Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: chrbtica

(Ba3uM, 8. 8. 2013 21:24)

Krčná aj drieková chrbtica je fyziologicky lordotická – ohnutá od chrbta smerom k čelu; pokiaľ je fyziologický tvar porušený v jednom alebo druhom smere, tak sa jej nosnosť znižuje a zvyšuje sa riziko zaťaženia jej segmentov a diskov. Na krčnej chrbtici sa spomínajú počiatočné degeneratívne zmeny ako zúžené štrbiny medzi stavcami a preťažené medzistavcové kĺby. Na driekovej ide o podozrenie vydutého disku medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou. Podstatné slovíčko je incip. čo je skratka pre počiatočné. Je to vlastne prvé upozornenie!

Myelopatia

(Marta, 8. 8. 2013 0:21)

Dobry den, mam stenozu spinalneho kanala tazkeho stupna, predovsetkym v oblasti krcnej chrbtice, s kompresiou miechy, nalez MRI spred asi 6 rokov. Teraz podla MRI z dec. 2012 pribudla aj myelopatia. Trpela som min. rok najma meravenim hornych koncatin, co preslo po trakciach a inf. liecbe v dec. Teraz posledne dva mesiace su to krce dolnych aj hornych koncatin, palenie ruk, bolesti hlavy, zvlast v zahlavnej oblasti. Na operaciu nechcem ist. Aka je prognoza a liecba pri tejto dg. Ake su moznosti inf. liecby a rhb (trakcie, cvicenia, ap.) Dakujem velmi pekne

Re: Myelopatia

(Ba3uM, 8. 8. 2013 21:22)

Nepíšete, na ktorej úrovni krčnej chrbtice sa stenóza nachádza, je to dôležité pre terapiu. Každý prípad je individuálny. Myelopatia nie je dobrá správa. Asi viete, čo to je, ide o poškodenie miechy. V oblasti krčnej chrbtice je veľmi bohatá sieť nervov, ktorá vytvára rôzne prepojenia okrem iného plexus brachialis, ktorý inervuje horné končatiny. Myelopatia je pravdepodovne dôsledok stenózy. Pokiaľ je stenóza ťažká (obyčajne sa uvádza priemer voľného miechového kanála, ak je menej ako 11mm, tak sa hovorí o stenóze), tak sa invazívne zásahy stávajú jedinými, ktoré môže zmierniť existujúcu bolesť. Operácia nerieši príčinu. Príčinou býva napr. predsunuté držanie hlavy, pliec, stuhnuté horné trapézy, ochabnuté hlboké ohýbače krku a iné...V rámci terapie sa prebuduje držanie krku, trupu je to proces, ktorý vyžaduje čas.
Skúste si dať vyšetriť hladinu B12 v krvi, pokiaľ by bola nízka pod 160, potom by Ste užívaním B12 mohli podporiť výživu miechy a spomaliť priebeh myelopatie.
Problémy s dolnými končatinami obyčajne súvisia s patológiou drieku a krížovej oblasti. Chrbtica je ako palica o dvoch koncoch, jeden koniec je záhlavová kosť/prvý stavec a druhý koniec je kostrč. Kdekoľvek vznikne blokáda alebo nerovnováha, tak sa to inde kompenzuje. Blokáda hypermobilitou, posun stavca jedným smerom sa kompenzuje posunom iného stavca na druhom konci opačným smerom. Chcem tým naznačiť, že krk môže byť dôsledok drieku a naopak. Odporúčam Vám zopakovať terapiu, ktorá Vám pomohla začiatkom roku a upozorniť aj na „nové“ prejavy bolesti v oblasti DKK. Choďte terapeutovi, ktorý Vám už pomohol, pretože Vás pozná najlepšie. A potom, keď budú bolesti znesiteľnejšie zahájiť rhb na prebudovanie držania kch, ramenného pletenca a trupu. Ja by som aplikoval DNS.

MR-Th

(Alena Kovač, 5. 8. 2013 18:29)

Dobrý podvečer prajem,mám dlhé roky problémi s chrbticou,bola som na MR vyšetrní Th,výsledky záveru:Kyfotizácia s vrcholom v Th6,Spinálna stenoza Th 4-11,Schmorlove uzly-m.Scheuermann,Osteochondrosis Th 4-9.Veľmi rada by som bola za Vašu odpoved,čo to všetko znamená,čo vlastne mi je a aký postup liečby je možný.Dakujem za skoru odpoved.

Re: MR-Th

(Ba3uM, 5. 8. 2013 21:12)

Hrudník má nižšie vrchol zakrivenia; od Th4. po Th11. hrudný stavec je miechový kanál zúžený, čo môže spôsobovať tlak na miechu, neuvádzajú sa rozmery kanála; jedná sa o zväčšenú kyfózu pravdepodobne pretrvajúcu od detstva teda aj v období zrýchleného rastu skeletu hrudného koša; sú zúžené medzistavcové štrbiny na úseku hrudných stavcov Th 4-9, čo viedlo k zatlačeniu diskov do tiel týchto stavcov.
Na postup liečby neviem odpovedať keďže s tým nemám skúsenosti; je to záležitosť pre špecialistov na štrukturálne poruchy chrbtice. Ja by som po vyšetrení sa snažil odľahčiť zaťaženie hrudníka tým, že by sa viac zapojili susedné časti chrbtice hlavne driek, ako aj aktiváciou globálnych pohybových vzorov prostredníctvom cvičení z vývojovej kyneziológie.

bolesti chrbtice

(Martina h, 4. 8. 2013 17:55)

Dobrý deň, už vše týždňa má môj manžel problémy s chrbticou, nemôže sa ani zohnúť, o kýchaní a kašľaní radšej ani nehovorím. Doktor mu napísal do správy - opatrná hybnosť algic. stav, vynút. poloha. vybočenie panvy dolava, paravertebr.spasmus, trigg body, vyšetr. v stoji. citli LS prechod viac vlavo vyžarovanie do lavej glut oblasti, dynamika LS vyrazne obmedzená. Záver- akútny vertebrog algick LIS s poruchou statodynamiky. Manžel bol asi pred rokom na vyšetrení chrbtice, kde mu zistili, že má medzi 4 a 5 stavcom v driekovej oblasti vychýlenú platničku smerom k mieche. Doktor mu neodporúčal operáciu, ale manžel by chcel vedieť, či sa dá s týmto stavom niečo robiť... liečba, cvičenie? alebo či by nám pomohla návšteva u Vás. vopred vám za odpoveď ďakujeme... S pozdravom MH

Re: bolesti chrbtice

(Ba3uM, 5. 8. 2013 21:11)

Áno, zaoberám sa práve s takýmito bolestivými problémami chrbtice (kĺbov). Od návštevy u mňa môžete očakávať vyšetrenie zamerané na skrátené svaly, ktoré majú podiel na bolesti. Jednorazové ošetrenie postihnutých miest. (Pozrite si stránku https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html, na ktorej konci je všeobecný popis terapie.) Odporúčané opatrenia pacientovi jednak čomu sa vyvarovať a ako predchádzať opakovaniu bolestivých stavov prostredníctvom cieleného cvičenia zameraného na aktiváciu hlbokého stabilizačného systému v okolí brucha/drieku.

Ak sa rozhodnete sa objednať pošlite mi emailom v predstihu nález spomínaného vyšetrenia.

nález z MRI

(Mária, 31. 7. 2013 16:17)

Dobrý deň, bola som na MRI a potrebovala by som vysveliť nález, pretože môj doktor sa nemal k tomu,aby mi vysvetlil, čo zistili :-( Conus medullaris vo výške L1. Napriamená lumbálna lordóza.Pod hornou krycou plôškou L2 drobný lipóm.Desikácia IVD L4/5/S1. Disrupcia anulus fibrosus foraminálne vpravo.V axiálnej rovine verifikujeme:segment L4/5 asymetrická protrúzia IVD subartikulo-foraminálne vpravo Disrupcia anulus fibrosus foraminálne vpravo.Vytesnenie pravého neuroforamenu, kompresia radixu. Segment L5/S1 anulárny bulging disk, centrálne hernia IVD, báza hernie je 19 mm, hĺbka hernie je 8 mm, neuroforameny sú stenotizované na podklade anul.bulding disku.Záver:Osteochondrosis L4/5/S1. Asymetrická protrúzia IVD L4/5 subartikulo-foraminálne vpravo + disrupcia anulus fibrosus subartikulárne vľavo.Anulárny bulging disk L5/S1 + vytesnenie neuroforamenov bilaterálne v kombinácii so symetrickou herniou IVD centrálne. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Re: nález z MRI

(Ba3uM, 31. 7. 2013 23:30)

Posledné dva driekové disky sú poškodené a vyduté. Predposledný stratil svoju nosnosť a stláča pravý koreňový nerv. Posledný je vydutý na 8mm a stláča/vytesňuje otvory koreňových nervov na oboch stranách.

Re: Re: nález z MRI

(Mária, 1. 8. 2013 8:51)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.Dá sa s tým vôbec niečo robiť?Pretože mám neznesiteľné bolesti skoro denne a pán doktor mi len povedal,že sa mám zmieriť s bolesťou,že lepšie to už nebude.......lenže ja mám 31 rokov, to mám celý život trpieť??

Re: Re: Re: nález z MRI

(Ba3uM, 1. 8. 2013 20:48)

Na to, že máte 31 Ste toho stihla dosť veľa... s driekom... Nechcel by som vás strašiť, ale bolo by dobré sa viac dozvedieť o poškodeniach diskov. Pre začiatok si pozrite stránku https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html Tu na obrázku 5 sú prostredníctvom grafov ilustrované tri prípady poškodenia disku. Váš predposledný disk je prípad C a posledný je prípad B. Čo je pre Vás bolestivé to sú útlaky koreňových nervov zvaných aj stenóza. O tom si pozrite stránku https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html kde sa Vás týkajú odstavce o stenóze recesov a foraminálna stenóza.
Mohla by Ste skúsiť trakčné techniky, najjednoduchšie je si ľahnúť na šikmú plochu dolu hlavou, teda hlava je nižšie ako nohy. Môžete pritom ležať na chrbte i na bruchu, čo je menej bolestivejšie. Ideálna pre trakciu driekovej chrbtice je inverzná terapia, pozrite si https://ba3um.estranky.sk/clanky/inverzna-terapia/inverzna-terapia.html

Re: Re: Re: Re: nález z MRI

(Mária, 1. 8. 2013 23:12)

Ďakujem ešte raz za odpoveď.Neviem,prečo je chrbát v takom stave, prácou som ho zrejme nezničila,možno gény.Pred 3 týždňami som prekonala zápal sedacie nervu a ostala mi pravá strana (pravé stehno a pravá čať zadku) v kŕči a stále mi tŕpne.Myslíte,že to prejde?Som už zúfalá z toľkej bolesti.Vďaka

Re: Re: Re: Re: Re: nález z MRI

(Ba3uM, 3. 8. 2013 23:35)

Spomínaná trakcia (dolu hlavou) by vám významne mohla potiahnuť väzivá medzi stavcami a tým zmeniť polohu štruktúr, ktoré utláčajú koreňové nervy na pravej strane v blízkosti segmentu L4/5. Skúsil by som aj ľah na bruchu s miernym úklonom doľava, aby sa viac naťahovala pravá strana. Pokiaľ by to nerobilo veľké bolesti, tak skúsiť sa podoprieť o lakte v tom ľahu na bruchu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nález z MRI

(Mária, 4. 8. 2013 10:10)

Mnohokrát ďakujem za Váš čas a odpoveď. Pekný deň

hadova

(helena , 1. 8. 2013 13:20)

dobridenchcela bisom sa pitat o mojej chorobi uz trpim jeden rok chodim k lekarovi anoc mi nedavaju a mam bolesti na pravej strani stale citim bolesti brucha a nevonosti som strasne unavena
prosim porate mi dakujem vam

Re: hadova

(Ba3uM, 1. 8. 2013 20:49)

Choďte sa dať vyšetriť!
Internistovi.

chrbtica

(mail: krajci.palo@gmail.com, 30. 7. 2013 14:38)

mám nasledovný problém, čo to vlastne znamená?

V oblasti Th/L prechodu viacetážové tvarové lézie stavcových tiel mierneho stupňa s

nerovnosťami krycích plôch a drobnými Schmorlovými uzlami, v.s. zmeny v rámci m.

Scheuermann. V segmentoch L1/2 a L2/3 chondróza intervertebrálnych diskov s difúzne

zníženou intenzitou signálu v T2W sekvencii. V uvedených segmentoch minimálne plošné

dorzálne protrúzie diskov, bez významnej stenotizácie vertebrálneho kanála a

intervertebrálnych otvorov. Incipientná sekundárna deformačná spondylóza so zahrotením

ventrálnych okrajov stavcových tiel. Paravertebrálne mäkké tkanivá bez ložiskových zmien.

Re: chrbtica

(Ba3uM, 31. 7. 2013 22:28)

Vlastne to znamená, že na posledných hrudných (Th) a počiatočných driekových (L) stavcoch chrbtice sú známky tvarových zmien stavcov na miestach krycích plôch, teda na miestach, kde sú v kontakte s platničkami. Svedčí to výraznom preťažovaní týchto segmentov. Zároven platničky prvých dvoch driekových segmentov majú zúžené štrbiny a sú stlačené, čo do budúcna môže spôsobovať bolesti. Na predných okrajoch stavcov sú kostné výrastky. Spomínaný Th/L prechod je významné miesto pre funkciu chrbtice, keďže sú tu upnuté dôležité svaly - m.psoas a bránica. Odporúčam v rámci autoterapie strečingovať m.iliopsoas, m.quadratus lumborum a aktivovať bráničné dýchanie.

Rozmery panvy

(sebova, 30. 7. 2013 18:17)

Zdravim su rozmery:25/26/31/18,5 panvy dosatčujúce pre pôrod prirodzenou cestou?

Re: Rozmery panvy

(Ba3uM, 30. 7. 2013 19:42)

Neviem odpovedať. Skúste na webe stránky pre mamičky napr. http://www.modrykonik.cz/diskuse/porod/uzka-panev-muzu-rodit-normalne/


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »