Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: chrbtica - kríže

(Ba3uM, 27. 6. 2013 22:14)

Ide o známky poškodenia driekových štruktúr v dôsledku trvalého preťažovania. Dôležité sú slovíčka počiatočná a minimálne. Jedná sa o výdute dvoch diskov L3/4 a 4/5 a uvádzajú sa aj výrastky na týchto stavcoch, ktoré obmedzujú pohyblivosť týchto segmentov.

Re: Re: chrbtica - kríže

(Ala, 28. 6. 2013 9:34)

Veľmi pekne Vám ďakujem za vysvetlenie.

Prosím o vysvetlenie vyšetrenie MR

(Eleonóra Kovácsová, 24. 6. 2013 8:54)

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie výsledku MR: Hlboký Schmorlov uzol hornej krycej plôšky L5. Skelet - drobný angiolipóm tela stavca L1 vľavo veľkosti 8mm tela stavca L3 centrálne veľkosti 9mm plus stavca S1 veľkosti 11,5mm. - lipóm stavca S2 veľkosti 14mm, ventrálna spondylóza L1-5. Osteoartritis interspinosa L3(4(5(S1.
V segm. L3(4 podľa dokumentácie stp. hemilminektomii l dx, bez detekcie epiduálnej fibrózy. Aktuálne symetrická cirkulárna protrúzia IVD plus dorzálna spondylóza. Spondylertróza bilat.
V segm. L4(5 asymertická cirkulárna protrúzia IVD s prevahou vyklenutia posterolaterálne vľavo plus dorzálna spondylóza. Stenóza ľavého neuroforamenu, možná pozicionárna kompresia koreňov vľavo.
V segm. L5(S1 asymetrická cirkulárna protrúzia IVD s prevahou vyklenutia posterolaterálne vľavo plus dorzálna spondylóza. Spondylartróza bilat. Stenóza ľavého neuroforamenu, kompresia miešneho koraňa L5 vľavo.
Dakujem za vysvetlenie.

Re: Prosím o vysvetlenie vyšetrenie MR

(Ba3uM, 25. 6. 2013 18:15)

Tých nálezov je dosť veľa, takže po poriadku: Posledný driekový stavec (L5) má vtlačenú platničku do svojho tela. Stavce L1, L3, S1 a S2 majú vo svojich telách angiolipómy rôznych rozmerov. Sú to nezhubné nádory vytvorené z tukového tkaniva, bohato pretkané cievami. Môžu spôsobovať bolesti. Sú známkami preťaženia. Na všetkých driekových stavcoch sú kostné výrastky, ktoré obmedzujú ich vzájomný pohyb.
Na troch segmentoch sú poškodené, vyduté disky a to L3/4, L4/5 a L5/S1. Najhoršie je to na segmentoch L4/5 a L5/S1, kde sú zúžené ľavé otvory koreňových nervov a zároveň utlačované, čo býva spojené s bolesťami dolných končatín.

Re: Re: Prosím o vysvetlenie vyšetrenie MR

(Eleonóra Kovácsová, 26. 6. 2013 20:07)

Dobrý deň, veľmi pekne dakujem za odpoved, chcela by som ešte vedieť, že aká liečba by bola možná na tieto diagnózy, vopred dakujem.

Re: Re: Re: Prosím o vysvetlenie vyšetrenie MR

(Ba3uM, 27. 6. 2013 21:51)

Vo všeobecnosti by bolo vhodné odľahčiť driek. Neviem akú máte váhu, či máte sedavé zamestnanie a akých polohách držíte telo, aké máte bolesti atď. Taktiež býva často ochabnuté svalstvo v okolí brucha (priame a šikmé svaly) ako aj svaly zadkové – tieto je potrebné minimálne aktivovať resp. posilniť. Aj tým dôjde k odľahčeniu preťažených svalov v okolí driekovej chrbtice. Ďalej aktivovať tzv. hlboký stabilizačný systém a bráničné dýchanie na to sú napr. vhodné cviky z vývojovej kineziológie. Spôsobov je viac, je to vec rehabilitácie a postupov jednotlivých terapeutov. Odporúčam cvičiť pod vedením odborníka, pretože sama nemôžete vedieť aké cielené cviky sú najúčinnejšie. Začnite čo najskôr a buďte vytrvalá.

vyrastok/bublina

(M.Cisar, 24. 6. 2013 22:22)

Dobry den
chcel by som sa opytat uz dlhsie sledujem ze medzi trapezami sa mi tvori nejaky opuch alebo vyrastok,je to na jednom z krcnych stavcov ako vravim presne medzi trapezami...chodim pravidelne cvicit a pouzivam obcas aj tazke vahy..chcem sa spytat ci to moze byt nespravnou technikou cvicenia alebo o co moze ist ,bolest nepocitujem pri nicom ale citim tam taky jemny tahavy pocit hlavne ked sklonim hlavu dole..Dakujem

Re: vyrastok/bublina

(Ba3uM, 25. 6. 2013 18:33)

Neviem presne odpovedať podľa popisu, len by som poznamenal, čo asi viete, že svaly sú v “obaloch“ fasciách. Spomínate trapéz a krčné stavce, aj trapéz je uchytený na tieto stavce cez fascie. Od temena hlavy až po piaty hrudný stavec sa ťahá okrem iného fascia nazývaná linea nuchae. Ťahá sa ako hriva pod kožou. Fascie sú zo spojivového tkaniva. Preťažovaním môže dôjsť štrukturálnych zmenám ako fibrotizácia alebo myogelóza. U Vás to môže byť dôsledok preťažovania. Venoval by som viac regenerácii tejto časti tela a dočasne by som to nepreťažoval. Keďže fascie majú vysoký podiel kolagénu mohli by Ste zvýšiť príjem C vitamínu, ktorý je prekurzor kolagénu alebo užívať kolagénové doplnky, napr. Colafix.
A ešte jeden tip - máte v poriadku štítnu žľazu?

Popis vyšetrenia

(mária 1954, 25. 6. 2013 11:13)

Dobrý deň, prosím Vás o vysvetlenie výrazov diagnózy z magnet.rez.Záver:Mierna intervertebrálna spondylartróza L4-5 a L5-S1. Minimálna protrúzia disku L3 a L5-S1 bez kompresie neuroštruktúr. Mierna protrúzia diskov L2-3, L3-4 a L4-5 bez kompresie neuroštruktúr. Fokálna lézia tela stavca TH12, L3 a L4,v.s.ostrovček žltej kostnej drene alebo hemangióm. Napriamená bederná lordóza.Chondróza diskov L-chrbtice. Spondylotické zmeny tiel stavcov L-chrbtice. Chronický Schmorlov uzol hornej krycej platničky tela stavca Th11. Stav po abrupcii hornej ventrálnej hrany tela stavca L4. Ďakujem

Re: Popis vyšetrenia

(Ba3uM, 25. 6. 2013 18:18)

Popíšem len tie najvážnejšie. V stavcoch Th12 (posledný hrudný) L3 a L4 sa nachádzajú útvary (asi tukové alebo zhluk ciev), čo obyčajne býva prejavom preťaženia týchto segmentov. Sú to nezhubné útvary. Stlačené disky driekovej chrbtice. Na driekových stavcoch sú štrukturálne zmeny - kostné výrastky, ktoré obmedzujú vzájomný pohyb medzi nimi. Na stavci Th11 je vtlačený disk do tela stavca.
Okrem iného by som odporúčal strečingovať driekovo-stehnový sval (m. psoas).

osteochondoza

(janka, 25. 6. 2013 10:42)

dobry mam problem z lavov rukov a krce az do prstov a dlani 3 mesiac stale bolesty podla pohybu liecba 10 infuzie lieky iniekcie stale to iste mozte mi poradit z coho tie bolesty mozu byt a co mozem cakat dakujem

Re: osteochondoza

(Ba3uM, 25. 6. 2013 18:16)

V názve uvádzate osteochondrózu. Máte problémy s krčnou chrbticou? Ak áno, príčinu by som hľadal tam.

M5111

(Lenka, 24. 6. 2013 11:10)

Dobrý deň, poprosím Vás o bližšie info ohľadom mojej diagnózy a spôsobe liečenia a koľko je PN.
Akútny lumboischiadický sy bilat s iritáciou S1,viac dx
Facetová artróza
Mediálna extrúzia disku L5-S1 s kontaktom s koreňmi S1

Re: M5111

(Ba3uM, 24. 6. 2013 23:21)

Nie som posudkový lekár, preto len uvediem popis nálezov inými slovami: opotrebené medzistavcové kĺby; výduť posledného disku driekovej chrbtice s útlakom koreňových nervov S1 na úrovni posledného driekového stavca L5 viac napravo;

vysvetlenie

(yamasaki@zoznam.sk, 23. 6. 2013 16:02)

dobry den,mohli by ste mi vysvetlit moju diagnozu.RTG L chrbtica APproj.LS chrbtice s miernym vybočenim vpravo,torzia hornych stavcov st.I.-II.,pedikle v norme,denzita stavcov homogenna.pravidelna.V bocnej proj.-lordoza mierne napriamena,prechodL5/S1 angilizovany -sacrum acutum,iv vyska v celom useku bez podstatnej zmeny,iv klby primerane,spondylartroza dist.l-useku. Panva.-koxy v norme,symetricky ulozene.SI zhyby pravidelne,bez patol.zmeny struktury kosti.ZaVER-mierne porusenie statiky L-chrbtice.Pocitujem bolest akoby v kostrci a v bedrov.klboch a obcas v kolenach. uz ma bolia cele nohy.co by ste mi odporucili.dakujem za odpoved

Re: vysvetlenie

(Ba3uM, 24. 6. 2013 23:20)

Za závažné považujem vybočenie spodných driekových stavcov vpravo a ich rotáciu, zároveň mierne napriamenú lordózu. Nie je tu žiadna zmienka o stave diskov, i keď je zmienka o spondylartróze, čo znamená, že sú kostné výrastky na stavcoch, ktoré obmedzujú ich pohyblivosť a môžu tlačiť aj na koreňové nervy, čo vyvoláva bolesť (ale toto nález nepotvrdzuje). Na určenie stavu diskov je lepšie MRI vyšetrenie než rtg. kde by sa ukázalo v akom stave sú väzivá v blízkosti koreňových nervov ako ich prípadná stenóza (zúženie), prípadne stenóza miechového kanála. Rtg. popisuje len geometriu stavcov, ale nie mäkké tkanivá. Bolo by potrebné spresniť diagnózu ďalšími vyšetreniami napr. MRI.

prava noha

(Babičová Mária, 23. 6. 2013 8:42)

dobry den,mam 54 rokov ,som v období menopauzi a trpím bolestami pravej nohy,stehna a tiahne sa mi to až do lítka , boli ma aj rameno tiež pravé.Bolesť je silnejšia v noci a v polohe ležmo na pravej strane,toto trvá už asi od januara ,už si neviem sadnúť ani do tureckeho sedu.prosím ked viete odpovedzte mi čo mám robiť aby sa to zmenilo resp. vratilo do povodneho stavu , dakujem

Re: prava noha

(Ba3uM, 23. 6. 2013 12:02)

Ako určite viete, počas menopauzy dochádza k významným zmenách hlavne zníženej tvorby pohlavných hormónov, a tým dochádza hormonálnej nerovnováhe, ktorá spôsobuje rôzne problémy/bolesti aj kĺbov. Spomínate pravý ramenný a bedrový kĺb. Predpokladám, že sa jedná o dominantnú stranu teda, že ste praváčka. Jednak je to vec dočasná tzn. ako sa to objavilo tak to aj odznie – dúfajme. Určite cvičte aj naďalej všetko čo doteraz, ale neisť do bolesti. Možno by ste mohla skúsiť otáčanie z polohy na chrbte do polohy na pravý bok; pritom sa prevaľujete cez ramenný aj bedrový kĺb, čím sa tieto kĺby centrujú. Ide o časť pohybu z reflexného otáčania sa podľa Vojtu alebo DNS.

krčná chrbtica

(adriana, 17. 12. 2012 17:10)

dobrý večer, mala som haváriu , som po operácii krčnej chrbtici , bola som na MRI a závere napísali
Retrolistéria C3/4,7 l.st.spondylolistíza C6 l.st.
Interverterbálna osteochondróza C5/6/7.Stp.osteofytektomii C5/6/7
Dorzálne ploché prefroaminálne bilat.akcentované protrúzie diskov C3-7
Dorzálna plochá a foraminálna ľavostranná protrúzia disku C7/Th1
Sec.spinálna stenóza C5/6, C7/Th1.Sec.stenotické neuroforámina C/5/6/7 bilat.,C7/Th1 l.sin.,chcela by som sa Vás požiadať o vysvetlenie diagnozy po slovensky či sú tieto diagnozy liečitelné čím a asi ako dlho.Dakujem za odpoved, určite nám laikom veľmi pomáhate. Zatial dovi

Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 24. 12. 2012 13:22)

Po haváriách v dôsledku reakčných síl (má ich zachytiť opierka hlavy) bývajú postihnuté aj väzy krčnej chrbtice a systém spojivového tkaniva, nazýva sa to „Whiplash syndrom“. Následky sa ukážu neskôr, tým by som Vás vonkoncom nechcel strašiť, ale doba liečenia sa veľmi ťažko odhaduje...
Väčšina patologických nálezov z MRI sa týka dolnej časti krčnej chrbtice, takže z pohľadu terapie je najdôležitejšie sfunkčniť C7/Th1 prechod; nálezy sú dosť ťažké, ale dôležitá je reakcia organizmu a jej autoregeneračná schopnosť; predpokladám, že terapeuti budú aplikovať hlavne trakčné terapie.
Okrem iného sa tam uvádza: stavec C3 sa posunutý voči C4 smerom dozadu; stavec C6 sa posunutý voči C7 smerom dopredu; je poškodená platnička C7/Th1 smerom doľava; otvory koreňových nervov medzi stavcami C5,6,7, Th1 sú zúžené na oboch stranách; je útlak miechového kanála na C5/6 a C7/Th1.

V každom prípade, prajem Šťastné a veselé, pokojné a pohodové Vianoce.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »