia a utláča miechový obal ako aj pravý koreňový nerv. Na okrajoch týchto stavcov sú kostné výrastky.

popis mr vysetrenia

(Lubica, 24. 9. 2013 11:25)

Dobrý deň. Po dlhodobej bolesti v oblasti krížov som bola odoslaná na mr vyšetrenie.Pripájam popis a prosím o vysvetlenie a názor na prípadné liečebné postupy.Bolesť je pretrvávajúca a niekedy veľmi obmedzujúca.
V segmente L3/4 difúzna dorzálna protrúzia disku s obojstrannou foraminálnou propagáciou. L4/5: difúzna dorzálna protrúzia disku. Intenzita signálu medzistavcových priestorov L3/4 až L5/S1 znížená v zmysle chondrózy. Prítomná sprievodná redukcia šírky neuroforamenov v segmentoch L3/4, L4/5 bilat. Skelet bez ložiskovej lézie, intervertebrálne zhyby s artrotickými zmenami, paravertebrálne priestory bez infiltrácie. V blízkosti intervertebrálneho zhybu vpravo vo výške L4/5 dorzálne drobné juxtaartikulárne degeneratívne cysty.
Záver: Protrusio L3/4, L4/5 dors. diffusa foraminalis bilat., chondrosis lumbalis praecip L3/4 až L5/s1, incip. stenosis foraminalis bilat. L3/4, L4/5, spondylarthrosis intervertebralis lumbalis praecip. L4/5 l.dx., napriamenie lumbálnej lordózy.
Ďakujem za odpoveď.

Re: popis mr vysetrenia

(Ba3uM, 24. 9. 2013 22:33)

Všetky nálezy súvisia s napriamenou lordózou drieku, inak povedané, driek je dlhodobo tlačený smerom od brucha ku chrbtu alebo pri sedení k operadlu stoličky. V tomto smere sú mierne vyduté disky na dolnej časti chrbtice viac vpravo, ktoré zužujú otvory koreňových nervov (to môže byť príčina bolestí). Obecná terapia je cvičenie zamerané na ohýbanie chrbtice v opačnom smere, čím by sa kompenzovalo dlhodobé zaťaženie drieku. Pokiaľ nechcete navštíviť terapeuta a chcete cvičiť sama tak, si pozrite na webe napr. cviky podľa McKenzieho. Ja riešim takéto prípady postupom popísaným na https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/vnt-pri-bolestiach-drieku.html

Bolesť

(Andrea, 15. 12. 2014 19:49)

Moja diagnoza: cervikokraniaklgia, thorakalgia, skolioza
Paramedialna protrúzia disku v úrovni C5-6 doľava, ktorá komprimuje odstup ľavého nervu C6 /2.st./, Intervertbrálna osteochondróza segmentu C5-6, bez prítomnosti MR známok komprimačnej myelopátie.
Bolesť je neskutočná a trvá veľmi dlho. Diagnóza určená pred 3 rokmi, každý rok sa v tom istom období /november, december/ opakuje tento problém. Ako predísť týmto ťažkostiam, alebo, čo ich opätovne vyvoláva? Ďakujem za odpoveď.

Re: Bolesť

(Ba3uM, 18. 12. 2014 22:18)

Váš nález nie je neobyčajný, ale prejavy, ktoré opisujete a ich opakovateľnosť sa nedajú jednoznačne prisúdiť útlaku ľavého koreňového nervu C6. Preto môžem len tipovať na stav chrbtice pod C6 prípadne na C/Th prechodový segment, ktorý má vplyv na celý krk aj na držanie hlavy a ramien.
Predísť problémom môžete tak, že sa začnete viac starať o krčnú chrbticu a to tak, že zmeníte existujúce svalové pomery v jeho okolí pomocou terapeuta alebo cvičiteľa. Odporúčam cielený pohyb na bolestivú oblasť.

MR

(Tichomir, 15. 12. 2014 17:53)

Disk c6-7 s drobnou med protruziou o 2 mm, moze sposobovat stalu unavu?

Re: MR

(Ba3uM, 18. 12. 2014 22:16)

Nie.

vyšetrenie chrbtice

(natália, 15. 12. 2014 14:52)

Dobrý deň
Bola som na magnetickej rezonancii a záveru nerozumiem kedže nie je napísaný laicky vedeli by ste mi to vysvetliť . Záver: cirkulárna protruzia disku v segmente L4/5 s extenziou foramino- extraforaminálne vľavo v kontakte s miešnym koreňom L4 I. Dakujem vopred za vašu odpoved

Re: vyšetrenie chrbtice

(Ba3uM, 18. 12. 2014 22:15)

Jedná sa obvodové stlačenie disku medzi predposledným a posledným stavcom driekovej chrbtice. Stlačený disk je vydutý viac vľavo a utláča ľavý koreňový nerv. Viac na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »