Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

MRI

(Miro, 30. 7. 2013 8:30)

Dobrý deň.Bol som operovaný pred 2 rokmi.Mám neustále problémy a preto mi bola robená nová MRI .Jej nález je takýto -opísané zo správy o MRI: Dokumentuje sa v tele stavca S2 hemangiom,stav p pravostrannej HLE L5/S1 s drobným úlomkom naliehajúcim na koreň S1 1.dx.,MP L5/S1 je znížená,prít. je plošná protrúzia MP L4/5 do 4 mm s útl. DV a L5 bil.
Vysvetlili by ste mi to a ak je možné vyjadrili by ste sa ohľadne toho,či absolvovať ďalšiu operáciu alebo radšej nie.Zároveň mi v prepúšťacej správe po hospitalizácii v nemocnici ,kde som bol na preliečenie pribudli diagnózy ,ktorým veľmi nerozumiem a na moju otázku ohľadne nich mi bolo povedané,že sú to diagnózy zodpovedajúce môjmu zdravotnému stavu..Diagnózy:Chronický recidivujúci radikulárny syndróm L5 a S1 1.dx.iritačne zánik.typu spondylodiskogénnej etiológie s instabilným priebehom a neuropatickou transformáciou bolesti,Kompresívna diskopatia L4-5s kompr.DV s útlakom L5 bilat.,Chron.cervikalgia.Mám veľké bolesti a problémy s chôdzou.Som neustále na liekoch.

Re: MRI

(Ba3uM, 30. 7. 2013 19:29)

Operácia odstránila len časť väziva miechového kanála na pravej strane, aby sa znížil tlak na koreňový nerv od vydutej platničky L5/S1. Hemangiom je zhluk kapilár v kostnej štruktúre (nezhubná štruktúra), je dôsledok preťaženia. Je vydutá 4mm aj platnička L4/5 a tlačí na miechový kanál a koreňové nervy na oboch stranách. Uvádza sa aj bolestivá krčná chrbtica.
Čo sa týka voľby či operovať alebo nie, tak je ťažké radiť na základe týchto pár nálezov. Dobré je si uvedomiť, že operácia rieši len následky preťaženia nerieši príčiny. Operácia rieši akútne a bolestivé stavy, nezaručuje, že sa preťaženie zastaví, ale skôr sa časom prejaví na iných segmentoch kĺboch. Dúfam, že ma chápete. Príčinou u Vás môže byť slabé brucho, zadkové svaly, stehenné svaly... a naopak skrátené/preťažené driekové a zadne stehnové svalstvo... Môže to byť dôsledok jednostrannej záťaže (sedenie), nadváhy alebo úrazu... Tu bude niekde pes zakopaný...pokiaľ by Ste sa rozhodol zmeniť príčiny potom by bol efekt trvalejší, proste napätia na drieku by sa výrazne zmenili k lepšiemu.

Chrbtica

(Milka, 29. 7. 2013 13:16)

Prosím Vás ,som rok a pol po operácii L5/S1 s extirpáciou sekvesterov. Chcem sa spýtať ak mám pri aktuálnom vyšetrení od lekára napísané vybočuje ad dx Inklinácia v LS bil viazne pri 20 cm rotácia bil do 20 cm .Thomayer poz pri 40cm ,záklon v LS redukovaný.Lasseque bil dx pri 45 st sin pri 50 st modif las a neri v sede poz algometab atrofie na pDk autodermo L5/S1 dx RSA dx reduk +.Čo to znamená v "ľudskej" reči?Čo je to Sacropathia bil.?

Re: Chrbtica

(Ba3uM, 29. 7. 2013 20:42)

Je to zmes pozitívnych nálezov, ktoré hovoria o limitovanom/obmedzenom pohybe medzi posledným driekom stavcom a krížovou kosťou (L5/S1), napr. že v predklone sú prsty rúk 40cm od zeme, že sú skrátené zadné stehnové svaly, viac nálezov sa týka pravej dolnej končatiny; sacropathia znamená blokovaný pohyb v kĺboch medzi krížovou a bedrovými kosťami; bil. je skratka pre obojstranne. Nie je to dobrá prognóza/výhľad, pretože sa preťaženie z kĺbov krížovej kosti prenáša na susedné kĺby, teda na bedrové a operovaný L5/S1 segment. Pravdepodobne sacropathiu sme mala už dlhšiu dobu (aj pred operáciou) je to dôsledok dlhodobého preťažovania.

Re: Re: Chrbtica

(Milka, 30. 7. 2013 8:07)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

neustále blokovanie SI klbu vlavo

(monika, 27. 7. 2013 8:08)

dobrý den som po operacii hernie discu L5/S1 a do to ho mam este diagnozu axialna spondioartritida, bola som aj na hospitalizacii v NuRCH Piešany, ale od vtedy nemám pokoj, už mi nezaberaju ani lieky od bolesti, počas celeho dna mám krče do laveho stehna a ide to teraz uz aj do lýtka. Ako by som mohla odblokovať ten klb bez liekov, cvicim po operacii každý deň. Ďakujem Monika

Re: neustále blokovanie SI klbu vlavo

(Ba3uM, 29. 7. 2013 20:40)

Neviem ako by Ste si to mohla sama odblokovať. Obyčajne sa SIK mobilizuje terapeutom. Tieto mobilizačné techniky často používam. Možno v rámci autoterapie by Ste mohla skúsiť polohu 3 mesačného dieťaťa na chrbte, pričom by Ste váhu tela odvaľovala práve na krížovej kosti a jej kĺboch, týmto by sa ovplyvnili väzivá SIK. Pokiaľ cvičenia, ktoré vykonávate neprinášajú efekt mala by Ste cviky zmeniť.

Vplyv chrbtice na Mocovy mechur

(Stano, 26. 7. 2013 10:30)

Dobry den,
prosim o odpoved na otazku, ci je mozne, aby poskodenie platniciek
malo vplyv na mocovy mechur, ci sa to da zistit z vysetrenia MR a
kto by to vedel vyhodnotit. ked mam k dispozicii CD. Mam totiz
dlhodobo problemy so sustavnym pocitom nutkania na mocenie.
Urologicka diagnoza: Neuromuskularna dysfunkcia mocoveho mechura, urologicka liecba neucinna.

MR LS chrbtice :
Techn. T1, T2, STIIR sag. T2 axial
Konus miechy v urovni L1, osteochondroza L5/S1/cca 2mm/, inak bez
patol. zmien signalu stavcov a zachytenej miechy.
L4/5:
Minimalny bulging disk, jemna impresia na dur. vaku, lateralne recesy
aj neuroforameny primerane siroke.
L5/S1:
Bulging disk, osteochondroza, paramedialna obojstranna az preforaminalna hernia I. sin, predozadne 5,5 mm, oba lateralne recesy su zuzene, viac vlavo disk nalieha na korene S1 obojstranne, viac vlavo, neuroforameny zuzene, viac vlavo.

Dakujem

Re: Vplyv chrbtice na Mocovy mechur

(Ba3uM, 29. 7. 2013 20:35)

Na Vašu otázku by najfundovanejšie mal vedieť odpovedať neurológ. Ja som fyzioterapeut, napriek tomu Vám odpoviem.
Poškodená platnička môže mať vplyv na orgány, ktoré sú inervované koreňovými nervami vychádzajúcimi z miechového kanála na jeho úrovni. Na MM majú najväčší vplyv koreňové nervy L3 a L4. Otázka v akom stave sú platničky L2/3 a L3/4, asi sú v poriadku, keď o nich nie je zmienka alebo sa nesnímali.
U vás je najviac poškodená platnička L5/S1, a teda je utláčaný koreňový nerv S1 hlavne na ľavej strane
Pozrite si https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/dosledky-posunuteho-stavca.html alebo http://www.chiroone.net/why_chiropractic/index.html, ak viete po anglicky.
L3 Problémy s močovým mechúrom, časté problémy s kolenom
L4 Ischias, problémy s močením, prostata, bolesti drieku

Pozrite si prípadne odborný článok http://www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2006/03/04.pdf kde je uvedených množstvo súvislostí s poruchami resp. hyperaktivitou MM.

popis mr vysetrenia

(Robert , 24. 7. 2013 13:34)

Dobry den, prosim vas o vysvetlenie: Kostenne štruktury: Acromion typ 1, AC sklbenie má normálnu konfiguraciu, bez chorobnych zmien, subacromiálny priestor je volný. Hlavica humeru je na zadnej hrane TM humerí oploštená ,minimálne aktuálne postkontúzne zmeny, deformacia lahkeho stupna sec. Hill - Sachs.
Glenoidálna jamka v norme.
Rotátorová manžeta : M. infraspinatus ,m .teres minor a obe hlavy bicepsu su bez hrubšich zmien. M . supraspinatus taktiež v medziach normy.
Klbna štrbina resp resp. klbny priestor : Chrupavky maju veku primeranu hrubku i tvar , bez defektov ,efúzia klbovej šrtbiny nepriekazná. Capsulárna insercia a klbove puzdro bez defektov.
Labrum glenoidale :pars posterior a bez presvedčivých chorobných resp. traumatických zmien.
Pars anterior a superior bez zmien.
Mäkké tkanivá : v subdeltoidálnej burze efúzia nepriekazná, ostatne štruktury a burzy bez defektov.
Dakujem velmi pekne...

Re: popis mr vysetrenia

(Ba3uM, 25. 7. 2013 20:53)

Všetko je ok, t.j. negatívne. Možno mierne máte predsunuté držanie ramien. Na tom by Ste mohol trochu zapracovať. Ideálna je poloha 3 mesačného dieťaťa na bruchu s podopretými lakťami.

Re: Re: popis mr vysetrenia

(Robert, 26. 7. 2013 0:04)

dakujem velmi pekne, len neviem ale ako keby mi pri urcitych pohyboch vyskakovalo,preto som isiel aj na vysetrenia.tak neviem ze co...

bolesti v lumbálnej oblasti

(Nikola, 21. 7. 2013 18:03)

Dobrý deň,

mám bolesti v lumbálnej oblasti. Bola som u ortopéda a ten mi urobil vyšetrenie Obj.: LS: plapačná citlivosť LS prechodu obojstranne, koža bez zápal. zmien, tuhé svalstvo paravertebrálne. Stibor 9 cm, Schober 4 cm, Thomayer 30 cm, Lasseguage bilat. pozit. Koxy - v norme.

RTG: LS chrbtica - mierne zúženie medzistavcovej štrbiny L5/S1.

Mohli by ste mi vysvetliť o čo konkrétnejšie ide ? A čo by ste mi odporúčali? Doktor ma poslal iba na rehabilitačné cvičenia.
Ďakujem

Re: bolesti v lumbálnej oblasti

(Ba3uM, 22. 7. 2013 23:10)

Jedná sa o segment medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou; je to stlačené v dôsledku preťaženia drieku resp. skrátených/preťažených medzistavcových svalov (paravertebrálných). Zatiaľ to nie je vážne, ale je to upozornenie na to, aby Ste znížil ich napätosť. Obyčajne sú v tom zadné partie svalov na stehnách ako aj väzivá v oblasti panvy. Doktor Vám správne poslal na rehabilitáciu. Otázne je ako Vás budú rehabilitovať. Uvedomte si, že Ste si daný stav spôsobil sám, z toho vyplýva, že si najviac viete aj sám pomôcť a to tak, že určité veci, ktoré robíte by Ste mal zredukovať a naopak iné zaradiť. Okrem iného by som odporučil posilniť prednú stranu stehien a brucha a strečingovať zadné partie.

Re: Re: bolesti v lumbálnej oblasti

(Nikola, 23. 7. 2013 17:38)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Prajem pekný zvyšok dňa.

Bolesti krčnej chrbtice

(Anna, 15. 7. 2013 20:31)

Dobry den prosim Vas o vysvetlenie nalezov na krcnej chrbtici.
Sinistrokonvexná skolioza C chrbtice. Pokrocila intervertebralna osteochondroza c4/5, c5/6. Stavce su v blokovom postaveni, krcna lordoza je lahko kyfotizovana. Sumacia zmien vedie v postihnutych urovniach ku stenotizacii predozadneho rozmeru spinalneho kanala na 9 mm. Vyska tiel stavcov je primerana.
V tra rovine:
V urovni C3/4, rotacia stavcov doprava. Zobakovite osteoprodukcie na dorzolateralnom okraji tiel stavcov prominujuc do pravostraneho neuroforamina sposobuju jeho zuzenie a kontaktuju az komprimuju priebeh pravostranych korenovych struktur. V urovni c4/5, c5/6 : objemna cirkularna protruzia degenerovanych diskov v sprievode osteoproduktivnych zmien sposobuje zuzenie oboch neuroforamin s kontaktom s foraminalnym priebehom korenovych struktur. V urovni c4/5 kontaktuje dorzalny okraj disku prednu stenu miechy. Spinalný kanal do cc po Th 5/6 bez TU expanzii, bez znamok myelopatie zobarzenej miechy.
Viete mi poradit ci je nutna operacia alebo su ine moznosti, kroky, ktore by zmiernili bolesti a priznaky.
Mam taketo problemy: pocit nestability, motanie hlavy, celodenna unava (aj ked sa vewlmi nenamaham a mam dostatok spanku), chvenie ruk a noh, tazke ruky od ramien, slabost v rukach - nemotornost ruk, bolest krcnej chrbtice suvisi to s krcnou chrbticou ?
( som 4 mesiace po operacii karpalneho tunela oboch ruk )

Re: Bolesti krčnej chrbtice

(Ba3uM, 16. 7. 2013 17:12)

Krčná chrbtica je najpohyblivejšia časť chrbtice, fyziologicky má lordotický tvar (prehnutá smerom k tvári) s vrcholom lordózy na svojom štvrtom stavci (c4). Vaša krčná chrbtica je vykrivená doľava, stavce c3 a c4 sú zrotované doprava. Máte zúžený (stenóza) miechový kanál na 9mm v oblasti C3,C4. Viac o tom na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html

V segmente c4/5 je miesto, kde sa maximálne otáča krčná chrbtica. U Vás je na tom to mieste vydutý disk tak, že tlačí na otvory koreňových nervov aj ako aj obalov tých nervov; zároveň sa dotýka obalu miechy. Na segmente sú kostné výrastky, ktoré obmedzujú pohyb medzi stavcami, čo je dôsledok preťaženia.

Operácia obyčajne rieši akútne miesto a žiaľ nerieši príčiny problémov tzn., že po operácii sa obyčajne záťaž prenáša do iných častí chrbtice a časom sa situácia opakuje. Nevidel som Vás, ale príčinou býva napr. predsunuté držanie hlavy, predsunuté ramená, preťažené horné ramenné/trapézové svaly, ochabnuté hlboké ohýbače krku...neoperačné riešenie je prebudovať držanie hlavy ako aj centralizácia lopatiek. S týmto sa zaoberajú oddelenia rehabilitácie a fyzioterapeuti. Vyžaduje sa aktívna spolupráca pacienta.

Určite popísané problémy majú súvis s krčnou chrbticou.

problém s driekovou chrbticou

(VS, 11. 7. 2013 7:46)

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o vysvetlenie popisu z MRI vyšetrenia. Popis: L4/5 - do kanála zasahuje širšie vyklenutie disku celkového AP rozsahu 5,5mm s miernou kaudálnou propagáciou v rozasahu 5 mm pod úroveň hornej krycej platničky tela stavca L5. Na axiálnych skenoch široko vyklenutý disk komprimuje prednú stenu durálneho vaku a voľný AP rozmer kanála je redukovaný na 5,3 mm. Prítomné sú aj incipientné artrotické zmeny oboch fazetových zhybov a hypertrofia ligamentum flavum do 4,5 mm s následným zúžením aj LL rozmeru kanála do 7 mm. Široko vyklenutý disk kaudálne objemovo redukuje obe neuroforamina výraznejšie vľavo.
Neviem, či je to vážne, nechcem ešte ani myslieť na operáciu, nakoľko už mám po operácii krčnej chrbtice:( Ďakujem veľmi pekne za skorú odpoveď.

Re: problém s driekovou chrbticou

(Ba3uM, 12. 7. 2013 18:17)

Jedná sa o 5,5mm vyklenutie/výduť disky smerom predo-zadným medzi posledným (L5) a predposledným driekovým stavcom (L4). Hovorí sa tomu aj extrúzia. Zároveň je disk „vytečený“ aj smerom k L5. Viac na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html.
Výduť disku zužuje miechový kanál na 5,3mm, čo sa nazýva absolútna stenóza. Viac na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html obr. 3 a 4. Taktiež sú zúžené otvory koreňových nervov, viac naľavo.
Podľa nálezov je to vážne, ale dôležité sú Vaše pocity, bolesti ako ich viete zvládať, ako Vám obmedzujú život...

Re: Re: problém s driekovou chrbticou

(VS, 15. 7. 2013 7:42)

Dakujem velmi pekne za odpoved.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »