Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

RTG

(yveta, 21. 4. 2015 8:52)

Prosím o vysvetlenie :
Incip. chondróza diskov L3-L5 so sprievodnými spondylotickými zmenami. Koxy - akcesórna kostička pri acetabule vpravo.
Ďakujem.

Re: RTG

(Ba3uM, 4. 5. 2015 10:57)

Stuhnuté obvodové vlákna diskov v dôsledku preťaženia z stlačenia. Bedrá – kostička pri puzdre bedrového kĺbu vpravo.

bolest v križovej oblasti

(yvetta, 26. 4. 2015 18:10)

Dobry den.uz dlhsiu dobu mam bolesti v krizovej oblasti a prechadza mi to do lavej nohy....z rtg snimku mam v popise....asymetria klbovych strbin vlavo kranialne zúžena az zanikla so sklerot.zmenami v okoli...neurolog sa vyjadril ze to nic nie je...dal mi obstrek ..ale bolest pretrvava nadalej a nezaberaju mi ani lieky.odpoved prosim na lucinka071@azet.sk....dakujem velmi pekne

bolesť kĺbov

(Eva, 22. 4. 2015 18:08)

dobrý deň, som po operácii driekovej chrbtice 3. týždeň, no stále ma bolia kĺby, hlavne v oblasti rozkroku. Bolesti sú ráno, keď vstávam z postele, ale aj keď kráčam cez deň, aj keď idem po schodoch. Na RTG mi napísali: klb. štrbiny sú bilat zúžené, skelet bez štrukt. zmien. Tento stav bolesti som mala aj pred operáciou, t.j. zhoršilo sa to 5 mesiacov naspäť. Čo s tým mám robiť. Neurologička tvrdí, že je to v poriadku. Prosím o zaslanie odpovede na mail: evaninisova@azet.sk. Ďakujem Eva

bolesť v križovej oblasti

(iveta, 21. 4. 2015 13:38)

Dobrý deň...už dlhšiu dou trpím bolesťami vkrižovej oblasti....v popise z rtg snimky mám ,že:asymetria klb.štrbín vľavo kranialne zúžená až zanikla so sklerot.zmenami v okolí....mohli by ste mi vysvetliť čo to znamena??dakujem za odpoveď...pekný deň...jarko.matejik1@gmail.com

MR vyšetrenie LS chrbtice

(Jarka, 18. 4. 2015 18:12)

Dobrý deň.zistili mi mierna chondroza dorz.protruziaL3-4 s ľahkou impres.dur.vaku.Chondrozy až osteochond.L4-S1 s miern.dorz.protrúziami platničiek,v anulus fibrosus disku L4-5 je drobná ruptura. a mierna sinistroskoliozia.Ak by Ste mohli mi poradiť čo to znamená.Ďakujem.

Re: MR vyšetrenie LS chrbtice

(Ba3uM, 21. 4. 2015 7:59)

Driek je preťažený a vyklenutý smerom ku chrbtu a mierne doľava. Medzistavcové kĺby sú opotrebené a disky na spodnej časti drieku sú stlačené a vyduté. Na segmente L4/5 je drobné prasknutie obvodu disku – obr.4a na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html

ukrutné bolesti chrbtice

(Beáta 82, 20. 4. 2015 20:42)

Dobrý deň chcela by som Vás poprosit o laické vysvetlenie MRI popisu a jeho vážnosť.Problémy mám s chrbticov 1,5,bola som nútená vyhľadať pomoc pre ukrutné bolesti ambulanciu chronickej bolesti kde mi robili tlakové blokády,ktoré mi pomohli na cca 4 dni a nasledne som mala strašné bolesti užívala som Zaldiar 37,5 3x1tbl na noc 1,5 čo som od bolestí nespala celú noc,potom mi predpísali liek Palexia 50mg čo sa mi stav trochu zlepšil.
MRI LS:V segmente L4/5 chondroza IV disku s transverzalnou anulárnou fisúrou a plošnou mediálnou protrúziou so zasahovaním do foraminálnych oblasti.Vyklenutý disk presahuje dorzálne obvody stavcových tiel cca 4mm,spôsobuje miernu kompresiu durálneho vaku a obojstranné zúženie laterálnych recesov vertebrálneho kanála a intervertebrálnych otvorov,bez jednoznačnej kompresie miechových koreňov.V segmentoch L2/3 a L3/4 hraničný nález minimálnych mediálnych protrúzií IV diskov v kontakte s durálnym vakom.Veku primeraná incipientná deformačná spondyloza so zahrotením ventrálnych okrajov stavcových tiel.Paravertebrálne mäkké tkanivá bez ložiskových zmien.Ďakujem za skorú odpoveď.

Re: ukrutné bolesti chrbtice

(Ba3uM, 20. 4. 2015 21:27)

Vaše nálezy nie sú vážne. Obráťte sa na svojho neurológa.

ukrutná bolesť chrbtice a hlavy

(Beáta 82, 20. 4. 2015 20:59)

Dobrý deň,chcela by som laický popis MRI a jeho vážnosť.Mám bolesti chrbtice už 1,5 roka,pričom mám čím ďalej väčšie bolesti C chrbtice až také že ma bolí celá hlava a je mi na zvracanie a ťažko sa mi prehlta,nemôžem v noci spať a ani cez deň poriadne fungovať pre bolesti.V ambulancii chronickej bolesti mi predpísali zo začiatku Zaldiar 37,5 3x1tbl a na noc 1,5tbl.pre veľké trvajúce bolesti mi dali Palexia 50mg čo to trochu zmierni bolesti užívam 2x1.
MRI C chrbtice: V úseku C3 až C6 multietážové degeneratívne zmeny s chondrozou IV diskov s miernymi plošnými dorzálnymi protrúziami v kombinácii s deformačnou a unkovertebrálnou spondylozou.Vyklenuté disky presahujú dorzálne obvody stavcových tiel cca 2-3mm,spôsobujú mierne zúženie vertebrálneho kanála s minimálnymi plošnými ompresiami durálneho vaku.Unkovertebrálne osteoproduktívne zmeny spôsobujú mierne zúženie IV otvorov,predominantne v segmentoch C3/4 vpravo a C6/7 bilat.Miecha bez kompresie a ložiskovej myelopatie.Paravertebrálne mäkké tkanivá bez ložiskových zmien.Napriamená cervikálna lordoza.Ďakujem za skorú kladnú odpoveď.

Re: ukrutná bolesť chrbtice a hlavy

(Ba3uM, 20. 4. 2015 21:26)

Vaše nálezy nie sú vážne. Obráťte sa na svojho neurológa.

MR vyšetrenie

(Denisa, 20. 4. 2015 19:27)

Dobrý večer, dostal som výsledky z vyšetrenia MR, len celkom tomu nerozumiem. Prosím o vysvetlenie. Stav po parciálnej hemilaminektómii a exstirpácii sekvestra v segmente L5/S1 vľavo. V
tomto segmente obraz pokročilej osteochondrózy intervertebrálneho disku s redukciou výšky
medzistavcového priestoru, uzuráciami krycích plôch a reaktívnymi zmenami typu Modic I.
Asymetrická cirkulárna protrúzia disku, kombinovaná s celoobvodovými osteoproduktívnymi
zmenami v rámci deformačnej spondylózy. Maximum vyklenutia disku je v intraforaminálnej
oblasti vľavo, kde diskopatia a osteoproduktívne zmeny spôsobujú miernu stenotizáciu
laterálneho recesu vertebrálneho kanála a intervertebrálneho otvoru s naznačenou kompresiou
miechového koreňa L5 vo foraminálnom úseku. Ostatné lumbálne segmenty bez diskopatie s
normálnou šírkou vertebrálneho kanála a intervertebrálnych otvorov. Paravertebrálne mäkké
tkanivá bez ložiskových zmien.
Záver:
Stav po operačnej intervencii v segmente L5/S1 s osteochondrózou intervertebrálneho disku,
s asymetrickou cirkulárnou protrúziou intraforaminálne vľavo. Mierne zúženie laterálneho
recesu vertebrálneho kanála a intervertebrálneho otvoru s naznačenou kompresiou
miechového koreňa L5. Incip. deformačná spondylóza a spondylartróza. Ďakujem.

Re: MR vyšetrenie

(Ba3uM, 20. 4. 2015 21:26)

Máte stlačený a vydutý posledný driekový disk na ľavej strane, kde utláča ľavý koreňový nerv L5.

alena

(MR zaver, 17. 4. 2015 22:01)

Poprosila by som o vysvetlenie lekárskej správy.Je v mojom prípade nutná operácia,alebo sa dá mojmu problému pomôcť liekmi?Napriamenie lumbálnej londózy,sinistroskolioza.Incp.difúzna dorzálna protrúzia L3/4 v segmente L4/5 difúzna dorzálna potrúzia disku s propagáciou forminálne vľavo,s redukciou šírky ľavého neuroforamenu a laterálneho recesu , v segmente L5/S1 plošná protrúzia disku mediolatarálne intraforaminálne vľavo,tiež s redukciou šírky ľavého neuroforamenu a latarálneho recesu.Chondróza L3/4,L4/5.Osterochondróza L5/S1s incip.známkami Modic II. Minimálna retrolisteza L4 voči L5.Mierna sinistroskolioza.Ďakujem...

Re: alena

(Ba3uM, 18. 4. 2015 8:52)

Vo vašom prípade nie je zatiaľ potrebná operácia, lieky vám neporadím, keďže nie som lekár. Určite by vám pomohli napr. trakčné techniky alebo aj inverzná terapia, resp. zmena, ktorá by odľahčila driekovú chrbticu. K nálezom: driek je narovnaný, čím stratil svoju váhonosnosť a mierne vykrivený doľava. Disky sú vyduté na segmentoch L3/4, 4/5 (tu je aj zúžený ľavý medzistavcový otvor, čo utláča koreňový nerv), podobné je to aj na L5/S1. Stavec L4 je mierne posunutý dozadu voči stavcu L5.

bolest nohy

(eva, 17. 4. 2015 16:24)

Dobry den prosim o vysvetlenie z MR.Hyperlordoza v LS prechode-susp.porucha statodynamiky nemozno vylucit instabilitu v urovniL5/S1.Spinalny kanalcentralne bez stenozy.Lahke neuroforaminalne stenozyL5/S1 obojstranne-susp.iritacia korenov L5 intraforaminalne obostrnn.Rozsiahlejsia radikulopatia v LSprechode nebola pozorovana.Chondroza a bulging diskuL5S1.Hernia nepritomna.duralny vak bez kompresie z okolia.Zobrazene useky miechy bez patomorfologickych zmien.Cauda equina bez jenznacnych patomorfologickych zmien.Dakujem

Re: bolest nohy

(Ba3uM, 18. 4. 2015 8:50)

Zvýšenie prehnutie posledného segmentu drieku. Zúžená štrbina na tomto segmente v dôsledku opotrebenia medzistavcových kĺbov ako aj stlačený disk. Ostatné v norme.

MR - snímka

(Věra, 17. 4. 2015 13:46)

Dobrý deň,
prosím o vysvetlenie z MR vyšetrenia. Mediálna protrúzia disku L4/5 s trhlinou v anulus fibrosus bez kontaktu na nerv. korene. Mierny bulging disku L5/21 bez kontaktu na nerv. korene.
Ďakujem Vám a prajem pekný deň.

Re: MR - snímka

(Ba3uM, 18. 4. 2015 8:49)

Na segmente L4/5 je stlačený disk vydutý. Ostatné v norme.

Točenie hlavy

(Lívia, 17. 4. 2015 13:38)

Prosím o vysvetlenie RTG:
Blokové postavenie v seg.C4/5, ľahká paradoxná kyfoza C3-4 incip. zn.discopathie C4/5, kongenitálny blok C2/3 v.s.
Dakujem za odpoveď


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »