Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

záver MR

(Anna C., 22. 1. 2015 15:21)

Dobrý deň, pekne by som vás prosila o objasnenie.
A či sa tento stav dá ešte riešiť ozónom?
Rozsiahlejšia preforaminálna extruzia disku L5/S1, s kompresiou S1 l.dx, s kontaktom S1 l.sin. Ralatívna stenóza spinálneho kanála L3-5 pri protrúziach diskov, s parciálnou stenózou lat.recesov s kontaktom L5 bilat. Parciálna foraminostenóza L4-S1 . Osteochondróza L3-S1.
Ďakujem

Re: záver MR

(Ba3uM, 22. 1. 2015 21:58)

Pokiaľ ide o extrúziu, tak ozón je málo účinný.

vyšetrenie CT

( Vlasta, 21. 1. 2015 13:36)

Dobrý deň
Čo znamená popis z CT vyšetrenia : IVP L5-S1 je zužený, platnička je normodenzná s lavostrannou paramediál. herniaciou s tlakom na nervovy koreň I sin. zadny osteofyt 7 mm vychadzajúci zo zadnej hrany tela stavca L5 centralne . Spinálny kanál a neuroforamina sú primerane široke.
Je to ničo važnejšie a dá sa to liečiť cvičením
Za odpoveď ďakujem

Re: vyšetrenie CT

(Ba3uM, 21. 1. 2015 21:55)

Posledný disk driekovej chrbtice je stlačený a vydutý doľava, tlačí na ľavý koreňový nerv. Nie je to vážne, i keď pravdepodobne momentálne bolestivé. Áno, môže sa to cvičením vyliečiť.

Re: Re: vyšetrenie CT

(vlasta, 22. 1. 2015 5:34)

Ďakujem za odpoveď

VYSVETLENIE DIAGNOZY A POSTUP PRI LIECBE.

(GITKA, 22. 1. 2015 2:14)

POPROSIM VAS O VYSVETLENIE DIAGNOZY Z MAG. REZ.POPIS S MAG. REZ. ZAVER. GENERALIZOVANE DEGENERATIVNE ZMENY V ZMYSLE DEFORMACNEJ SPONDYLOZY A SPONDYLARTROZY.MULTIETAZOVA DISKOPATIA S CHONDROZOU AVIACETAZOVYMI MEDIALNYMI PRIOTRUZIAMI IV DISKOU,BEZ VYZNAMNEJ STENOTIZACIE VERTEBALNEHO KANALA .DROBNA EXTRUZIA IV DISKU TH II/12 MEDIALNE AZ MEDIOLATERALNE VPRAVO S MIERNOU KOMPRESIOU DURALNEHO VAKU. DAKUJEM ZA ODPOVED - VYSVETLENIE A NASTAVENIE LIECBY ODPOVED POPROSIM NA MEIL gituskajuricakova@atlas.sk

vysetrenie mri

(zuzana, 21. 1. 2015 11:27)

Dobry denv popise MRI mam:

primarne primerana sirka spinalneho kanala, kongenitalny blok c2/3 v oblasti tela a artikulacnych vybezkov, chondroza c5/7.
C3/4
Zahrotena dorzalna hrana c3-4, mierna medialna protruzia, vyklenuta predozadne do 1,5 mm, mierna impresia na dur.vaku.
C5/6
Bulging disk, paramedialna hernia I.dx, vyklenuta predozadne do 2,5 mm, deformuje duralny vak, bez kontaktu s miechou, neuroforameny primerane siroke.
C6/7
Spondylartroza, medialna protruzia/hernia vyklenuta predozadne do 1,5 mm, deformuje duralny vak, mierna impresia na prednom okraji miechy - bez myelopatie, neurofoarameny primerane siroke.
Mozem poprosit vysvetlit?

Re: vysetrenie mri

(Ba3uM, 21. 1. 2015 21:54)

Na segmente C2/3 je vrodená blokáda, na segmentoch od C5 po posledný krčný stavec sú zúžené medzistavcové štrbiny a stlačené disky. Ostatné patológie sú len mierne.

Protruzia diskov

(Rado, 15. 1. 2015 19:08)

Dobry den, v popise MR vysetrenia mam napisane: v segm. C5-C6 cirkularna protruzia disku pri cirkularnych osteofytoch zuzuje spinalny kanal na 12mm v AP rozmere (primarne meria 14 mm) bez utlaku miechy. Prave foramen je zuzene na 3mm, pravy koren C6 je v.s. komprimovany. Lave foramen je zuzene na cca 5 mm, pravy koren C6 sa zda volny. Nemozno vylucit ani kompresiu odstupujuceho praveho korena C7 v lat. recese. V segm C6-C7 plosna posteroforaminalna protruzia disku zuzujuca spinalny kanal na 10 mm v AP rozmere t.c. bez kompresie miechy. Mohli by ste mi to ako laikovi vysvetlit? a co mozno robit? Dakujem

Re: Protruzia diskov

(Ba3uM, 16. 1. 2015 23:09)

Na spodnej časti krčnej chrbtice konkrétne na 5. 6. a 7. (poslednom) krčnom stavci resp. medzi nimi sú stlačené disky natoľko, že zužujú miechový kanál na úrovni C6/7. Viac si pozrite na : https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html
Zároveň sa uvádza, že zatiaľ miecha nie je utláčaná.
Na segmente C5/6 je výduť disku v dôsledku čoho sú zúžené medzistavcové otvory koreňových nervov – horšie je to na pravej strane na 3mm, kde je stlačený koreňový nerv.
Na segmente C6/7 je výduť disku v dôsledku čoho sú zúžené medzistavcové otvory koreňových nervov – horšie je to na pravej strane, kde je podozrenie na stlačený koreňový nerv.
Ako fyzioterapeut by som aplikoval ako terapiu prvej voľby trakčné techniky na krčnú chrbticu na odľahčenie stlačenia diskov ako aj zfunkčnenie prechodového segmentu medzi krčnou a hrudnou chrbticou.

Re: Re: Protruzia diskov

(Olga, 19. 1. 2015 23:09)

Pekný den som po operacii mohla by som poprosit o vysvetlenie diagnozy C4-C5 zarovnany zadny okraj disku s kontaktom na duralny vak a prilahlu čast miechy bez myelopatie,C5-C6 artefakt z materialu medzi stavcami a zaroven zahrotene zadne hrany osteoprodukcie vyraznejšie vpravo s možnym kontaktom na duralny vak C6-c7 pritomne osteoprodukcie s prominenciou do predneho epidurálneho prestoru C5-C je zaroven vyrazne zatažEny artefaktami z materialu postavenie tiel stavcov je stacionárne DAKULEM

Re: Re: Re: Protruzia diskov

(Ba3uM, 20. 1. 2015 21:44)

Disk segmentu C4/5 je stlačený a dotýka sa miechového obalu
Na segmente C5/6 sú kostné výrastky výraznejšie vpravo s možným kontaktom miechového obalu ; zároveň je zaťažený materiálom z minulej operácie ; stavce sú statické, t.j sa nepohybujú
Na segmente C6/7 sú kostné výrastky zasahujúce do miechového kanála

Bolesť ľave strany chrbta

(Soňa, 19. 1. 2015 17:04)

Pekný deň.
Mohla by som poprosiť o preklad a vysvetlenie diagnózy?
Syndroma cervicocraniale
susp.pyelonefritis I.sin
Omalgia I.sin
Coxalgia I.sin
susp.LIS s irit korena L5 I.sin
Ďakujem

Re: Bolesť ľave strany chrbta

(Ba3uM, 19. 1. 2015 22:00)

blokáda prvých dvoch krčných segmentov
podozrenie na bakteriálny zápal ľavej obličky
bolestivý ľavý ramenný kĺb
bolestivý ľavý bedrový kĺb
podozrenie na blokádu posledného driekového stavca s útlakom ľavého koreňového nervu

MR 14,05,2013

(Martina , 23. 5. 2013 11:52)

Dobry den som po operacii platnicky C5/C6bolesti mam stale posledna MR V urovni C4/5 plosna protruzia medzistav.platnicky ,mierneho stupna s kontaktom na vertralnyokraj dur. vaku a moznym kontak. na korenove struktury . V urovni C6/7 lavostranna az foramilna protruzia medzi.platnicky, s kontaktom a moznym tlakom na ventralny okraj struktur dur. vaku a na korenove struktury v urovni C6-7 .prodrudovana platnicka zasahuje intraspinalne do hlbky 3,95mm. StavceC6/7 vyrazne do lava rotovane .Prosim o vysvetlenie diagnozy bolesti mam stale v noci nemozem spat a mam aj ortopedicky vankus a nic nepomaha a lieky mam silne ked ich jem mam pocit opitosti dakujem.


Re: MR 14,05,2013

(Ba3uM, 28. 5. 2013 17:02)

Na určenie diagnózy nestačí nález MRI. Môžem vám objasniť hlavné nálezy. To je takmer 4mm výduť platničky medzi 6-tym a 7-mym stavcom krčnej chrbtice, ktorá sa dotýka obalu miechy a ľavého koreňového nervu. Zároveň sú tieto dva stavce výrazne zrotované doľava. (Otázne je či boli zrotované aj pred operáciou.) Pri tejto príležitosti by ma zaujímalo prečo bola operovaná platnička (C5/6) nad nimi a akom stave je platnička (C7Th1) po nimi. Predpokladám, že tá nad nimi bola viac vydutá (extrúzia?) ako C6/7 a tá pod nim C7Th1 je zablokovaná. Odporúčal by som sa venovať aj tej pod nimi a to tak, aby sa obnovila pohyblivosť segmentu pokiaľ je skutočne zablokovaná. Keď sa zotavíte po operácii bolo by vhodná trakcia krčnej chrbtice, ale to je vec pooperačnej rehabilitácie.

Re: MR 14,05,2013

(Tatiana, 19. 1. 2015 21:44)

Ahoj mam podobny problem ako si mala ci mas ty.To ze mam herniu platnicky a protruziu platniciek atd. viem az po 5 mesiacoch.Teraz dumam ci mam ist na konzultaciu k neurochirurgovi alebo sa s tym pasovat sama ☺

Trpnutie

(Nora , 18. 1. 2015 17:15)

Dobry den! Zhruba 3 roky mam nasledovny problem:velke pasovite bolesti v hrudniku, tlakove parestezie. bolesti vyzaruju z chrbtice, bolesti su kontinualne, trpne mi cely hrudnik, tak sa citim akoby som nevedela chodit. absolvovala som vysetrenia: internista, GIT, USG a CT brucha- vsetko v poriadku., opakovane MR TH a LS. chodim k neurologovi. Bola som aj na ozonoterapii, akupunkture, rehab. ako aj na masaze chodim. Nikto mi presne nepovie presnu diagnozu. Posledene MR vysledky su nasledovne:Malá benígna cysta 10mm paravertenrálne vpravo v úrovni tela stavca Th6- bez dynamiky. Môže sa jednať aj o synoviálnu cystu vzhľadom k tesnému vzťahu s kostovertebrálnym kl.
Malá protrúzia disku Th10/11, bez útlaku miechy a koreňov t.č. Neurolog tvrdi ze to nie je od chrbtici. Ta cysta to naozaj nemoze sposobit? Dakujem!

Re: Trpnutie

(Ba3uM, 18. 1. 2015 22:00)

Na Vašu otázku neviem odpovedať.
3 roky bez výraznejšej úľavy je dlhá doba. Odporúčal by som vyšetrenie rebier, resp. podľa nálezu ich mobilizáciu. Podľa reakcie by sa overila opodstatnenosť cysty.

Vysvetlenie MRI

(vierka04, 16. 1. 2015 14:18)

Dobry den,

chcela by som vas poprosit o zhodnotenie a vysvetlenie MRI.

V saginálnej rovine vysetreny usek Th 11-S3,L3-4: široká protruzia disku s maximom vyklenovania laterarne doprava s presahovanim o cca5 mm, preforaminalne sa zobrazuje vpravo extraduralne ovalna lezia ostrych kontur velkosti cca11x9x14 mm- naliha a ciastocne komprimuje duralny vak zprava, je v kontaktes korenom L4 vpravo, nesposobuje vsak jednoznacnu kompresiu korenov. Jej suviss IV diskom sa nezobrazuje- v.s. najskor sa jedna o sekvester, v dif dg vsak nemozno vylucit inu etio- dop. doplnit MR s podanim kl na blizsiu specifikaciu loziska. L4-5: laterarna protruzia disku dolava s presahovanim o cca 5 mm, bez kompresie korenov. L5-S1: medialna protruzia disku s presahpvaním dorzalne o cca 4mm,s naliehanim na duralny vak bez kompresie korenov. incipientne spondylartroticke zmeny na facetách. HyperSI lezia do 11 mm v L1 v.s. atipicka hemangiom.Vedlajsi nalez: cysticka lezia presakralne pred L5-S1 medialne od spolocnych ilickych ciev vlavo velkosti 43 mm.

doplnujuce vysetrenie k predoslemu doplnene sekvencie s kl L3-4: Po aplikacii kl sa lezia v periferii pomerne intenzivne symetricky enhancuje - v.s. sekvester. zaver : sekvester v.s. preforaminalne vpravo na urovni kranialnej polovice tela L4.

Dakujem za vase vysvetlenie, prip. keby ste mi vedeli doprorucit co dalej, zial u neurologicky som sa to nedozvedela... V.S.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »