Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Bolesť chrbtice

(Ba3uM, 15. 10. 2012 14:27)

Mali by ste robiť cviky so záklonom hlavy na to, aby sa stavce krčnej chrbtice zamkli a krčná chrbtica lordotizovala. Strečingovať svaly na prednej strane krku ako aj kývač hlavy. Ošetriť kľúčovú kosť, prvé rebrá a krčno-driekový prechod, ktorý vykazuje známky preťaženia. Dávať si rašelinové obklady na krčnú chrbticu.

osteochondroza medz.stav.platniciek

(Marianna,40r.,, 5. 10. 2012 12:15)

Pekný deň prajem.môj záver vyšetrenia Mag.rez.,:Osteochondroza medzistavcových platničiek L4-5 a L5-S1.Lavostranna paramedialna extruzia medzistav.platnicky L4-5,s malým sekvestorom infradiskalne. Extruzia a sekvester tlacia na ventralny okraj dur.vaku a na nervový koreň L5 vľavo. Sekvester zužuje ľavý lat.recesus.Pravostranna paramedialna protruzia medzist.platnicky L5-S1,s kontaktom na ventralny okraj dur.vaku a na nervove korene L5 a S1 vpravo. Mierne známky tukovej prastavby stav.tiel L4-L5 v okolí krycích platničiek - Modic II. Incip.deformujuca spondyloza L chrbtice. Pýtam sa: je možná bezoperacna liečba?liečba Fyzioterapeuticky?kedze som akt.sport.,/lyzov.,plav.,beh-denne/,budem moct tieto sporty vykonavat dalej? DAKUJEM za odpoved

Re: osteochondroza medz.stav.platniciek

(Ba3uM, 5. 10. 2012 15:45)

Medzi stavcami L4/5 je oddelená časť z platničky, ktorá tlačí na ľavý koreňový nerv.
Medzistavcová platnička L5/S1 je puknutá a vypuklina/hernia tlačí na opačnú – pravú stranu ako aj na pravý koreňový nerv.
Odpoveď na Vašu otázku je ťažká. V prvom rade by bolo potrebné scentralizovať stavec L5, ktorý je pravdepodobne príčinou problémov. Pri danej diagnóze by som na Vašom mieste obmedzil záťaž, na takú úroveň, aby sa neprejavovali bolesti. Otázkou je či mávate bolesti a potom ako sa veci budú vyvíjať v čase. Zároveň by som si dal vyšetriť denzitometriou hustotu kostí, či je v poriadku metabolizmus vápnika.

Poruchy bedrových koreňova a krížových koreňov

(Karol Kuka, 4. 10. 2012 7:34)

Prosím o vysvetlenie : Stav po poreácii - protrúzia disku L4-S1, klinická porucha statodynamiky LS, radikulopatia iritácie S1 1dx, sekundárna foraminostenoza L/S1 bilat.. podľa CT, podľa MRI st. p. hemilaminektomii L/S1 1dx.x.s s pooperačnou epidurálnou a periradikulárnou fogrózou 1dx. so zavretím a retrakciou S1 1dx., s bulding s akcentáciou dorzomediálne L4/5, mierna sekundárna foraminostenoua L4/5, L5/S1 bilat. bez kompresie koreňov, zmeny krycích platničiek typu Modic I+III L/S1, paramediálne vyklenutie disku 1dx.x., atrofia pravého predkolenia

Re: Poruchy bedrových koreňova a krížových koreňov

(Ba3uM, 5. 10. 2012 15:18)

V prvom rade je v náleze množstvo preklepov.
Najväčšie funkčné problémy sú na prechode medzi posledným driekovým stavcom L5 a krížovou kosťou S1. Taktiež platnička L4/5 stráca svoju nosnosť, zatiaľ nestlačí na koreňové nervy. Viac je postihnutá pravá strana chrbtice, z čoho plynú bolesti na pravej dolnej končatine.

silné bolesti v krížoch, tŕpnutie,slabosť,brnenie nôh,

(Margita Gorlická, 19. 9. 2012 18:00)

Prosím o vysvetlenie MRI a radu ako ďalej. Stav po oper. L chrbtice -microdisectomia L/S .sin.,TLIF L5/S1 1. sin. sec.Prospace, fixatio transpedic. L5-S1 bilat.sec.S4.V úrovni L5-S1 sú prítomné metalické artefakty, ktoré sťažujú hodnotenie MR nálezu. Osteochondróza medzistavcových platničiek L3-4 a L4-5. Bulging disc L3-4možným kontaktom na nervové korene obojstranne.Centrálna a obojstr.paramediálnaprotrúzia medzis.platničkyL4-5s kont. na ventr.okrajdur.vaku a nervové koreneL5obojstr. Vopred ďakujem

Re: silné bolesti v krížoch, tŕpnutie,slabosť,brnenie nôh,

(Ba3uM, 1. 10. 2012 15:50)

Zistenia sú závažné pretože hovoria o značnom poškodení platničiek L3/4 a L4/5, ktoré vytvárajú útlak na koreňové nervy. Koreňové nervy sú nervové zväzky vychádzajúce z miechy alebo durálneho vaku medzi dvomi stavcami. Zmienené koreňové nervy inervujú orgány v malej panve ako aj dolné končatiny. Viac na stránke: https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/fyzioterapia-a-nervovy-system.html. V týchto zväzkoch sa nachádzajú aj nervy, ktoré prenášajú bolesť.
Ako ďalej? Preťažovanie driekovej chrbtice súvisí s tlakovými pomermi v tejto oblasti. Riešením je zmeniť/znížiť tlakové zaťaženie na platničky tak, aby túto záťaž prenášali svaly. Sú na to rôzne cesty, vyžaduje to systémovú zmenu v pohybových návykoch.

bolesť krížov

(Marcela, 21. 9. 2012 8:02)

Dobrý deň prosím o vysvetlenie vyšetrenia CT TH10-11 čiastočne zachytený interverbálny priestor,L3-4 s miernou deformáciou durálneho vaku bez spinálnej stenózy,bez stenózy neuroforaminov bilat.Medialna,až pravostranná paramedialna hernia disku L4-5.Prechodný LS-stavec,neoarthros L5-S1 vpravo s incip.degeneratívnimi zmenami,variacia v oblasti interverbálneho kľbu S1-2 vľavo s kalcifikátom intraspinálne v žltom ligamente vľavo.Výraznejšia lumbálna lardóza,naznačená dextro-konvexná skolióza lumbálnej chrbtice.Incip.spondylosis def. arthróza na SI zhyboh bilat,interverbálna arthróza najme v dolnej časti zobrazenej chrbtice veľmi pekne ´dak
ujem

Re: bolesť krížov

(Ba3uM, 1. 10. 2012 15:33)

Dobrý deň, dobrá správa z tohoto vyšetrenia je, že sa nezistili koreňové útlaky tzn. poškodia diskov sú stále mierne (povedal by som s veľkou pravdepodobnosťou reverzibilné) i keď sa už prejavuje tlak na durálny kanál, teda na kanál, v ktorom sú vedené nervové vlákna. Najviac sú postihnuté posledné dve platničky/disky driekovej chrbtice.

bolesť stavca

(Zuzana, 4. 9. 2012 22:42)

Dobrý večer, poprosím vás o radu, asi tri mesiace ma bolí stavec Th, 12, podla RTG tam nič nieje. Bolí ma však len na dotyk a neskutočne. Nemala som uraz, ani nič podobné. Robím na neurologii, čo je smiešne, lebo ani podla našich lekárov tam nič nemám , možu skusiť vraj obstrek, ale rada by som vedela aspon približnú príčinu, za odpoveď pekne ďakujem

Re: bolesť stavca

(Ba3uM, 5. 9. 2012 17:59)

Je málo pravdepodobné, že bolí stavec.
Skôr by mohol bolieť pohybový segment Th/L resp. jeden z jeho facetových kĺbov, ktorý je zablokovaný. Skúste robiť úklony na jednu a druhú stranu a tým môžete vyvolať bolesť. Pokiaľ bolesť nevyvoláte nie je to blokáda.
Potom by to mohlo byť medzistavcové väzivo. Skúste sa ho dotýkať, ale len tak, aby nebolelo. Natrite miesto napr. kostihojovou masťou, aloe vera gelom...prípadne syntetickým farmakom.

Re:MRI

(Martin Andraščík, 18. 8. 2012 18:14)

Prosím o vysvetlenie MRI a radu ako dalej,čo robiť. Zachytená chrbtica a spinálny kanál od úrovne Th12 po S4.Conus medullaris v úrovni L1.Výška tiel stavcov a ich signálová intenzita zachovaná až na prestavbu priľahlých plôch tiel stavcov L5-S1, typu Modic I,II,v úrovni dolného okraja Th12 intraspongiózna hernia disku(Schmorlov uzol),naznačený aj v úrovni dolného okraja L1 a horného okraja L3. V T2 vážených obrazoch zníženie signálu diskov Th12-L1,L3-4,L5-S1 zo znížením výšky diskuL-S1(známky chondrózy diskov). V axiálnych obrazoch : V úrovni L3-4 rovnomerné vyklenutie disku (bulging disk) s diskrétnym kontaktom na korene L4 v priestore spinálneho kanála. V úrovni L4-5 rovnomerné vyklenutie disku, s miernou inklináciou doľava, s kontaktom na koreneL5 v priestore spinálneho kanála. V úrovniL5-S1 paramediálna hernia disku vľavo, s kompresiou korena S1 vľavo v priestore spinálneho kanála, v tejto oblasti aj pooperačné fibrózne zmeny.Ďakujem za odpovedˇ.

Re: Re:MRI

(Ba3uM, 20. 8. 2012 12:57)

Najviac je poškodený prechod medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou. Podľa zistení pravdepodobne máte bolesti ľavej dolnej končatiny. Moja rada je zmeniť to, čo spôsobilo uvádzané zistenia (Schmorlove uzly, hernie diskov...) preťaženej dolnej časti chrbtice Okrem iného by ste pri sedení mal mať podopretý driek, odporúčam posilniť napr. brušné a zadkové svaly a strečingovať skrátené/napäté svaly (napr. m. iliopsoas...) zmobilizovať bedrovo-krížový kĺb, znížiť zakyselenie organizmu, zaistiť dostatočný príjem vápnika... V každom prípade urobte zmenu.

problemovy zadny steheny sval

(matus 7, 19. 8. 2011 16:35)

dobry den.ja by som sa chcel opytat o radu a pomoc pri vyrieseni dlhodobeho zranenia ktore ma prenasleduje a neviem zistit pricinu.mam 31rokov hravam futbal a prve svalove zranenie bolo v18tke.popis ako to citim ked sa to stane je takyto< pri behu ci sprinte dostanem do zadneho svalu bodnutie ako nozom a dalej moja noha nema sancu aby mohla pokracovat.tuto bolest a pychanie citim tak tri dni a pomaly bolest odchadza.nohu musim mat v klude bezakejkolvek zataze tri ci styri tyzdne a potom vo futbale mozem pokracovat dalej.je to ale do casu pretoze po niekolkych zapasoch sa to vrati.skusal som hocico no nevie my nikto poradit co by to mohlo byt a odkial to prameni.

Re: problemovy zadny steheny sval

(Ba3uM, 16. 8. 2012 12:13)

Ako píšete trvá to 13 rokov. Je to dosť dlho, určite ani spoluhráči z mužstva z vás nemajú radosť, keď dôjde k zraneniu. Na zadnom stehne sú tri ohýbače kolena, ktoré môžu spôsobovať vaše problémy. Volajú sa aj hamstringy. Predpokladám, že je to na kopacej nohe. Pramení to so skrátenia týchto svalov. Týmto svalom musíte venovať zvýšenú starostlivosť. Viete stanoviť presné miesto bolesti? Je to bod alebo pás? Predpokladám, že sa jedná o poškodenie šľachy/fascie niektorého z týchto svalov. Po 3-4 týždňoch sa poškodenie zahojí a prestane bolieť. Určite by ste mohol znížiť pravdepodobnosť opakovania zranenia tým, že okrem futbalu si zatrénujete resp. rozohrejete nohy nejakou pohybovou aktivitou napr. behom, bicyklovaním, tak aby došlo miernemu zapoteniu/prehriatiu tela. Stačí cca 20 minút. Po tejto záťaži si urobíte strečing zameraný na dané svaly ako aj na lýtka, driek a trup. Pred každým zápasom i tréningom sa dôkladne rozcvičíte bez lopty a po zápase/záťaži si urobíte strečing. Taktiež je vhodné stehná i lýtka pred zápasom natrieť hrejivou masťou. Pozrite si: www.ba3um.estranky.sk/clanky/futbal_predchadzanie-zraneniam/rizikove-faktory-zraneni-vo-vrcholovom-futbale

hrb na krku

(Kristína , 19. 9. 2011 21:03)

Dobrý večer chcem sa poradit ohladom toho ze s mojeho chybneho drzania tela kedze mam skoliozu, kratsiu nohu po dlzke...a citim ze neviem chodit vystreta a v pripade ze sa vystriem boli ma chrbat...na krku mam dost viditelny hrb...je tak viditelny...ze sa hanbim nosti vlasy v gumicke.....pretoze ho je vidno aj ked sa vyrovnam....chcela by som tento rpbolem riesit no neviem ako....ci mi pomoze nejaky korzet z lekarne......ale nejak napominacia bandaz....jednu som pouzivala ale to bola taka z gumicky...a nic nestala....prosim pomozte...mi aspon poradte..ale konkretne adresu odpbrnika.....ktory by mi fakt pomohl..v presovskom kraji....max.kosice...ale tam je problem sa dostat...dakujem za odpoved...

Re: hrb na krku

(Ba3uM, 16. 8. 2012 12:12)

Odrazím sa od vašich slov „chcela by som tento problém riešiť, no neviem ako“. Na to je potrebné v prvom rade odborné vyšetrenie, povedal by som ortopéda alebo lekára so skúsenosťami v myoskeletárnej medicíne. Žiaľ nepoznám takýchto odborníkov zo spomínaných miest.
Určite by sa mali kompenzovať, teda liečiť, vaše známe zdravotné problémy, čo sú ako ste uviedla rozdielna dĺžka dolných končatín a skolióza. S tým by sa malo začať. Rozdielnu dĺžku viac ako 5 mm môžete kompenzovať aj podpätenkou do topánky kratšej končatiny. Pokiaľ sa vám stav zhorší, tak to po týždni vyberte, pretože príčina bude asi inde.
Kompenzácia skoliózy je veda, na to je potrebný opäť odborník. Neuvádzate, v ktorej časti chrbtice máte skoliózu. Skolióza môže byť dôsledok rozdielnej dĺžky dolných končatín.
Hrb na krku, ako uvádzate vzniká v dôsledku preťaženia prechodnej oblasti medzi krčnou a hrudnou chrbticou. Častou príčinou je predsunuté držanie hlavy, následkom čoho sa preťažia svaly na šiji (trapézové svaly). Obnovenie funkčnosti zmieneného prechodu je mimoriadne dôležité, keďže je spojené s otáčaním hlavy a funkčnosťou celého krku, kde je okrem iného aj centrum pre polohocit. Sú s tým obyčajne spojené aj ochorenia, pozri riadky v tabuľke pre C7 a Th1www.ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/dosledky-posunuteho-stavca . Mohla by Vám pomôcť mobilizácia tohto pohybového segmentu ako aj uvoľnenie trapézových svaloch šije. Pohľadajte si terapeuta s dobrou povesťou.

OPERACIA-PRAVDE PODOBNE TENISOVY LAKET

(ANNA JAGERSKA, 6. 10. 2011 13:45)

DOBRY DEN!Chcela by som sa Vas opytat ako prebieha operacia tenisoveho lakta a ako dlho asi trva pooperacna liecba?3.10.som dostala poslednu injekciu beriem aj lieky a pan doktor povedal ak nezaberie ani tato injekcia tak OPERACIA.Je operacia pod narkozou?za odpoved Vam velmi pekne DAKUJEM!

Re: OPERACIA-PRAVDE PODOBNE TENISOVY LAKET

(Ba3uM, 16. 8. 2012 12:11)

Táto otázka je skôr na chirurga. Pozrite si napr. www.sportclinic.sk/laktovy-klb.html www.vesalius.sk/31/operacia-radialnej-epikondylitidy---tenisovy-laket/ alebo podobné linky na webe.

Operovat???

(Mirka pekarova, 15. 8. 2012 19:54)

Dobry den chcela by som sa opytat moj popis mr vysetrenia znie od roku 2010 doslo k progresii rozmerov medialnej a paramedialnej herni disku l5s1 sekvestracia hernioveho disku v urovni segmentu s1 paramedialne vlavo,her.disk komprinuje prednu stenu duralneho vaku,miechovy korens1 vlavo,spinalny kanal bez stenozy,pocinajuce spondyloticke zmenyv ls prechode degenerat.zmeny modic il na stavci l5 a segmente s1 krizovej kosti,mala by som absolvovat operaciu je moznost ze sa mi ulavy po operacii mám strach,a strasne ma boli chodidlo myslite že to suvisi s touto diagnozov dakujem za vasu odpoved


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »