Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

rtg th chrbtice

(veja, 24. 1. 2013 18:17)

Dobry den,prosim vas o zhodnotenie vysetrenia a mozne riesenia.Lavostranna skolioza v Th,medzistavcovy priestor Th6-Th7 je zuzeny,horna krycia lista tela stavca th7 je zosikmena,vyska tela stavca Th7 je znizena,pocinajuce deformacne zmeny v popisovanom segmente.Dif.dg.stav po kompresii,platyspondylia.Rtg lumbalnej chrbtice:naznacena dextrokonvexna skolioza so suhlasnou rotaciou stavcov,osteochondrosis intervertebralis L4/5,telo stavca L5 je klinovito deformovane so zosikmenou dolnou krycou ploskou,ostatne stavce maju kubicky tvar,incip.def.spondylofyty v L4/5. LIS I.sin.s iritaciou v derm.S1.sin,Vertebrogenny sy thorakalny-susp.kompresia tela stavca Th7. Chcela by som vas poprosit o vase stanovisko a aku liecbu doporucujete.Velmi pekne dakujem.

Re: rtg th chrbtice

(Ba3uM, 29. 1. 2013 20:59)

V prvom rade musím poznamenať, že nie som odborník na skoliózu. Preto by som na Vašom mieste vyhľadal odborníka.
Podľa všetkého je stavec hrudnej chrbtice Th7 zošikmený a znížený, čo svedčí o jeho preťažení. Má svoj podiel na ľavostrannej skolióze. Ak pripustíme, že je to platyspondylia, potom je to od narodenia.
Na driekovej chrbtici je pravostranná skolióza. Otázne je, čo je primárne a čo sekundárne. Jedna z hypotéz by mohla byť - pravostranná drieková skolióza je kompenzovaná na hrudnej chrbtici s vykrivením do opačného smeru. Pokiaľ je Th7 zošikmený od narodenia, potom je to naopak, t.j. kompenzovala to drieková chrbtica.
Ja by som mobilizoval driek a následne aplikoval trakciu na to. Zároveň by bolo vhodné aktivovať svaly na pravej strane hrude, aby zvýšili svoj ťah a tým znížili ľavostranné vykrivenie; podľa odozvy by sa pokračovalo ďalej.

Krčná chrbtica

(Mária, 22. 1. 2013 15:17)

Dobrý deň prajem, už dlhšiu dobu mám bolesti v krčnej chrbtici,zle sa mi dýchalo, prešlo to ale zase sa to vracá , obstreky nezabrali, točí sa mi hlava, často ma bolí, niekedy sa cítim úplne mimo, bolí ma pravé rameno občas aj kríže a niekedy mám pocit na zvracanie ...teraz ma poslali na rtg a výsledok je napriamená krčná lordoza s naznačeným blokovým postavením C5-C7..chcem sa spýtať či sa dá s toho nejako dostať,alebo je tento stav trvalý...začala som chodiť na rehabilitácie magnet,laser aj cvičenia ale neviem či mi to pomôže..veľmi pekne dakujem za odpoved a prajem pekný deň

Re: Krčná chrbtica

(Ba3uM, 22. 1. 2013 21:06)

Určite sa z toho dá dostať. Rehabilitácia Vám zaručene neuškodí. V prvom rade by bolo vhodné odstrániť blokády na dolnej časti krčnej chrbtice (C5-7). To môže byť hlavná príčina Vašich problémov.

Re: Re: Krčná chrbtica

(Mária, 22. 1. 2013 21:26)

Dakujem veľmi pekne za odpoved a chcem sa ešte spýtať ako tie blokády odstráním? Vopred dakujem,prajem pekný večer!

Re: Re: Re: Krčná chrbtica

(Ba3uM, 24. 1. 2013 23:11)

Sama si ich neodstránite. Najdite si lekára alebo terapeuta, ktorý mobilizuje krčnú chrbticu.

miecha

(Lukas , 24. 1. 2013 14:29)

Dobry den chcem sa opytat ci sa mozu dat dokopy korene miechy ako dlho to trva po uraze som uz vyse roka ci je este nejaka moznost obnovy-kmenove bunky a pod... dakujem

bedo6661@azet.sk

kríže a zadný stehenny sval

(David, 22. 1. 2013 19:34)

Dobrý deň chcel by som sa spýtať prosím vás. Pred nedavnom som bol na operacii nohy vyberali mi droty od vtedy som netrenoval som aktívny futbalista. tak som len do posilnovne a pomaly začal na pase behavať a pichlo ma v zadnom stehenom svale a už ma to boli aj dva tyždne a stále to citim. neviem či mi to neprechadza s križou lebo aj tie citim pri zohnuti a pod. ľadujem si ten sval ale už ma to nebaví stále.
Vopred Dakujem.

Re: kríže a zadný stehenny sval

(Ba3uM, 22. 1. 2013 20:59)

Predpokladám, že je to na kopacej nohe. Keď Vás to pichlo, tak sa asi natrhli vlákna svalu alebo vlákna šľachy. Obnova trvá minimálne 6-8 týždňov. Buďte trpezlivý, ľad Vám nepomôže. Nemá to nič spoločné s driekom. Cvičte také cviky, kde nezapájate poškodený sval. Regenerujte, prípadne užívajte enzýmy na urýchlenie zažívania. Keď sa Vám to zahojí bude potrebné sa viac venovať strečingu hamstringov, najlepšie po záťaži, keď sú prekrvené.

chrbtica

(veronika, 12. 1. 2013 23:23)

Prosim vas o radu.Co robit pri bolesti chrbtice,najma v krizovej oblasti a pod lavou lopatkou.Uz dva krat ma seklo po lopatkou,ze som sa nemohla ani nadychnut ani vydychnut,vyrovnat sa ani zohnut.Pocitujem tam ako keby palenie a bolest.Ako si mam pomoct?Obcas cvicim pilates,alebo spining.Srdecna vdaka.

Re: chrbtica

(Ba3uM, 13. 1. 2013 22:21)

Neviem či si budete vedieť pomôcť sama v prvej fáze. Ide o to, že sú preťažované spomínané svaly a ich susedia. Súčasný stav (svalová napätosť) sa vytváral/formoval dlhšiu dobu a zrušenie nie je jednoduché. Pokiaľ sa na tele zvýši napätie v dôsledku rôznych príčin (fyzikálny podnet – prsknutie, nachladnutie alebo stres) tak si to „odnesú“ najskôr kritické miesta. Vo Vašom prípade pod lopatkou. V prvej fáze liečby odporúčam návštevu lekára/terapeuta a potom môžete kompenzačnými cvičeniami predísť recidíve (opätovnému návratu). Pilates aj spining sú výborné spôsoby regenerácie.

Re: chrbtica

(Edita, 22. 1. 2013 20:15)

Dobry vecer,
prosim o radu. mam velke bolesti v driekovej casti chrbtice, doslova
ma seka a vystreluje bolest.
Popis z rontg.snimky znie :
dextrokonvexna skolioza, zuženie intervertebralneho priestoru
L4/5 a L5/S 1-diskopatia. Obv.lekar mi povedal že sa to da riešiť
iba operačne, mam sediment. 40/54 dostávam injekcie ketanol už
9 tu v poradí a 4 tu plynové injekcie. Necítim sa však lepšie. Podstúpila
som vyšetrenia u zubára, gynekol.- výsledky mám OK.
Prosím o odpoveď a radu, ďakujem.

Re: Re: chrbtica

(Ba3uM, 22. 1. 2013 20:50)

Ketanol je protizápalové analgetikum, ak nepomáha potom to znamená, že je to mechanická záležitosť. Je potrebné určiť, či je to radikulopatia alebo útlak miechového kanála. Mala by Ste vyhľadať neurológa, ktorý vykoná detailnejšie vyšetrenie (CT, MRI...).

Krčna chrbtica

(MARCELA, 22. 1. 2013 13:30)

Dobry den,dakujem pekne za odpoved k mojmu prispevku zo vcerajska-21.1. Este som zabudla,ze uzivam skoro kazdy den vapnik,aj horcik 300mg. Vzhladom k tomu,ze mam iba 35.rokov som zufala,neviem ako dalej,ako to skonci,co mozem ocakavat...Ziadny uraz som neutrpela.Natiahnutie väziv mi uz robili,ale som mala zavraty,potom som dostala golier.Mam aj blokadu TH.chrbtice.Moja mama ma dlhe roky potvrdene diagnozy-osteopenia,zapalovita artritida,degenerat.ochorenie klbov. Mozem tie choroby ocakavat aj ja-je to vsetko dedicne? Nikto v nasej rodine nic take predtym nemal. Dakujem.

Re: Krčna chrbtica

(Ba3uM, 22. 1. 2013 20:28)

Zatiaľ by som sa dedičnosti na Vašom mieste neobával, ale riešil si problém s krčnou chrbticou. Kto Vám pomôže a akým spôsobom to je na Vás, musíte hľadať ďalej. Podstatné je, že by Vám určite pomohla obnova pohyblivosti zablokovaných stavcov.

Krčna chrbtica

(MARCELA, 21. 1. 2013 13:22)

Dobry den.Od roku 2011 trpim ukrutnymi bolestami krc.chrbtice.MR z roku 2012-v seg.C3-4 protruzia interverteb.disku vlavo, AP 3mm s tlakom na duralny vak,marginalne osteofyty.V seg.C4-5 protruzia disku v pravo,AP 3mm s tlakom,NF bez stenotizacie.Arthroza facetov.MR mozgu-bez pathomorfolog.zmien.Ihlova EMG-normal.Tetanicky syndrom pozit.pocas hyperventilacie.Vazovagalna synkopa.Neurolog odporuca liecbu kortikoidmi.Nebola by lepsia ozon.terapia,alebo plynove injekcie?Co by ste mi poradili?Mam sklony k odpadnutiu a zavraty.Uzivam Rivotril,Sertralin,Isoptin.Rehabilitacie,obstreky,ziadne lieky,infuzie proti bolesti nepomahaju. Dakujem.

Re: Krčna chrbtica

(Ba3uM, 22. 1. 2013 0:12)

Uvádzate zoznam diagnóz a liečiv, k tým sa nebudem vyjadrovať. Z nálezov rtg. krčnej chrbtice mi vychádza strata krčnej lordózy, s čím je spojená aj jej znížená nosnosť. Mohli by pomôcť trakčné techniky zamerané na natiahnutie väzív medzi spomínanými stavcami ako aj zmobilizovanie začiatku (C0/1) a konca krčnej chrbtice (C/Th). Mechanické dysfunkcie sa nedajú kompenzovať farmakami. Vaše problémy sú toho dôkazom.

incip. omartroza klbu ramena

(ladislav , l.chrensc@gmail.com, 21. 1. 2013 10:47)

Dobry den,
asi pred 4 mesiacmi som utrpel uraz padu z 3 m vysky na beton a minuly tyzden sa u mna prejavili bolesti ramena lavej ruky, po indikacii injekcie do deltoveho svalu, RTG zistena incip. omartroza, Prosim Vas, poradte mi najvhodnejsiu terapeuticku liecbu s co najmensimi vedlajsimi ucinkami. Po opichu injekciou(mesocain 6 ml 1 %) sa ruka sprava velmi pokojne na pohmat, muskulatura dobra, klb aktivny bez obmedzenia, momentalne ziadne bolestive odozvi. Dakujem vopred za odbornu radu.

Re: incip. omartroza klbu ramena

(Ba3uM, 21. 1. 2013 22:39)

Rtg. nález je v podstate negatívny, tzn. nie je čo liečiť. Injekcie, „vypli“ nervy prenášajúce bolesť. Ak by sa bolesti po odznení analgetického efektu injekcií vrátili boli by vhodné ďalšie vyšetrenia.

Lordóza

(Miloš, 17. 1. 2013 10:05)

Dobrý deň,
bol som na vyšetrení na krčnú chrbticu a lekár mi napísal vyhladená lordóza, spasmus. Po pozretí RTG snímky napísal C chrbtica bez patologických zmien.
Troška tomu nerozumiem, bez patologických zmien alebo vyhladená lordóza.
Dá s s tým niečo robiť ? cvičením - zlepšiť? myslím tú vyhladenú lordózu?


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »